Είμαστε αδικημένοι υποστηρίζουν οι στρατιωτικοί του νησιού μας

 Είμαστε αδικημένοι υποστηρίζουν οι στρατιωτικοί του νησιού μας

Είμαστε αδικημένοι υποστηρίζουν οι στρατιωτικοί του νησιού μας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1599 ΦΟΡΕΣ

Αδικημένοι νιώθουν «οι φρουροί του Αιγαίου» από την κυβέρνηση, ειδικά στα θέματα οικονομικής αποζημίωσης καθώς τα αιτήματά τους δεν περιλαμβάνονται στο νέο νομοσχέδιο που έγινε γνωστό μέσα από δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν χθες οι εκπρόσωποι της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου (Ε.Σ.ΠE.Ε.Ρ), μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ), σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν.

Η Ε.Σ.ΠE.Ε.Ρ., εκπροσωπεί όλο το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων, της πολεμικής αεροπορίας, του πολεμικού ναυτικού και του στρατού ξηράς, ανεξαρτήτου βαθμού και προέλευσης, που υπηρετεί στα νησιά της περιφερειακής ενότητας Ρόδου.

Χθες το πρωί, στην αίθουσα εθιμοτυπίας του Δημαρχείου Ρόδου, πραγματοποίησαν εκδήλωση ενημέρωσης, έχοντας καλέσει τους βουλευτές του νομού, των κομμάτων και εκπροσώπων της Περιφέρειας και του Δήμου, προκειμένου να κάνουν γνωστά «τα προβλήματα που μαστίζουν το εν ενεργεία προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων».

Στη συνέντευξη Τύπου βρέθηκαν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης και συγκεκριμένα: ο πρόεδρος κ. Νίκος Αντωνόπουλος, ο αντιπρόεδρος κ. Μιχάλης Πατινιώτης, ο γενικός γραμματέας κ. Ανέστης Κεφαλάς, ο ταμίας κ. Χρήστος Χατζίκης και το μέλος κ. Στυλιανός Γρίμης. Από πλευράς των εκπροσώπων των φορέων, παρευρέθηκαν ο γραμματέας της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΝ Νότιας Δωδεκανήσου κ. Κώστας Μουτσάκης, ο κ. Θανάσης Μπαράκας από το ΜεΡΑ25 και ο κ. Κώστας Παπουτσής από την «Ελληνική Λύση».

Την ενημέρωση έκανε ο πρόεδρος ο οποίος αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα που τους απασχολούν και τα οποία περιλαμβάνονται και στο ψήφισμα διαμαρτυρίας της ΠΟΜΕΝΣ.

Καταρχάς, ο κ. Αντωνόπουλος, είπε ότι μετά από την παρέλευση τριών ετών διακυβέρνησης από την παρούσα κυβέρνηση, δεν έχει υλοποιηθεί καμία προεκλογική δέσμευση.

Όπως είπε, μετά από την κατάθεση και ψήφιση κατά καιρούς αποσπασματικών νομοθετημάτων και επαναλαμβανόμενες υποσχέσεις, ανοχή και υπομονή, δημοσιεύτηκε σχέδιο νόμου το οποίο αναμένεται να κατατεθεί προς διαβούλευση και έχει ως αντικείμενό του την επίλυση προβλημάτων εν ενεργεία στρατιωτικών.

Αυτό που διάβασαν, λοιπόν, δεν τους ικανοποιεί καθόλου διότι δεν επιλύει σημαντικά θέματα του στρατιωτικού προσωπικού και, εκτός από αυτό, επεσήμανε ακόμη ότι δημιουργεί κιόλας κάποια προβλήματα. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι στο σχέδιο νόμου που δημοσιεύτηκε, αναφέρει ότι αν η Επιτροπή αποφανθεί ότι το νόσημα του αξιωματικού είναι ανίατο, αυτός είναι σωματικά ανίκανος, αποστρατευτέος και τίθεται σε αυτεπάγγελτη αποστρατεία.

Επίσης, η ΠΟΜΕΝΣ προτείνει να καταργηθεί μία διάταξη σχετικά με τους τρίτεκνους, πολύτεκνους, όσους επιμελούνται ΑμΕΑ και όσους έχουν σακχαρώδη διαβήτη, καθώς υπήρχε μία παράγραφος, γι’ αυτές τις κατηγορίες στο νόμο 4609 του 2019 που έδινε το δικαίωμα να μετατεθεί ο στρατιωτικός στον τόπο προτίμησής του μόνιμα.

Σε παρακάτω παράγραφο, όμως, αναφέρεται ότι, αυτή, δεν τυγχάνει εφαρμογής σε περίπτωση που το συμβούλιο μεταθέσεων του άρθρου 8 αποφασίσει με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση ότι συντρέχουν προς τούτο σοβαροί υπηρεσιακοί λόγοι. Πρόταση τους, λοιπόν, είναι να μην ισχύει αυτό που αναιρεί την παραπάνω παράγραφο, αφού τότε οι κατηγορίες που θα μπορούν να ασκούν αυτό το δικαίωμα θα είναι πολύ λίγες.

Οι ίδιοι προτείνουν το νέο νομοσχέδιο να περιλαμβάνει:

Το πιο σημαντικό για τους ίδιους, είναι η κατάργηση των ορίων ηλικίας των επαγγελματιών οπλιτών και η ρύθμιση ενός νέου βαθμολογίου. Πρόκειται για την κατηγορία μονίμων υπαξιωματικών προέλευσης επαγγελματιών οπλιτών ΕΠΟΠ οι οποίοι, σύμφωνα με έναν απαρχαιωμένο νόμο του 1974 έχουν όρια ηλικίας που λέει ότι 50 ετών αποστρατεύονται αυτεπάγγελτα.

Όπως εξήγησε ο κ. Αντωνόπουλος, οι συνταξιοδοτικοί νόμοι, όμως, έχουν αλλάξει και λένε ότι για το στρατιωτικό προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων που βγαίνει στη σύνταξη, θα πρέπει να έχει σαράντα συντάξιμα έτη υπηρεσίας ή να είναι εξήντα χρονών. Και εδώ τίθεται το θέμα εάν το υπουργείο Άμυνας προβεί στην αποστρατεία των επαγγελματιών οπλιτών πενήντα ετών, δεν γνωρίζουν αν αυτοί οι συνάδελφοί τους θα λάβουν σύνταξη καθώς ενδέχεται να μην πληρούν τις προϋποθέσεις του ΕΦΚΑ. Εάν καταργηθούν τα όρια ηλικίας αυξάνονται τα χρόνια υπηρεσίας και θα πρέπει να δοθεί ένας έξτρα βαθμός.

Σχετικά με τα μόρια, είπε ότι σύμφωνα με την καινούργια Υπουργική απόφαση, δεν δόθηκαν τα μόρια τρίτου έτους στα μικρονήσια της περιοχής μας (Σύμη, Τήλο, Καστελόριζο κτλ.) και εξήγησε ότι η προηγούμενη υπουργική απόφαση μοριοδότησης, έδινε τη δυνατότητα στα στελέχη να μένουν δύο έτη στα μικρονήσια και πέραν αυτών να δηλώνουν παραμονή ακόμα και για ένα τρίτο έτος. Για αυτά τα τρία έτη, είχαν το δικαίωμα να λαμβάνουν εξ ολοκλήρου τον αριθμό μορίων που αντιστοιχούσαν σ’ αυτά τα νησιά.

Με την καινούργια υπουργική απόφαση τον Δεκέμβριο, καταργήθηκε η δυνατότητα των μορίων στο τρίτο έτος, λέει υποχρεωτικά δύο έτη και εφόσον κάποιος επιθυμεί να παραμείνει και τρίτο έτος, θα παίρνει πολύ μικρότερο αριθμό μορίων απ’ αυτόν που έπαιρνε αρχικά. Έτσι, συνάδελφοί τους έχασαν τα μόρια.

Ακόμη, οι εθελοντές μακράς θητείας που είναι ανθυπολοχαγοί, πληρώνονται με τον βαθμό του ανθυπασπιστή και δήλωσε ο κ. Αντωνόπουλος: «Είμαστε μία ψώρα που είμαστε στο ΝΑΤΟ, είμαστε στον ΟΗΕ, και δεν γνωρίζω εάν υπάρχει άλλος στρατός εντός του ΝΑΤΟ ή εντός της Ε.Ε. που τα στελέχη τους θα πληρώνονται έναν βαθμό κάτω από αυτόν που έχουν και που ασκούν και καθήκοντα». Για το θέμα αυτό, μάλιστα, έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη και περιμένουν την απόφασή της.

Επίσης, η νυχτερινή αποζημίωση των στελεχών, παρ’ όλο που είναι νομοθετημένη από την προηγούμενη κυβέρνηση, ουδέποτε έχει καταβληθεί. «Δηλαδή, φυλάμε την πατρίδα, 24ωρες υπηρεσίες το βράδυ, φρουροί της Ελλάδας, νομοθετημένη η νυχτερινή αποζημίωση, και δεν τη λαμβάνει κανείς», τόνισε.

Επίσης, ζητούν να νομοθετήσει η πολιτεία μία υπερωριακή αποζημίωση για τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων που απασχολούνται πέραν του σαραντάωρου σε εβδομαδιαία βάση αφού αυτό δεν τηρείται. Αναφέρθηκε ακόμη στο γεγονός ότι, τον τελευταίο χρόνο, στρατιωτικό προσωπικό, μετέχει στα περίπολα πυρασφάλειας δίχως οικονομική αποζημίωση, χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό και οχήματα αλλά και χωρίς να έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση ενώ δεν έχουν κανένα δικαίωμα να προβούν σε σύλληψη.

Κλείνοντας ο κ. Αντωνόπουλος κλήθηκε να σχολιάσει την απουσία εκπροσώπων των αρχών και των φορέων και είπε ότι είναι λυπηρό γεγονός η μη παρουσία ειδικά των βουλευτών και δη των κυβερνητικών. Ανέφερε ωστόσο ότι χαίρεται γιατί αποδεικνύεται ότι οι στρατιωτικοί έχουν δίκιο.

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»

«Μάνες της τέχνης» - Πρωτότυπη εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Δήμου Ρόδου αύριο με αφορμή τη γιορτή της μητέρας