«Περίεργη» χαρακτηρίζεται η πυρκαγιά στα Πλατάνια

«Περίεργη» χαρακτηρίζεται  η πυρκαγιά στα Πλατάνια

«Περίεργη» χαρακτηρίζεται η πυρκαγιά στα Πλατάνια

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1550 ΦΟΡΕΣ

Ευτυχώς πάντως ελέγχθηκε εγκαίρως και δεν επεκτάθηκε

Περίπου 15 στρέμματα με θάμνους και πεύκα αποτέφρωσε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, προχθές το απόγευμα στο χωριό Πλατάνια της Ρόδου, ενώ προκάλεσε και προβλήματα υγείας σε έναν εθελοντή ο οποίος χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Η άμεση κινητοποίηση των δασοπυροσβεστικών μονάδων του νησιού μας των εθελοντών, αλλά και του δήμου Ρόδου και της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που συνέδραμαν την όλη προσπάθεια, είχε ως αποτέλεσμα η φωτιά τεθεί υπό έλεγχο περίπου δύο ώρες μετά την εκδήλωση της, ενώ σημαντική ήταν και η συνδρομή των δύο πυροσβεστικών αεροσκαφών και του ελικοπτέρου που εδρεύουν στο νησί μας.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η πυρκαγιά ξέσπασε περίπου στις 7 προχθές το απόγευμα, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία στο χωριό Πλατάνια της Ρόδου και ειδικότερα σε απότομη πλαγιά στην πίσω πλευρά του χωριού.
Άμεσα σήμανε συναγερμός στις δασοπυροσβεστικές δυνάμεις του νησιού μας καθώς και οι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή, ήταν ενισχυμένοι.

Στο σημείο έσπευσαν πέντε μεγάλα υδροφόρα οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με προσωπικό, αρκετά μικρότερα οχήματα, εθελοντές και μηχανήματα από τον δήμο Ρόδου και την περιφέρεια. Λόγω των συνθηκών, σχεδόν άμεση ήταν και η κινητοποίηση των εναέριων μέσων που εδρεύουν στο νησί μας (δύο air tractor μοντέλο fire boss και ένα ελικόπτερο) τα οποία και ξεκίνησαν ρίψεις νερού από αέρος.

Η άμεση κινητοποίηση και ο συντονισμός όλων των πλευρών είχε ως αποτέλεσμα μέσα σε περίπου δύο ώρες η φωτιά να τεθεί η υπό έλεγχο και να περιοριστεί αρκετά ώστε να μην υπάρχει περαιτέρω κίνδυνος για τη νύχτα που ερχόταν.
Κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης της πυρκαγιάς, ένας εθελοντής αισθάνθηκε αδιαθεσία εξαιτίας των καπνών και χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο της Ρόδου, όπου και του παρασχέθηκε η απαραίτητη ιατρική φροντίδα.

Σε ό,τι αφορά τα αίτια που προκάλεσαν την προχθεσινή πυρκαγιά, διερευνώνται από το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, έμπειροι αξιωματικοί της υπηρεσίας αλλά και εθελοντές χαρακτηρίζουν τουλάχιστον «περίεργη» την προχθεσινή φωτιά, αφού από τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν υπάρχουν εμφανείς αιτίες για την πρόκληση της (καύση ξερών χόρτων, καλώδια ΔΕΗ κ.α.).

Σε κάθε περίπτωση όλα τα στοιχεία ελέγχονται και αξιολογούνται διεξοδικά, ενώ λόγω των αυξημένων ανέμων που πνέουν στο νησί μας τις τελευταίες ημέρες αλλά και του ότι βρισκόμαστε εν μέσω αντιπυρικής περιόδου, ανάλογα προσεκτικοί θα πρέπει να είμαστε όλοι μας για την αποφυγή τέτοιων περιστατικών. Έτσι, ας έχουμε όλοι αυξημένη τη προσοχή μας, ας αποφεύγουμε να προβαίνουμε σε καύση ξερών χόρτων (απαγορεύεται) αλλά και γενικότερα να βάζουμε φωτιές για οποιαδήποτε αιτία ή να προβαίνουμε σε θερμές εργασίες στο περιβάλλον.

Επίσης καλό θα είναι να είμαστε όλοι μας λίγο περισσότερο υποψιασμένοι και σε περίπτωση που εντοπίσουμε περίεργες κινήσεις ατόμων ή οχημάτων σε δασικές περιοχές, να ειδοποιούμε άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου στο 199.
Ο τόπος μας έχει χάσει τεράστιες εκτάσεις δάσους από πυρκαγιές των προηγούμενων ετών, φέτος ας συνεργαστούμε όλοι για ένα και μόνο σκοπό: Να διατηρήσουμε σώα αυτά που έχουν απομείνει στη Ρόδο αλλά και στα άλλα νησιά του νομού μας.

Διαβάστε ακόμη

Κατηγορούνται ότι εξασφάλιζαν κατάλυμα σε παράτυπες μετανάστες στη Ρόδο

75χρονος επιχειρηματίας κατηγορείται για λαθρεμπορία κατ’ εξακολούθηση

39χρονος κατηγορείται για κλοπή ενέργειας

Συνελήφθη 20χρονος στη Ρόδο για επικίνδυνη οδήγηση και βία κατά αστυνομικών

45χρονος συνελήφθη στη Ρόδο για κλοπή τραπεζικής κάρτας

Θα δικαστεί 39χρονος που μετέφερε ηρωίνη και μεθαδόνη

37 δενδρύλλια κάνναβης καλλιεργούσαν 31χρονος και 22χρονη σε αυτοσχέδια θερμοκήπια στην Κάλυμνο

Απερρίφθη η αίτηση για τους εργαζόμενους της «ΡΟΔΑ»