Στα ύψη η ζήτηση για Ελλάδα, αυξάνουν τις θέσεις οι αεροπορικές

Στα ύψη η ζήτηση για Ελλάδα,  αυξάνουν τις θέσεις οι αεροπορικές

Στα ύψη η ζήτηση για Ελλάδα, αυξάνουν τις θέσεις οι αεροπορικές

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 249 ΦΟΡΕΣ

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη
στο capital.gr

«Κόκκινο» χτυπά η ζήτηση για διακοπές στην Ελλάδα από όλες τις βασικές αγορές του εξωτερικού… κάτι που αποτυπώνεται και στα νέα στοιχεία που δημοσιοποίησε το recovery tracker του Ινστιτούτου στου Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων με τον προγραμματισμό των θέσεων από τις αεροπορικές εταιρείες, αλλά και στις πληρότητες που ήδη καταγράφουν δημοφιλείς προορισμοί, όπως η Κρήτη, που αγγίζουν ήδη το 90% αυτές τις ημέρες.

Σύμφωνα με τα δεδομένα από τον ΙΝΣΕΤΕ, την επόμενη εβδομάδα είναι προγραμματισμένες σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις 879 χιλιάδες θέσεις, ενώ την εβδομάδα από τις 4 έως τις 10 Ιουλίου επιπλέον 939 χιλιάδες. Ο προγραμματισμός μάλιστα αναμένεται να ανέβει αισθητά όσο προχωράμε προς το καλοκαίρι κα να κορυφωθεί τον Αύγουστο, τον μήνα που καταγράφεται η μεγαλύτερη κίνηση από το εξωτερικό.

Στις κρατήσεις προηγείται η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου και ακολουθούν η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ολλανδία η Ελβετία και η Πολωνία.
Η ζήτηση έχει εκτοξευτεί- μετά την Αθήνα- για τα αεροδρόμια του Ηρακλείου, της Ρόδου, της Κέρκυρας, της Θεσσαλονίκης, της Κω, των Χανίων, της Σαντορίνης, της Ζακύνθου, της Μυκόνου και της Κεφαλονιάς.

Ξεκινά να γεμίζει το τουριστικό καλάθι
Έσοδα πάνω από 15 δισ. ευρώ περιμένουν οι επιχειρηματίες του τουριστικού χώρου. Σύμφωνα όμως με παράγοντες της αγοράς, μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα επίπεδα του 2019 ή και να τα ξεπεράσουν (το 2019 υπενθυμίζεται πως είχαμε 18 δισ. ευρώ τουριστικές εισπράξεις και πάνω από 30 εκατομμύρια αφίξεις από το εξωτερικό), σε περίπτωση που η τουριστική περίοδος κρατήσει και διαρκέσει μέχρι το τέλος του έτους που είναι και το μεγάλο στοίχημα.

Τα πρώτα έσοδα έχουν ήδη μπει στο ταμείο. Σύμφωνα με την ΤτΕ, τον Απρίλιο οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 1.000% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021. Ειδικότερα, οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 951,3% και διαμορφώθηκαν στα 111,7 εκατ. ευρώ και αυτές από τη Γαλλία κατά 1.530,6% στα 75,4 εκατ. ευρώ.

Σημαντική αύξηση παρουσίασαν οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, φτάνοντας στα 80,9 εκατ. ευρώ, καθώς και οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ που έφτασαν στα 33 εκατ. ευρώ. Την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 576,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021 και διαμορφώθηκαν στα 1.116,7 εκατ. ευρώ.

Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση τον Απρίλιο ήταν 1.056 χιλ. ταξιδιώτες, αυξημένη κατά 884,3% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021. Ειδικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση μέσω αεροδρομίων αυξήθηκε κατά 1.494,3% σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2021 και αυτή μέσω οδικών συνοριακών σταθμών κατά 427,5%.

Στο τετράμηνο, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 462,7% και διαμορφώθηκε σε 2.128,7 χιλ. ταξιδιώτες, έναντι 378,3 χιλ. ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο του 2021.

Οι τοπ προορισμοί
Κρήτη, Ρόδος, Κως, Μύκονος, Κέρκυρα, Σαντορίνη, Ζάκυνθος αλλά και νότια Πελοπόννησος γεμίζουν ήδη και μέχρι τον Αύγουστο πολλές ξενοδοχειακές μονάδες αναμένεται να είναι fully booked.

Οι ξενοδόχοι αναφέρουν πως αυτό είναι ένα καλοκαίρι που θυμίζει την άνοδο του τουρισμού πριν το ξέσπασμα της πανδημίας και ευελπιστούν πως εάν οι αεροπορικές συνεχίσουν τις πτήσεις τσάρτερ και οι tour operator επεκτείνουν το πρόγραμμά τους μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, θα μπορέσουν να καλύψουν ένα μέρος των ζημιών από τις δύο προηγούμενες χρονιές, δεδομένου πως οι τιμές των πακέτων είναι συμφωνημένες και δεν άλλαξαν φέτος στα συμβόλαια.

Ενδεικτικό της ανόδου της ζήτησης που καταγράφεται φέτος είναι και ο τζίρος των duty free. Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία του «Ελ. Βενιζέλος» και των υπόλοιπων αεροδρομίων, όπως ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας ο τζίρος από τα duty free αυξήθηκε τον Μάιο κατά 391% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021 και κατά 10,2% συγκριτικά με τον Μάιο του 2019, μιας χρονιάς «ανέφελης» για τον ελληνικό τουρισμό.

Υπογράμμισε επίσης, ότι η φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται από πολυεπίπεδες κρίσεις (πανδημία, πληθωριστικές πιέσεις, ενεργειακή κρίση και ελληνοτουρκικές σχέσεις) και γι’ αυτό το λόγο στο υπουργείο Τουρισμού όλες οι κινήσεις γίνονται βήμα- βήμα προκειμένου να προστατευθεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο τουρισμός που αποτελεί ένα εξαιρετικά ευμετάβλητο προϊόν.

Διαβάστε ακόμη

Συνάντηση Όλγας Κεφαλογιάννη με στελέχη της EasyJet

Ευρωπαϊκός τουρισμός: Αύξηση ταξιδιωτικών δαπανών 14,3%

O Όμιλος Mitsis προσθέτει νέο προορισμό στο χαρτοφυλάκιό του με την εξαγορά 4* ξενοδοχειακού θερέτρου

Λοκομοτίβα της ελληνικής οικονομίας ο Τουρισμός

Tour operators: Ακόμη πιο ψηλά φέτος η Ελλάδα

Αύξηση 5% σημειώθηκε τον Απρίλιο στις αφίξεις τουριστών με τσάρτερ

Jobmatch: Το νέο «εργαλείο» για εργαζόμενους και επιχειρήσεις στον τουρισμό

Η Ελλάδα αποκτά μια σταθερή βάση τουριστικών ροών στα επίπεδα των 30 εκατομμυρίων αφίξεων