Δεκάδες Ροδίτες έπεσαν θύματα απατεώνων!

Δεκάδες Ροδίτες έπεσαν θύματα απατεώνων!

Δεκάδες Ροδίτες έπεσαν θύματα απατεώνων!

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2965 ΦΟΡΕΣ

Θύματα απάτης έπεσαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών αρκετοί Ροδίτες!

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι δράστες με διάφορες μεθόδους κατάφεραν να εξασφαλίσουν τους κωδικούς των τραπεζικών λογαριασμών και να τους αδειάσουν!
Επισήμως, δεν έχουν γίνει σχετικές ανακοινώσεις, σύμφωνα όμως με πληροφορίες, τα θύματα της απάτης είναι αρκετά. Γίνεται μάλιστα λόγος για ξάφρισμα δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Τα περισσότερα περιστατικά φέρεται να σημειώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής και κάποια άλλα το Σάββατο.


Ήδη έχουν γίνει σχετικώς καταγγελίες στην αστυνομία, στις τράπεζες κ.λπ. και έχει σημάνει συναγερμός για τον εντοπισμό των δραστών. Γενικά, το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχουν σημειωθεί αρκετές απάτες στην περιοχή μας, γεγονός που σημαίνει ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή. Αξιοσημείωτο είναι ότι πρόσφατα η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Νοτίου Αιγαίου, είχε εκδώσει σχετική ενημερωτική ανακοίνωση στην οποία αναφερόταν τα εξής:


Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Νοτίου Αιγαίου, στο πλαίσιο προληπτικής δράσης συμβουλευτικών ενημερώσεων προς αποφυγή τυχόν εξαπάτησης από επιτήδειους, σε συνέχεια σχετικής ανακοίνωσης και εν ενόψει έναρξης της θερινής τουριστικής περιόδου, εφιστά στους υπευθύνους καταλυμάτων διαμονής να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις οικονομικές τους συναλλαγές που αφορούν στην κράτηση δωματίων.


Ειδικότερα, κάποιες γνωστές μορφές εξαπάτησης, όπως αυτές που πραγματοποιούνται με τη μέθοδο της αποστολής απατηλών μηνυμάτων SMS (smishing) μπορεί να παρουσιάσουν παραλλαγές στο πρόσχημα που επικαλούνται οι απατεώνες.
Ενδέχεται επιτήδειοι να προσποιηθούν ότι επιθυμούν να προβούν σε κράτηση δωματίων και στο πλαίσιο της δήθεν πραγματοποίησης πληρωμής του συμφωνηθέντος ποσού να αποσπάσουν τεχνηέντως τους αριθμούς και κωδικούς PIN τραπεζικών καρτών ή τους προσωπικούς κωδικούς e-banking. Ακολούθως, με τη χρήση των υποκλεμμένων στοιχείων να πραγματοποιήσουν μεταφορές χρηματικών ποσών από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των παθόντων σε δικούς τους ή συνεργών τους.

Συνοπτικά συνίσταται:
- Να μην γνωστοποιούνται αριθμοί τραπεζικών καρτών και προσωπικοί κωδικοί πρόσβασης ή επαλήθευσης σε τραπεζικούς λογαριασμούς
- Να μη συμπληρώνονται στοιχεία πρόσβασης τραπεζικών λογαριασμών σε φόρμες που αποστέλλονται από ηλεκτρονικές διευθύνσεις ή μηνύματα
- Για πρόσβαση σε ιστοσελίδα τράπεζάς, να πληκτρολογείται η διεύθυνση στον browser και να μην πραγματοποιείται είσοδος μέσω υπερσυνδέσμων.
- Σε περίπτωση ύποπτης διαδικασίας, να γίνεται επαλήθευση μέσω τραπέζης.

Ενδεικτικές μορφές πραγματοποίησης απάτης είναι οι:
• απάτες σε αγορές μέσω διαδικτύου (online shopping scams)
• απατηλές τηλεφωνικές κλήσεις (vishing)
• απατηλά μηνύματα SMS (smishing)
• απατηλά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (phishing)
• απατηλές ιστοσελίδες τραπεζών (spoofed bank websites)
• Σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στα Αστυνομικά Τμήματα και Υπηρεσίες Ασφαλείας της περιοχής τους.

Περισσότερες χρήσιμες συμβουλές-πληροφορίες για την προστασία των πολιτών έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας www.hellenicpolice.gr / Οδηγός του Πολίτη.

Διαβάστε ακόμη

Κάθειρξη 5 ετών σε 27χρονο Ουκρανό για τη μεταφορά αλλοδαπών

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Αθωώθηκε 50χρονη για τη βοήθεια σε ανήλικους

Κλεμμένα κοσμήματα βρέθηκαν σε κοσμηματοπωλείο της Ρόδου

Αθώοι κρίθηκαν Τούρκος και Ρώσος για διακίνηση μεταναστών στην Κω

Νέος κ.ο.κ.: Αφαίρεση διπλώματος έως και 5 χρόνια

Σύλληψη 22χρονου στην Κω για κροτίδες και δυναμίτες

Συνελήφθη 30χρονος σερβιτόρος για άγρα πελατών