Τέλος Αυγούστου θα λειτουργήσει ο ξενώνας αστέγων στη Ρόδο

Τέλος Αυγούστου θα λειτουργήσει ο ξενώνας αστέγων στη Ρόδο

Τέλος Αυγούστου θα λειτουργήσει ο ξενώνας αστέγων στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2248 ΦΟΡΕΣ

Μέχρι τα τέλη Αυγούστου αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του ο ξενώνας αστέγων και το ανοιχτό κέντρο ημέρας, για την προσωρινή φιλοξενία άστεγων συμπολιτών μας, οι οποίοι αυτή την περίοδο έχουν φθάσει τους ενενήντα δύο καταγεγραμμένους στο νησί της Ρόδου, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής, Πρόεδρο του ΔΟΠ, κ. Γιώργο Τριάντο.

Ο τελευταίος, σε δηλώσεις του χθες, αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα της αρμοδιότητάς του που «τρέχουν» αυτή την περίοδο. Αναλυτικά:

Ξενώνας αστέγων

Καταρχάς, ο χώρος που θα στεγαστεί ο ξενώνας και το ανοιχτό κέντρο ημέρας έχει εξευρεθεί, αυτή την περίοδο γίνονται κάποιες εργασίες για τη διαμόρφωσή του και βρίσκονται κοντά στην έκδοση της άδειας καταλληλότητας. Μόλις γίνει και αυτό, θα δημοπρατηθεί, θα γίνει η τυπική κατοχύρωση του χώρου και από εκεί και πέρα θα προχωρήσουν στις διαδικασίες για την έναρξη της λειτουργίας του.

Ήδη, χθες, δημοσιεύθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα, τα οποία αφορούν στην πρόσληψη προσωπικού ορισμένου χρόνου, για τη δομή του ανοιχτού κέντρου ημέρας.

Παράλληλα, ήδη έχει αρχίσει και επεξεργασία των αιτήσεων για το υπνωτήριο. Αυτά θα πάνε στο ΑΣΕΠ για να γίνει ο τυπικός έλεγχος και η έγκριση του διαγωνισμού, θα δημοσιευτούν και μετά θα αρχίσει η διαδικασία της πρόσληψης του προσωπικού.

Έτσι, ο αντιδήμαρχος υπολογίζει γύρω στα μέσα με τέλη Αυγούστου να κάνουν τα εγκαίνια και να μπουν στον χώρο.

Όπως είπε, είναι ένα από τα έργα που είχαν δεσμευτεί ότι θα κάνουν καθώς πρόκειται για μία δομή η οποία, εκ των πραγμάτων, χρειάζεται να υπάρχει μέσα στον ιστό της πόλης.

Η προβλεπόμενη δυναμικότητα του ξενώνα είναι στις 25 κλίνες, όσον αφορά στο υπνωτήριο. Όσον αφορά στο ανοιχτό κέντρο ημέρας απ’ όπου θα εξυπηρετούνται οι άστεγοι και οι ωφελούμενοι αυτής της δομής, δεν υπάρχει καθορισμένος αριθμός και θα ποικίλει ανάλογα με την προσέλευση που θα υπάρξει.

Θύμισε, στη συνέχεια, ότι η δομή αυτή θα στελεχωθεί με κοινωνικούς λειτουργούς και λογιστή για να φτιάξουν τις φορολογικές υποθέσεις αυτών των πλέον ευάλωτων συμπολιτών μας, ώστε να μπορέσουν να τακτοποιηθούν οι εκκρεμότητές τους με την εφορία και να μπορέσουν να έχουν πρόσβαση στα διάφορα επιδόματα ή να βγουν στην αγορά εργασίας.

Επίσης, θα υπάρχει το ιατρείο που θα γίνεται η τακτική εξέταση των ωφελούμενων, στελεχωμένο και με νοσηλεύτρια για την εξέταση και την παρακολούθηση αυτών των ανθρώπων.

Οι φιλοξενούμενοι θα μπορούν να μείνουν στον ξενώνα μέχρι έξι μήνες και θα γίνεται προσπάθεια να τους διοχετεύσουν στην κοινωνία, ή να τους βρουν σπίτια να μένουν και να τους εντάξουν στην αγορά εργασίας, για να γίνεται ανανέωση.

«Δεν θέλουμε τα άτομα αυτά να τα ιδρυματοποιήσουμε, να τα έχουμε μόνιμα εκεί. Απλά θα τους δίνουμε μία προσωρινή διέξοδο και τη βοήθεια για να μπορέσουν να προσαρμοστούν αργότερα σε ένα στεγασμένο χώρο δικό τους και να εξακολουθήσουν να έχουν μία ζωή και μία εργασία», εξήγησε ο κ. Τριάντος.

Υπενθυμίζεται ότι η χρηματοδότηση του έργου προέρχεται από εθνικούς πόρους και από κοινοτικό πρόγραμμα, και συγκεκριμένα από το υπουργείο Εργασίας, τη Γ.Γ. Καταπολέμησης της φτώχειας.

Μάλιστα, στο σημείο αυτό ο αντιδήμαρχος επεσήμανε ότι το σίγουρο είναι ότι ο δήμος δεν θα επιβαρυνθεί και είναι μία δομή που θέλουν να εξακολουθεί να υπάρχει και να βοηθάει όσο γίνεται.

Η αρχική διάρκεια λειτουργίας της είναι ένα με δύο χρόνια, με δυνατότητα επέκτασης, εφόσον το πρόγραμμα πάει καλά και συνεχίσει να αποδίδει και πιθανότατα, μέσα από εκεί, να αναπτυχθούν νέα προγράμματα και νέες συνεργασίες «και να δώσουμε μία ανακούφιση σ’ αυτό το κομμάτι του πληθυσμού».

Σύμφωνα με τον κ. Τριάντο, από έρευνα που έχει κάνει η Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής, τα καταγεγραμμένα άτομα στη Ρόδο που χρειάζονται μία τέτοια δομή προσωρινής φιλοξενίας, ανέρχονται γύρω στα 90-92.

Στο σημείο αυτό, πάντως, επανέλαβε ότι πρόκειται για μία ιδιαίτερη κατάσταση, καθώς αρκετοί από αυτούς τους συμπολίτες μας δεν επιθυμούν να ενταχθούν κάπου, αλλά θέλουν να βρίσκονται στον δρόμο, ίσως επειδή έχουν ένα στέκι και δεν θέλουν να το χάσουν, πιθανότατα έχουν και κάποια οφέλη από το να μένουν έξω, είναι παρέα κτλ.

Πάντως, όπως είπε, δεν θα πρέπει να θεωρούμε δεδομένο ότι όλοι αυτοί οι συμπολίτες μας που βρίσκονται στο δρόμο θα χρειαστεί να έρθουν σ’ αυτή τη δομή, αλλά πιθανότατα θα στεγάσουν και ανθρώπους που λόγω εκτάκτων αναγκών (σ.σ. απώλεια του σπιτιού τους, καταστροφές κτλ.), δεν έχουν κάπου να μείνουν, θα μπορούν να απευθυνθούν κάπου και ο Δήμος θα έχει κάπου να τους στεγάσει μέχρι να βρεθεί μία λύση.

Για τα δημοτικά ιατρεία
Ο κ. Τριάντος, αναφέρθηκε και στο μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο δήμος με τη λειτουργία των δημοτικών ιατρείων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, από το 2019 που συνταξιοδοτήθηκε ο μόνιμος γιατρός που είχαν, παρ’ όλο που κάνουν τις αιτήσεις τους συνεχόμενα, ακόμα δεν έχει εγκριθεί η προκήρυξη της θέσης του μόνιμου γιατρού των δημοτικών ιατρείων, μία θέση και άλλη μία θέση που εκκρεμεί γιατί τα δημοτικά ιατρεία, όσο υπήρχαν τα μέτρα για τον covid μπορούσαν να καλύπτουν τη λειτουργία τους με συμβάσεις έργων αλλά αυτά έχουν τελειώσει.

Έστειλαν πάλι τα χαρτιά και περιμένουν την έγκριση από το ΑΣΕΠ και το υπουργείο Εσωτερικών, για τις δύο θέσεις με συμβάσεις.

Δυστυχώς, μέχρι τώρα δεν έχουν καμία ανταπόκριση και εκ του νόμου δεν έχουν τη δυνατότητα για άλλη διαδικασία που να τους δίνει τη δυνατότητα να προσλάβουν καινούργιους γιατρούς, εξήγησε ακόμη.

Έτσι, δημιουργείται πρόβλημα όσον αφορά στη συνταγογράφηση και την εξυπηρέτηση των δημοτών σ’ αυτά τα ιατρεία. Αυτή τη στιγμή, υπάρχει ένας και μοναδικός γιατρός, ο κ. Μπάρδος, ο οποίος μπορεί να εξυπηρετήσει και τα έξι δημοτικά ιατρεία και πάει σε όλα! Κάτι βέβαια που δεν μπορεί να γίνει στην πράξη.

Όπως είπε ο αντιδήμαρχος, είναι δικαιολογημένα τα παράπονα των συμπολιτών μας, και τους δίνουν τη δυνατότητα να παραδίδουν τις συνταγές τους στις νοσηλεύτριες που υπάρχουν στα ιατρεία ή σε εκείνο που βρίσκεται ο γιατρός, ώστε να προχωρούν τουλάχιστον τη συνταγογράφηση.

Τα κτήρια
Ήδη έχει παραπεμφθεί ο φάκελος για το φιλόδοξο έργο της επισκευής του ιστορικού κτηρίου που στεγάζεται ο ΔΟΠ στο χώρο του παλαιού νοσοκομείου και της ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου.

Μάλιστα, τον καθάρισαν και προχωρούν στη διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου, στην ενίσχυση της περίφραξης, στον ηλεκτροφωτισμό της περιοχής και στην αναβάθμισή του καθώς, ως γνωστόν, στόχος τους είναι να μετατρέψουν όλο αυτόν τον χώρο που βρίσκεται στο παλιό νοσοκομείο σε έναν χώρο αναψυχής, περιπάτου και εκδηλώσεων με τελικό στόχο, όταν ολοκληρωθεί και η επισκευή και η ανάπλαση της Ροδιακής Έπαυλης να ενοποιηθούν οι δύο χώροι, ώστε ένα αναβαθμιστεί ολόκληρη η περιοχή.

Το έργο είναι προϋπολογισμού ενός εκατομμυρίου ευρώ και περιμένουν την έγκριση από το Πράσινο Ταμείο για τη χρηματοδότησή του, ο φάκελος που έχει κατατεθεί είναι πλήρης, έχει γίνει αποδεκτός και ο δήμος δεν θα επιβαρυνθεί κάτι.

Σύμφωνα με τον κ. Τριάντο, περιμένουν την τυπική έγκριση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και το Πράσινο Ταμείο, ώστε μόλις έρθει και αυτή να προχωρήσουν στην προκήρυξη του διαγωνισμού για την κατασκευή αυτού του χώρου.

Αφού τελειώσουν με τον ξενώνα, προγραμματίζουν την αξιοποίηση του οικοπέδου που βρίσκεται στην οδό Κανελλοπούλου.

Ήδη, έχουν συστήσει μία ομάδα με την οποία θα σχεδιάσουν την τελική μορφή που θα πάρει ο χώρος, θα κάνουν ένα προσχέδιο προϋπολογισμού και αργότερα θα προσπαθήσουν να βρουν τους πόρους, είτε σε συνεννόηση με την Περιφέρεια, μέσα από προγράμματα που είναι διαθέσιμα, είτε από ίδιους πόρους, είτε μέσω μίας σύμπραξης με τον δήμο, ώστε να αξιοποιηθεί και αυτός ο χώρος.

Διαβάστε ακόμη

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»