Καλός μήνας και ο Ιούνιος για τα εστιατόρια της Ρόδου

Καλός μήνας και ο Ιούνιος  για τα εστιατόρια της Ρόδου

Καλός μήνας και ο Ιούνιος για τα εστιατόρια της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 447 ΦΟΡΕΣ

Τον προβληματισμό του για την ακρίβεια, εκφράζει ο πρόεδρος του σωματείου Γ. Κλούβας

Διάχυτη είναι η ικανοποίηση στην εστίαση, από την εξέλιξη της τουριστικής περιόδου, καθώς ο Ιούνιος αποδεικνύεται ιδιαίτερα αποδοτικός μήνας και από πλευράς κίνησης, αλλά και από πλευράς εσόδων.

Μάλιστα, ο μήνας που διανύουμε είναι στην πράξη καλύτερος από τον αντίστοιχο του 2019, γεγονός που δείχνει ότι η φετινή σεζόν προμηνύεται αποδοτική, αφού φαίνεται ότι γίνεται η αρχή για να καλυφθούν οι απώλειες της πανδημίας.
Το ότι η αγορά έχει… τονωθεί από την αύξηση του τουριστικού ρεύματος, επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος του σωματείου εστιατόρων της περιοχής μας, Γιάννης Κλούβας, που εκφράζει την ικανοποίησή του, μεν για την αύξηση των εσόδων, αλλά καταθέτει και τον προβληματισμό του για την ακρίβεια που θα επιβάλει μεγάλη συρρίκνωση στα κέρδη.

«Υπάρχει δουλειά στην εστίαση, τα πράγματα είναι αρκετά καλά, και φαντάζομαι ότι η σαιζόν θα εξελιχθεί ικανοποιητικά αν δεν έχουμε κάποιο απρόοπτο», δήλωσε στη «Ρ» και τόνισε ότι έχουν ανοίξει σχεδόν όλα τα καταστήματα της εστίασης στη Ρόδο και ότι λίγα είναι αυτά που έχουν αλλάξει χέρια.

Μάλιστα όπως είπε, η χρήση τους είναι σχεδόν ίδια με αυτήν πριν την πανδημία και κάθε ιδιοκτήτης επιχείρησης προσπαθεί με κάθε τρόπο να καλύψει τις απώλειες των δύο χρόνων της πανδημίας, αν και όλοι ξέρουν ότι αυτό είναι δύσκολο να γίνει από τον πρώτο χρόνο, εναποθέτοντας τις ελπίδες τους στην επόμενη χρονιά.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις αυξήσεις που παρατηρούνται σε όλες τις πρώτες ύλες και τα αγαθά που προμηθεύονται για τα καταστήματά τους, κάτι το οποίο ανάγκασε τους συναδέλφους του να αυξήσουν τις τιμές τους σε ποσοστό 10%, αλλά οι τιμές ακόμα συνεχίζουν και ανεβαίνουν, γεγονός που τους προβληματίζει και τους δημιουργεί ανασφάλεια.
«Αγοράζαμε ένα κιβώτιο με φιλέτο κοτόπουλο περίπου 35 ευρώ και τώρα η τιμή έχει σχεδόν διπλασιαστεί. Η βότκα, από 11 ευρώ η φιάλη έχει πάει στα 14 ευρώ. το λάδι που χρησιμοποιούμε και συγκεκριμένα το 4λιτρο κοστίζει σήμερα 35 ευρώ, από 24 ευρώ πριν.
Κάποιοι κάνουν κάποιες προσφορές αλλά και πάλι οι τιμές είναι αυξημένες. Και έχεις και το άγχος αν θα γεμίσεις ή όχι το κατάστημά σου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε οι πληρότητες για την πόλη παραμένουν ένα μικρό πρόβλημα. Οι τουρίστες που βρίσκονται στα Κολύμπια, στο Κιοτάρι και στο Γεννάδι έρχονται στην πόλη το πρωί και ενώ σε συνδυασμό με τα κρουαζιερόπλοια που καταπλέουν και αυτά το πρωί, συμβάλουν στο να υπάρχει κίνηση. Το βράδυ όμως η πόλη μένει μόνη της, αν αναλογιστεί κανείς και τη δυναμικότητα της σε κλίνες.
Δηλαδή από τα 10.000 κρεβάτια, τα μισά είναι all inclusive και μένουν τα υπόλοιπα για να γεμίσουν τα καταστήματα και τα νυχτερινά στέκια, όπως εξήγησε. Αντιθέτως, στη Μεσαιωνική Πόλη τα πράγματα είναι καλύτερα καθώς εκεί υπάρχει αρκετή κίνηση, και ο τζίρος των καταστημάτων είναι ικανοποιητικός.

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Κλούβας υπογράμμισε ότι σε σχέση με το 2019 η κίνηση είναι ελαφρώς αυξημένη φέτος, κάτι που είναι ομολογουμένως μία πολύ καλή εξέλιξη. Λείπουν βέβαια οι Ρώσοι από την αγορά αλλά και οι Τούρκοι, που είναι καλοί πελάτες αλλά παρ΄όλα αυτά έχουμε κόσμο στην αγορά.

Με την ευκαιρία, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι το λειτουργικό κόστος είναι αυτό που προβληματίζει τους επαγγελματίες της εστίασης, και ότι στο τέλος της σεζόν όταν θα γίνει το … ταμείο θα δουν τι πραγματικά θα μείνει.
«Μετά από δύο χρόνια είμαστε ενθουσιασμένοι για το ότι έχουμε έσοδα, αλλά όταν γίνει το ταμείο θα δούμε αν έμεινε τίποτα. Επίσης σε λίγο θα ξεκινήσουμε να πληρώνουμε και τις επιστρεπτέες προκαταβολές», κατέληξε και μετέφερε επίσης τον προβληματισμό και την αγωνία των συναδέλφων του, που αναζητούν προσωπικό και δε βρίσκουν, λέγοντας ότι αυτός είναι ο φόβος όλων, τι θα γίνει και πως θα τα βγάλουν πέρα τους επόμενους μήνες που η κίνηση θα αυξηθεί.

Διαβάστε ακόμη

ΤUI Γερμανίας: Ξεκίνησαν οι κρατήσεις για το 2025

ΞΕΕ: Ικανοποίηση για το «φρένο» της Ε.Ε. στις αθέμιτες πρακτικές της Booking

Οι Ιταλοί “ψηφίζουν” Αστυπάλαια για διακοπές το φετινό καλοκαίρι

Ζήστε αξέχαστες εμπειρίες στη Ρόδο παροτρύνει τους αναγνώστες της η Rebekah Blakey, blogger από τη Μεγάλη Βρετανία

Αύξηση 8,4% καταγράφηκε στις αφίξεις τουριστών τον Απρίλιο

Κατέπλευσε για πρώτη φορά στη Ρόδο το κρουαζιερόπλοιο Celebrity Ascent

191 θαλαμηγοί στη Ρόδο από τις αρχές του χρόνου

Η Ελλάδα στους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές