Ευρεία σύσκεψη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων με τα ανεπιτήρητα ζώα

Ευρεία σύσκεψη για την αντιμετώπιση  των προβλημάτων με τα ανεπιτήρητα ζώα

Ευρεία σύσκεψη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων με τα ανεπιτήρητα ζώα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 358 ΦΟΡΕΣ

Θα εκδοθεί μεταξύ άλλων και τοπική αστυνομική διάταξη

Tην εφαρμογή μίας νέας τοπικής αστυνομικής διάταξης, ώστε η Αστυνομία να διενεργεί προληπτικούς ελέγχους σε μάντρες και χώρους όπου εκτρέφονται και φιλοξενούνται παραγωγικά ζώα, προκειμένου να διαπιστώνει αν τηρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις, αποφασίστηκε κατά τη σύσκεψη που συγκάλεσε, χθες το μεσημέρι, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, η εντεταλμένη πρωτογενούς τομέα του Δήμου της Ρόδου, κ. Κική Πάττα-Αποστολίδη. Μέχρι να γίνει αυτό, ο προϋπολογισμός των Δημοτικών Ενοτήτων θα ενισχυθεί γενναία, για την ανάθεση σε εργολάβους της περισυλλογής των ανεπιτήρητων ζώων από τις περιοχές που είναι έντονο το πρόβλημα.

Κατά τη σύσκεψη αναδείχθηκε, άλλοτε σε δραματικούς τόνους και άλλοτε με γλαφυρές περιγραφές, το πρόβλημα με τα ανεπιτήρητα ζώα στο νησί της Ρόδου, όπως κατσίκια, αγελάδες, πρόβατα και…τελευταία γουρούνια, που σε ορισμένες περιοχές έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις εδώ και καιρό.

Σ’ αυτήν, μετείχαν ο εντεταλμένος πρωτογενή τομέα της περιφέρειας, κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης, ο Αντιδήμαρχος Καμείρου-Ιαλυσού, κ. Σάββας Χριστοδούλου, ο Αστυνομικός Διευθυντής της Α’ Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου, κ. Μανόλης Καζαμίας, ο Πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Αρχαγγέλου, κ. Νίκος Διμέλης, ο Πρόεδρος της κοινότητας Αγίου Ισιδώρου, κ. Στέλιος Βονάκης, εκπρόσωπος των Σιαννών κ.α., η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου κ. Καίτη Μπαλατσούκα, ο Γενικός Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας, κ. Γιάννης Πουλής, η Διευθύντρια Αγροτικής Οικονομίας Δωδεκανήσου, κ. Δήμητρα Παπανικόλα, ο κ. Φαρμακίδης από τη Κτηνιατρική Υπηρεσία, ο Γενικός Διευθυντής Αγροτικού τομέα κ. Σήφης Μανιαδάκης, στελέχη της Διεύθυνσης πρωτογενούς τομέα του Δήμου καθώς και τα μόλις δύο άτομα που συνιστούν το συνεργείο της Υπηρεσίας για την περισυλλογή των ανεπιτήρητων ζώων βοσκής στο νησί.
Αφού εξέθεσαν το πρόβλημα και τις διαστάσεις που έχει πάρει η ανεξέλεγκτη βόσκηση στο νησί, τόσο η κ. Πάττα-Αποστολίδη όσο και ο κ. Ζαννετίδης και, από την πλευρά τους, οι υπηρεσιακοί περιέγραψαν πως έχει η κατάσταση τώρα και τι αντιμετωπίζουν. Ο Αστυνομικός Διευθυντής εξήγησε ότι υπάρχει τοπική αστυνομική διάταξη για κάθε νομό που, εκτός από πρόστιμα, προβλέπει ακόμη και ποινή φυλάκισης και αυτόφωρη διαδικασία, ανάλογα με την περίπτωση.

Ο κ. Πουλής, χαρακτήρισε «πληγή» τα ανεπιτήρητα, επεσήμανε όμως ότι οι ρόλοι κάθε υπηρεσίας είναι διακριτοί. Στην τοποθέτησή της, η κα Μπαλατσούκα, ανέλυσε τι προβλέπει η νομοθεσία, όσο αφορά στις αρμοδιότητές τους. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι σε περίπτωση που υπάρξει ζημιά από ζώα σε κτήμα, πάει το δασικό όργανο, παίρνει την κατάθεση του παρόντος και η έκθεση αυτή μετατρέπεται σε ποινικό αδίκημα. Περιγράφοντας την κατάσταση η ίδια, ανέφερε σε κάποιο σημείο ότι πολλοί κτηνοτρόφοι έχουν τα ενώτια…σε σακούλες και δεν τα φορούν στα ζώα, ενώ είναι πολλοί οι κτηνοτρόφοι στη Ρόδο που δεν ελέγχουν τα ζώα τους και δεν τους φορούν τα ενώτια. Επίσης, το κόστος για το δημόσιο, προκειμένου να τοποθετήσει περιφράξεις ανέρχεται σε πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ, ενώ αν τα περισυλλέξει ο δήμος θα κάνει καλό στους βιότοπους.

Πρότεινε, μάλιστα, εάν ο δήμος έχει αδυναμία να το κάνει αυτό, τότε να κάνει μία εργολαβία για συνεργείο περισυλλογής. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε», είπε η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Δασών, αναφέροντας μάλιστα ότι η Υπηρεσία διαθέτει πενιχρά μέσα και λίγους ανθρώπους και ότι σε δύο χρόνια που θα έχουμε συνταξιοδοτήσεις θα μείνουμε και χωρίς δασοφύλακες!

Η τοποθέτηση, όμως, του κ. Διμέλη ήταν εκείνη που προκάλεσε αίσθηση, καθώς δεν έκρυψε την αγανάκτησή του, προφανώς και των κατοίκων της περιοχής του Αρχαγγέλου, για όσα βιώνουν σε καθημερινή βάση. Καταρχάς, ο ίδιος θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι δεν είναι αντίπαλοι με τους κτηνοτρόφους και είπε ότι δεν πρέπει να συναινεί η τοπική αυτοδιοίκηση για τις επιδοτήσεις διότι υπάρχουν «επαγγελματίες κτηνοτρόφοι και επαγγελματίες…του Κολωνακίου». Περιέγραψε και εκείνος το αδιέξοδο στο οποίο καταλήγει κάθε προσπάθειά των αρμοδίων υπηρεσιών, για να αποζημιώνονται οι ζημιές στα κτήματα και είπε ότι ο ίδιος γίνεται αποδέκτης παραπόνων και καταγγελιών αλλά αδυνατούν να παρέμβουν.
Εκτός από τις ζημιές στα κτήματα, αναφέρθηκε και στα τροχαία που προκαλούνται λόγω των ανεπιτήρητων που πλέον κυκλοφορούν στον Αρχάγγελο αγελάδες, στην Πυλώνα γουρούνια, πρόβατα έφθασαν μέχρι τα σκαλιά του δημαρχείου Αρχαγγέλου, 200 κατσίκια στην Κοιλάδα του Αίθωνα, ακόμα και στο κοιμητήριο! Γι’ αυτό, πρότεινε να σταματήσουν οι επιδοτήσεις και να γίνουν σταυλικές εγκαταστάσεις, ενώ ζήτησε να καλέσουν τον πρόεδρο των κτηνοτρόφων να συζητήσουν. Κατά τη σύσκεψη, αναφέρθηκε ακόμη ότι τελευταία έχουν κάνει την εμφάνισή τους και κατσίκες σε αυλές στην περιοχή του Ροδινιού!

Κάτι άλλο που, επίσης, αναδείχθηκε κατά τη σύσκεψη είναι η δραματική αποψίλωση των υπηρεσιών που πλέον έχουν να παλέψουν με ένα ανεξέλεγκτο πρόβλημα, με ελάχιστα άτομα για όλο το νησί!
Ενδιαφέρον, όμως, είχε και η τοποθέτηση των μόλις δύο ατόμων που συγκροτούν το συνεργείο περισυλλογής των ανεπιτήρητων για όλη τη Ρόδο, που σύμφωνα με τους υπηρεσιακούς, τα παραγωγικά ζώα ανέρχονται πλέον στα τριάντα χιλιάδες! Οι κ.κ. Σάββας Κούρος και Σταμάτης Ρουσάκης περιέγραψαν τι αντιμετωπίζουν σε καθημερινή βάση.

Συγκεκριμένα, τη στιγμή που μεταβαίνουν στο σημείο που βρίσκονται τα ζώα, ο κτηνοτρόφος λέει ότι είναι ή δεν είναι δικά του, ανάλογα με το αν φορούν ενώτια τα ζώα ή αν πάνε να τα μαζέψουν, μίλησαν και για τους διαπληκτισμούς με τους κτηνοτρόφους, συν ότι το αυτοκίνητο που έχουν είναι παλιό και με δυσκολία τραβάει το τρέιλερ!
Η σύσκεψη έκλεισε, αφού ο Αστυνομικός Διευθυντής εξήγησε ότι οι έλεγχοι που διενεργούνται είναι αυτεπάγγελτοι και στοχευμένοι, καθώς και ότι με το που δημοσιευθεί η νέα Αστυνομική διάταξη στο ΦΕΚ, ενισχύεται ακόμη περισσότερο η παρέμβαση της Αστυνομίας.

Διαβάστε ακόμη

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

45χρονος συνελήφθη στη Ρόδο για κλοπή τραπεζικής κάρτας

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών

Απαγορεύεται η διέλευση και παραμονή στις δασικές περιοχές τις νυκτερινές ώρες