Το 18ο δημοτικό σχολείο Ρόδου σε πρόγραμμα πολιτιστικής κληρονομιάς

Το 18ο δημοτικό σχολείο Ρόδου σε πρόγραμμα πολιτιστικής κληρονομιάς

Το 18ο δημοτικό σχολείο Ρόδου σε πρόγραμμα πολιτιστικής κληρονομιάς

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 849 ΦΟΡΕΣ

Το 18ο δημοτικό σχολείο Ρόδου, στα πλαίσια συμμετοχής του στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα μικρής κλίμακας Erasmus+ KA210 “The roots of our identities and values” («Οι Ρίζες των Ταυτοτήτων και των Αξιών μας (Η Πολιτιστική μας Κληρονομιά)», πραγματοποίησε την πρώτη διακρατική συνάντηση με τίτλο “THE PLACE WHERE CIVILIZATION BEGAN” (Το μέρος όπου γεννήθηκε ο Πολιτισμός).

Το πενθήμερο πρόγραμμα φιλοξενίας είχε ως εξής:
ΔΕΥΤΕΡΑ, 30/5/2022
Υποδοχή ομάδων στο σχολείο μας. Στον προθάλαμο του σχολείου, μαθητές και μαθήτριες της Δ’ ́ τάξης μαζί με τις δασκάλες τους Παπαγεωργίου Ζήνα και Παπαβασιλείου Ιωάννα, υπό την καθοδήγηση της Μουσικού μας, κ. Θώμης Ντάφη τραγούδησαν τραγούδια καλωσορίσματος, το ένα μάλιστα στα Ιταλικά. Στη συνέχεια, μία ομάδα μαθητών της έκτης, μαζί με την καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής του σχολείου, κ. Παυλάκη Βαρβάρας, χόρεψαν συρτάκι. Οι κυρίες του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, στα πλαίσια της ελληνικής παράδοσης και φιλοξενίας, πρόσφεραν δωράκια με κεράσματα, με παραδοσιακά εδέσματα της Ρόδου. Κατόπιν, οι φιλοξενούμενοι ξεναγήθηκαν στο σχολείο μας, γνώρισαν τους/τις μαθητές/ριες, καθώς και τους/τις εκπαιδευτικούς του σχολείου μας.

Μετά από το διάλειμμα για καφέ, έγινε συνάντηση εκπαιδευτικών του σχολείου μας και εταίρων, στην οποία η διευθύντρια, κ. Γρηγόρα Αθηνά, παρουσίασε σε προβολή την ιστορία και τις δράσεις του σχολείου μας, καθώς και το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Έγινε προβολή–παρουσίαση, με θέμα «Ελληνικός Πολιτισμός», από τις κυρίες Γιαχιά Ελευθερία και Παννάτου Κατερίνα, εκπαιδευτικούς αγγλικών του σχολείου μας. Στη συνέχεια, η εκπαιδευτικός της έκτης τάξης, κ. Πατσούρη Ανθή, παρουσίασε ένα πρόγραμμα που είχε πραγματοποιήσει με τα παιδιά του τμήματός της, σχετικά με την πολιτιστική κληρονομιά της Ρόδου. Η μέρα έκλεισε με παιχνίδια στην αυλή του σχολείου, υπό την επίβλεψη της γυμνάστριάς μας, κατά τη διάρκεια των οποίων τα παιδιά των εταίρων σχολείων είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν με τους/τις μαθητές/ριες του σχολείου μας, και με το γεύμα με παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις.

ΤΡΙΤΗ, 31/5/2022
Μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας, μαζί με τα φιλοξενούμενα παιδιά και τους/τις εκπαιδευτικούς των άλλων δύο χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, της Ιταλίας και της Τουρκίας, επισκέφθηκαν το Δημαρχείο μας. Ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, κ. Θανάσης Βιρύνης, καθώς και η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του δήμου, κ. Καραμπίνη Μαρία, μας υποδέχτηκαν, μας ξενάγησαν στους χώρους του Δημαρχείου, και χάρισαν αναμνηστικά δώρα σε παιδιά και εκπαιδευτικούς.

