Σε απόγνωση οι αγρότες της Ρόδου από τις τεράστιες καταστροφές που προκαλούν τα ελάφια

Σε απόγνωση οι αγρότες της Ρόδου από τις τεράστιες καταστροφές που προκαλούν τα ελάφια

Σε απόγνωση οι αγρότες της Ρόδου από τις τεράστιες καταστροφές που προκαλούν τα ελάφια

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2075 ΦΟΡΕΣ

Τα μεγάλα προβλήματα που προκαλούνται από τον υπερπληθυσμό των ελαφιών στο νησί μας επισημαίνει σε επιστολή του στη «Ροδιακή», αγανακτισμένος συμπολίτης μας.

Όπως τονίζει στην επιστολή του ο κ. Κώστας Κωνσταντινίδης, οι ζημιές που προκαλούν τα ελάφια σε χωράφια και αγροτικές περιοχές είναι τεράστιες. «Ας αναλάβει η πολιτεία επιτέλους τις ευθύνες της και ας φροντίσει να δώσει λύσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά, η επιστολή αναφέρει τα εξής:

«Στο παρελθόν, έχετε θίξει αρκετές φορές, τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τον υπερπληθυσμό των ελαφιών, τόσο στον πρωτογενή τομέα, όσο και σε άλλους τομείς, όπως η οδική ασφάλεια κ.λπ.

Χθες, πήγα στο χωριό μου τα Προφύλια, για να βοηθήσω τον 75 χρονών πατέρα μου να θερίσουμε το ένα και μοναδικό περιφραγμένο χωράφι που σπέρνουμε τα τελευταία χρόνια.

Τα έξοδα είναι πάρα πολλά, για να βάλουμε συρματόπλεγμα σε όλα τα χωράφια που καλλιεργούσαμε παλιότερα, οπότε βάλαμε μόνο στο μεγαλύτερο που είναι περίπου 30-40 στρέμματα καλλιεργήσιμο. Αυτό το χωράφι σε καλή χρονιά απέδιδε πάνω από 15 τόνους σιτάρι. Πέρυσι μαζέψαμε 2,5 τόνους. Φέτος 200 κιλά το πολύ.

Δεν άξιζε τον κόπο, γιατί το έφαγαν όλο τα ελάφια, αλλά ήθελε να το μαζέψουμε.Ο πατέρας μου κάνει αυτή τη δουλειά 50 χρόνια (αγρότης και χειριστής αλωνιστικής μηχανής) και μου είπε ότι τέτοια ζημιά δεν την έχει συναντήσει ξανά.

Αν και περιφραγμένο, τα ελάφια μπορούν να πηδήξουν άνετα την 1,5 μέτρο περίφραξη.

Όπως καταλαβαίνετε, οι ζημιές είναι πολύ μεγάλες και δυσβάσταχτες για τους αγρότες και όχι μόνο.
Ας αναλάβει η πολιτεία επιτέλους τις ευθύνες της και ας φροντίσει να δώσει λύσεις, ώστε να επανέλθει η αρμονία που έχει χαθεί, με τη φύση.

Υ.Γ. Στις μεγάλες πυρκαγιές του 2008 και σε άλλες, μαζί με συγχωριανούς μου αλλά και αγρότες από γύρω χωριά, με προσωπικά μας μέσα και προσωπικό κόπο, βγήκαμε και μοιράσαμε νερό και μπάλες άχυρο σε διάφορα σημεία στις πληγείσες περιοχές, για να μην πεθάνουν από ασιτία και λειψυδρία όσα ελάφια γλίτωσαν...

Όσοι είναι έξω από τον χορό,νομίζουν ότι οι αγρότες και όσοι μένουν στα χωριά νοιάζονται μόνο για τα χωράφια τους και για τον εαυτό τους... Στα δύσκολα νοιαζόμαστε για όλους, ζώα και ανθρώπους...».

Διαβάστε ακόμη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη