Βίντεο: Σπουδαίο το έργο που πραγματοποιείται στο νησί της Χάλκης

Βίντεο: Σπουδαίο το έργο που πραγματοποιείται στο νησί της Χάλκης

Ελευθερία Πελλού

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2451 ΦΟΡΕΣ

Ραγδαία ανάπτυξη παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια το νησί της Χάλκης, το πρώτο «GReco island» της Ελλάδας, το οποίο με ενέργειες και παρεμβάσεις που συνεχίζουν να γίνονται, έχει μετατραπεί σε νησί πρότυπο πράσινης οικονομίας, ενεργειακής αυτονομίας και ψηφιακής καινοτομίας.


Απέχει λιγότερο από μία ώρα με το καράβι από το λιμάνι της Καμείρου Σκάλας από τη Ρόδο και σίγουρα για τον επισκέπτη είναι μεγάλος ο θαυμασμός και το δέος που νιώθει μόλις αντικρίσει το πανέμορφο αυτό νησί της Δωδεκανήσου. Ο οικισμός χτισμένος αμφιθεατρικά επάνω και γύρω από το λιμάνι, τα χρωματιστά σπίτια με της κεραμοσκεπές τους, τα πεντακάθαρα και ολογάλανα νερά της. Ωστόσο αυτό που «κερδίζει» από την πρώτη κιόλας στιγμή τον επισκέπτη είναι η ευγένεια, η εγκαρδιότητα και η «ζεστασιά» των κατοίκων της Χάλκης, ο τρόπος που θα προσφέρουν απλόχερα τη φιλοξενία τους.


Η Χάλκη είναι ένα μικρό νησί της Δωδεκανήσου, ωστόσο τα τελευταία χρόνια δείχνει να έχει κάνει «άλματα» σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη του και συνεχίζει...

Μιλώντας με τον δήμαρχο Χάλκης τον κ. Άγγελο Φραγκάκη. μας εξήγησε πως σίγουρα η δημοτική αρχή έχει ένα σημαντικό έργο να επιδείξει, όμως υπάρχουν και έργα τα οποία αποτελούν συνέχεια των προσπαθειών που είχαν κάνει οι προηγούμενοι δήμαρχοι, οι προηγούμενες δημοτικές αρχές.


Ένα από τα «μεγάλα» στοιχήματα που έχει βάλει για τον τόπο του ο νυν δήμαρχος κ. Φραγκάκης όπως μας είπε, είναι η αύξηση του αριθμού των μονίμων κατοίκων στο νησί. Ο δήμαρχος Χάλκης είναι μέλος του δικτύου μικρών νησιών της Ελλάδος, και σύμφωνα με έκθεση -έρευνα που έχει γίνει, τα τελευταία 50 χρόνια έχουν ερημώσει 40 κατοικημένα νησιά στη χώρα μας.

Και αυτό διότι, οι κάτοικοι των νησιών αυτών είναι κάποιας ηλικίας και όταν αποβιώσουν δεν υπάρχου άλλοι για να μείνουν εκεί.
Μιλώντας στη «Ροδιακή» ο κ. Φραγκάκης τόνισε πως αυτό «είναι ένα θέμα που πρέπει να το δει η κεντρική πολιτεία, ένας σχεδιασμός που πρέπει να έρθει από την πολιτεία και σε συνεργασία με Πανεπιστήμια και άλλους φορείς να δει ποια θα μπορούσε να είναι τα κίνητρα ώστε να μπορέσουν να έρθουν να κατοικήσουν άνθρωποι της γενιάς της επόμενης.

Η κατοίκηση των μικρών νησιών μας είναι σημαντική και για γεωπολιτικούς λόγους. Τα μικρά νησιά μας μεγαλώνουν την Ελλάδα μας σε μέγεθος και σε ψυχή πρέπει να τα προστατεύσουμε! Οι μεγάλες πόλεις πάντα θα έχουν κόσμο, αυτά πρέπει να δουν.

Η εκπαίδευση στη Χάλκη

Συνολικά 44 παιδιά φοιτούν σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης στη Χάλκη και σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού, η φετινή χρονιά ήταν πολύ καλή και από πλευράς στελέχωσης των σχολείων αλλά και από τα παιδιά.

«Ωστόσο, προσπαθώντας πάντα για το καλύτερο, ψάχνουμε να βρούμε τρόπους φεύγοντας τα παιδιά από το σχολείο να υπάρχουν δραστηριότητες μετά από αυτό. Πήραμε μία απόφαση εδώ και δύο χρόνια με τη βοήθεια της ειδικής συμβούλου δημάρχου της κας Ιωάννας Κουφαλέξη, βρέθηκε ένας χώρος του δήμου Χάλκης για να γίνει δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας και λίγο μεγαλύτερα. Μάλιστα, η δομή θα λειτουργεί με τη μέθοδο Μοντεσσόρι.

Έτσι, βρήκαμε το ένα παλιό εγκαταλελειμμένο σπίτι, το νομιμοποιήσαμε, το φτιάξαμε (δεν είχε καν ρεύμα) και σε συνεννόηση με την AXION HELLAS ανέλαβαν το κόστος να το ολοκληρώσουν. Πλέον, βρισκόμαστε στο στάδιο της αναζήτησης του ανθρώπου που θα λειτουργήσει τη δομή» είπε ο κ. Φραγκάκης.


Αυτονομία στην ενέργεια με φωτοβολταϊκά αλλά και από τα κύματα

Το θέμα της ενέργειας απασχολεί όλους σε παγκόσμιο επίπεδο, όμως στη Χάλκη τα πράγματα είναι σίγουρα πολύ καλύτερα.
Η εγκατάσταση στο νησί του φωτοβολταϊκού πάρκου ενός μεγαβάτ, το οποίο στο άμεσο μέλλον θα καλύπτει όλες τις ανάγκες και των μονίμων κατοίκων, των επιχειρηματιών αλλά και των δημοτικών παροχών (δημαρχείο, σχολείο, ιατρείο, αφαλάτωση, αντλιοστάσιο, τον δημοτικό φωτισμό κ.α.), είναι οραματικό και σίγουρα απίστευτο για κάποιους. Όχι όμως και για όσους μένουν στη Χάλκη, οι οποίοι πολύ σύντομα θα λαμβάνουν σχεδόν μηδενικούς λογαριασμούς ρεύματος, ανάλογα φυσικά και με την κατανάλωση που θα κάνουν.


Την ίδια ώρα ένα άλλο πρότζεκτ που αφορά επίσης την ενέργεια «τρέχει» από τη δημοτική αρχή. Όπως εξηγεί στη «Ροδιακή» ο δήμαρχος Χάλκης κ. Άγγελος Φραγκάκης «σε συνεργασία με μία Ισραηλινή εταιρεία την Eco Wave Power, έχουμε καταθέσει μία πρόταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τα κύματα της θάλασσας. Ήδη έχουμε πάρει 110.000 ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να κάνουμε μελέτες κ.α.

Φανταστείτε να καταφέρουμε να φτιάξουμε ενέργεια από τα κύματα, τα οποία τα έχουμε έτσι και αλλιώς, είναι πρότζεκτ μοναδικό εάν το καταφέρουμε και το βρούμε, θέλουμε ιδανικά να συνδέσουμε τα κύματα με το χωριό, ώστε και αυτό να έχει όλες τις προδιαγραφές για να είναι φιλικό προς το περιβάλλον, με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κ.α.».

Η αναστήλωση του Χωριού

Το παλιό χωριό στη Χάλκη είναι ένας παραδοσιακός αρκετών χρόνων οικισμός και γίνεται προσπάθεια για την επανακατοίκηση του. Ήδη ο Δήμος Χάλκης έχει ξεκινήσει μία διαδικασία σε συνεργασία με την Εφορία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου για να εξευρεθούν τρόποι για την αναστήλωση του, ενώ στοχεύει στο να βρει χρηματοδότηση για να φτιάξει ορισμένα σπίτια τα οποία στη συνέχεια θα επιστρέψει στους ιδιοκτήτες τους με σκοπό να μείνουν μόνιμα στο νησί.


«Δεν θέλουμε να τα εκμεταλλευτούμε (τα σπίτια αυτά), σαν δήμος θέλουμε να τα επιστρέψουμε στον ιδιοκτήτη με την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα τα νοικιάζει ή πουλήσει. Σκοπός μας είναι να έρθει να μείνει ή να προσελκύσει κόσμο που θέλει και μπορεί να το κάνει (ψηφιακοί νομάδες)», είπε ο κ. Φραγκάκης.

Η Υγεία
Ένα άλλο μεγάλο στοίχημα για τον δήμαρχο Χάλκης είναι το κομμάτι της ψυχικής υγείας των κατοίκων: «Όλοι το βιώσαμε με την πανδημία πόσο μάλλον να ζεις σε ένα μικρό νησί όλη σου τη ζωή όπου δεν μπορείς να πάρεις το αυτοκίνητο να πας μία βόλτα, ένα σούπερ μάρκετ, στο νοσοκομείο, σε έναν φίλο σου, να αλλάξεις παραστάσεις. Οι άνθρωποι λοιπόν αυτοί των μικρών νησιών είναι υποχρεωμένοι να διαχειριστούν αυτή τη μοναχικότητα.


Είναι μία μάχη με το είναι σου, με την ψυχή σου να διαχειριστείς την ανασφάλεια του αποκλεισμού. Είναι τρομερά δύσκολο και ιδίως τον χειμώνα» είπε ο κ. Φραγκάκης.

Σε ό,τι αφορά το Κέντρο Υγείας του νησιού, τόνισε μεταξύ άλλων πως «ήταν εγκαταλελειμμένο, το φτιάξαμε το στελεχώσαμε, είναι μεγάλοι οι χώροι του, είμαστε συνδεδεμένοι στο πιλοτικό πρόγραμμα τηλεϊατρικής και αυτό θα ξεκινήσει από τη Χάλκη που είναι πολύ σημαντικό, σωτήριο θα έλεγα για τα μικρά νησιά και τους κατοίκους του».

Διαβάστε ακόμη

Ημερίδα για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Περιοδεία στο νησί μας πραγματοποίησε ο Γιώργος Αυτιάς

Το Φινλανδικό Σχολείο Ρόδου γιορτάζει 40 χρόνια λειτουργίας

Σημαντικός ο ρόλος των τοπικών μέσων ενημέρωσης στην ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος

Διευκόλυνση στη μεταφορά των ψαριών ζητούν οι ψαράδες

5,6 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στο νησί της Ρόδου

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς