Κ. Σπανός: Η αυξημένη τουριστική κίνηση έχει αντανάκλαση στην τοπική αγορά

Κ. Σπανός: Η αυξημένη τουριστική κίνηση έχει αντανάκλαση στην τοπική αγορά

Κ. Σπανός: Η αυξημένη τουριστική κίνηση έχει αντανάκλαση στην τοπική αγορά

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 378 ΦΟΡΕΣ

Ευφορία προκαλεί στον εμπορικό κόσμο της Ρόδου, η άνοδος της τουριστικής κίνησης στο νησί, καθώς οι προσδοκίες για την αύξηση των εσόδων τους γίνονται πιο ισχυρές, μετά τα δύο χρόνια πανδημίας και το κλείσιμο της αγοράς.

Όπως δήλωσε χθες ο γενικός γραμματέας του εμπορικού συλλόγου Ρόδου, Κώστας Σπανός, τα νέα όσον αφορά στις αφίξεις είναι πάρα πολύ καλά, κάθε μέρα έρχονται όλο και περισσότεροι επισκέπτες στο νησί, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι με τους ρυθμούς αυτούς θα πιάσουμε σίγουρα τα νούμερα του 2019.

«Η κίνηση είναι αισθητή σε όλο το νησί πλέον εντός και εκτός πόλεως και αυτό έχει μία αντανάκλαση και στην αγορά, τόσο στην Παλιά Πόλη, όσο και στην κεντρική αγορά της Ρόδου. Η κίνηση είναι αυξημένη και βρίσκεται σε επίπεδα του 2019, οπότε αισιοδοξούμε ότι αν συνεχίσουμε με αυτούς τους συγκεκριμένους ρυθμούς, θα έχουμε μία καλή χρονιά, μετά από δύο χρόνια.

Εισπρακτικά, έχω κάποιες επιφυλάξεις αν θα είναι καλή, η αγορά έχει κίνηση, υπάρχουν εισπράξεις, αλλά υπάρχουν ταυτόχρονα και πολλά προβλήματα, ενώ και οι τουρίστες είναι περιορισμένοι στις αγορές τους. Ελπίζουμε τα νούμερα, όμως, να φέρουν και τα κατάλληλα αποτελέσματα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Κυκλοφοριακό και έλλειψη χώρων στάθμευσης ταλαιπωρούν κατοίκους και τουρίστες
Μάλιστα, τόνισε ότι η εστίαση πάει πάρα πολύ καλά, ενώ κινείται και η αγορά των σουβενίρ και των αναμνηστικών, αλλά δεν παρέλειψε να μεταφέρει τον προβληματισμό του για τα εμπόδια που δημιουργούνται από το έντονο κυκλοφοριακό και την έλλειψη χώρων στάθμευσης, καθώς αποτρέπουν τους τουρίστες να κατέβουν στην πόλη.

«Το κυκλοφοριακό στη Ρόδο είναι ένα θέμα που μας ταλανίζει και μας βασανίζει χρόνια. Δεν έχει βρεθεί κάποια μαγική λύση που να εξαλείψει το πρόβλημα. Η πόλη της Ρόδου είναι υπερκορεσμένη, έχει πάρα πολύ κόσμο και πάρα πολλά αυτοκίνητα, οι υποδομές όσον αφορά στους δρόμους και τους χώρους στάθμευσης, ούτε έχουν αυξηθεί, ούτε και έχουν διαφοροποιηθεί, οπότε όσο περισσότερος φόρτος πηγαίνει μέσα στην πόλη, τόσο το πρόβλημα θα επιδεινώνεται.

Η δημοτική αρχή έχει ενεργοποιήσει το parking που βρίσκεται εντός του λιμένα, δυστυχώς όμως δεν το γνωρίζει πολύς κόσμος. Δεν υπάρχει κατάλληλη σήμανση, έχω μεταφέρει τα συγκεκριμένα προβλήματα και στον κ. Καρίκη που είναι υπεύθυνος και η δική μας πρόταση είναι να μπουν ταμπέλες ενημερωτικές έξω από την Παλιά Πόλη, που παρατηρείται το μεγαλύτερο πρόβλημα της στάθμευσης, ώστε να ενημερώνουν τον κόσμο και να τον καθοδηγούν στις θέσεις στάθμευσης του λιμανιού.

Είναι αρκετά μεγάλος ο χώρος, υπάρχει ένα μίνι μπας που μεταφέρει τον κόσμο στην Παλιά Πόλη, αλλά αν μπορούν και κατευθύνουν τους τουρίστες που έρχονται με τα ενοικιαζόμενα προς αυτή τη διέξοδο, πιστεύω ότι η πόλη και τουλάχιστον το κομμάτι που αφορά στην Κολώνα και το κέντρο θα ανακουφιστεί αρκετά», δήλωσε ο κ. Σπανός.

Όπως τόνισε, ο ξένος επισκέπτης δεν θα διαμαρτυρηθεί αν θα περπατήσει λίγα μέτρα παραπάνω, καθώς η διαδρομή από τον ξυλοπεζόδρομο είναι ειδυλλιακή, ειδικά το βράδυ. Χρειάζεται, όμως, ενημέρωση και εκστρατεία από τη δημοτική αρχή και από όλους τους εμπλεκόμενους, όπως είπε, ώστε να μπορέσει να κατευθυνθεί ο όγκος των οχημάτων εκεί και να αποσυμφορηθεί μεγάλο μέρος της πόλης. Τόνισε πως, όπως και να το κάνουμε δεν είναι και πολύ ωραία εικόνα να υπάρχουν παρκαρισμένα αυτοκίνητα έξω από τα τείχη της Μεσαιωνικής Πόλης.

«Πρόκειται για ένα μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς και είναι το πρώτο πράγμα που θέλει κάποιος να δει. Δεν είναι όμορφη εικόνα, πλησιάζοντας εκεί να δει αυτοκίνητα γύρω-γύρω. Παρακαλούμε όλους και τους επισκέπτες και τους επαγγελματίες του νησιού, αν υπάρχει η εναλλακτική λύση να παρκάρουν σε αυτούς τους χώρους στάθμευσης που είναι χωρίς τίμημα, να το κάνουν.

Θα διευκολύνουν την πρόσβαση και την κυκλοφορία στην πόλη και θα γίνει η ζωή όλων μας πιο εύκολη, καθώς ξέρουμε ότι το καλοκαίρι είναι αρκετά επιβαρυμένο» κατέληξε.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι προτάσεις του συλλόγου για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος έχουν τεθεί στη δημοτική αρχή. «Υπήρξαν συναντήσεις και του προέδρου μας, κ. Κωστάκη και δικές μου με τον κ. Καρίκη που είναι υπεύθυνος για να συνεννοηθούμε. Εμείς είχαμε προτείνει τη δημιουργία ενός ακόμα πάρκινγκ στη Θεμ. Σοφούλη, κάτω από το αρχαίο στάδιο στον ΟΑΕΔ και είχαμε πει ότι εκεί ο χώρος είναι ελεύθερος, αλλά χρειάζονται κάποιες παρεμβάσεις και θα μπορούσαν να σταθμεύουν εκεί πολλά οχήματα.

Μάλιστα, ένα λεωφορείο θα μπορούσε να κατεβάζει τον κόσμο προς τα κάτω, και επίσης είχαμε προτείνει, σε συνεργασία με την αρχαιολογία, να δούμε ποιοι άλλοι χώροι είναι ελεύθεροι. Ίσως έτσι να μπορέσει να δρομολογηθεί και το κλείσιμο του κέντρου, ένα αίτημα του εμπορικού συλλόγου, το οποίο όπου έχει εφαρμοστεί έχει αυξηθεί η εμπορική κίνηση και η αξία των εμπορικών επιχειρήσεων και έχει δημιουργήσει συνθήκες, ώστε ο κόσμος να κατεβαίνει άνετα στο κέντρο και να κάνει και τις αγορές του», πρόσθεσε επίσης ευχόμενος όλα αυτά να αρχίσουν να υλοποιούνται, ώστε να εφαρμόσουμε λύσεις που είναι αποδοτικές για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η πόλη μας.

Για την ώρα υπάρχει όπως είπε η έκκληση όσοι μπορούν να μην πάρουν το αυτοκίνητό τους, και όσοι έχουν αυτοκίνητα δε χρειάζεται να τα παρκάρουν έξω από τα καταστήματά τους. Οι πελάτες πρέπει να βρίσκουν να παρκάρουν, αλλιώς θα γυρίσουν την πλάτη τους στα καταστήματα και δεν θα κατεβαίνουν για τα ψώνια τους εκεί, κατέληξε.

Καταργούνται οι ενδιάμεσες εκπτώσεις
Τέλος, ο κ. Σπανός έκανε γνωστό πως σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού ανάπτυξης, θα κατατεθεί τροπολογία, ώστε να καταργηθούν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις όπως ζητούσε ο σύλλογος, καθώς δεν εξυπηρετούν τελικά κανέναν.
Βέβαια, όπως είπε ο εμπορικός κόσμος θα επιθυμούσε και μικρότερη περίοδο εκπτώσεων, αλλά για την ώρα έχει προχωρήσει η ικανοποίηση μόνο του πρώτου αιτήματός του.

Διαβάστε ακόμη

Οι Ιταλοί “ψηφίζουν” Αστυπάλαια για διακοπές το φετινό καλοκαίρι

Ζήστε αξέχαστες εμπειρίες στη Ρόδο παροτρύνει τους αναγνώστες της η Rebekah Blakey, blogger από τη Μεγάλη Βρετανία

Αύξηση 8,4% καταγράφηκε στις αφίξεις τουριστών τον Απρίλιο

Κατέπλευσε για πρώτη φορά στη Ρόδο το κρουαζιερόπλοιο Celebrity Ascent

191 θαλαμηγοί στη Ρόδο από τις αρχές του χρόνου

Η Ελλάδα στους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές

Γ. Ματσίγκος: Πολύ καλά εξελίχθηκε η τουριστική κίνηση τον Απρίλιο στη Ρόδο

Προβολή της Ρόδου στην Ολλανδική και Βελγική αγορά από την blogger Anne Maria De Graaf – Γαστρονομική περιήγηση του νησιού