Το ημερήσιο πρόγραμμα συνεχίστηκε με επίσκεψη στο Ενυδρείο Ρόδου, ένα κτήριο ιστορικό, με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική που αποτελεί χώρο επαφής και γνωριμίας με τον θαλάσσιο πλούτο του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Κατόπιν, υπό την καθοδήγηση της εικαστικού του σχολείου μας, κ. Καναβού Γιώτας, επισκεφθήκαμε το Νεστορίδειον Μέλαθρον – Το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του δήμου Ρόδου, έναν σύγχρονο πολιτιστικό χώρο και σημείο αναφοράς της πολιτιστικής δραστηριότητας του νησιού μας, όπου ξεναγηθήκαμε και οι μαθητές/ριες, μπροστά από πίνακες προσπάθησαν με γραφίτη να αποτυπώσουν τη δική τους εκδοχή. Οι εκπαιδευτικοί έκαναν αναπαράσταση πινάκων. Συνεχίσαμε με την επίσκεψη στον κινηματογράφο 9D «Θρόνος του ήλιου», για παρακολούθηση της προβολής της ιστορίας της Ρόδου.

ΤΕΤΑΡΤΗ, 01/6/2022
Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας, κ. Γιαχιά Ελευθερία και Ευλαβή Κατερίνα, συνόδευσαν τους εταίρους μας στη Λίνδο. Έγινε ξενάγηση στα γραφικά στενά σοκάκια, και κατόπιν στην ακρόπολη της Λίνδου, από επαγγελματία ξεναγό, με την ευγενική βοήθεια της κ.Ρούλας Μανωλά, προέδρου του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του σχολείου μας.

ΠΕΜΠΤΗ, 02/6/2022


Με το τρενάκι, το οποίο μας παραχώρησε δωρεάν ο δήμος Ρόδου, τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά, κάναμε ξενάγηση στην πόλη μας. Μετά την ολοκλήρωση της ξενάγησης, ξεναγηθήκαμε στην Παλιά Πόλη, από ξεναγούς, έναν τουρκόφωνο και μια ιταλόφωνη. Κατόπιν παιδιά και εκπαιδευτικοί συμμετείχαν στο παιχνίδι του «Χαμένου Θησαυρού», το οποίο προετοίμασε η εκπαιδευτικός και υποδιευθύντρια του σχολείου μας, κ. Κωστάκη Κατερίνα. Μέσα στα σοκάκια της Παλιάς Πόλης, οι μαθητές/ριες και των τριών εθνικοτήτων, χωρισμένοι/ες σε τρεις ομάδες ανάμικτοι, περνάνε από μνημεία- σταθμούς, λύνουν γρίφους, ψάχνουν στοιχεία και φακέλους για να καταλήξουν στην Τάφρο και στον θησαυρό, που είναι ένα μικρό μπρούτζινο άγαλμα του Κολοσσού της Ρόδου. Στη συνέχεια, μαθητές της ΣΤ’ ́ Τάξης παρουσιάζουν θεατρικό, απόσπασμα από αρχαία τραγωδία στην Τάφρο, υπό την καθοδήγηση της κ.Γιώτας Καναβού, εικαστικού του σχολείου μας. Μία πολύ ωραία έκπληξη ήταν όταν, μετά το τέλος της παράστασης, οι μαθητές/ριες από την Τουρκία, με τον διευθυντή τους, τραγούδησαν ένα ελληνικό τραγούδι σε τουρκικούς στίχους και στη συνέχεια η κ. Ντάφη, η μουσικός του σχολείου μας, το τραγούδησε στα ελληνικά. Το βράδυ της ίδιας μέρας, παραθέσαμε αποχαιρετιστήριο δείπνο, σε ελληνική ταβέρνα με ζωντανή ελληνική μουσική.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 03/6/2022


Στους χώρους του σχολείου μας, τα παιδιά των σχολείων εταίρων, μαζί με τους/τις εκπαιδευτικούς, παρακολούθησαν μαθήματα σε τάξεις του σχολείου μας. Κατόπιν
συμμετείχαν σε εργαστήρια τοιχογραφίας, εκμάθησης ελληνικών χορών και παιχνιδιών λέξεων, υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών του σχολείου μας: Καναβού Γιώτας, Παυλάκη Βαρβάρας, Οικονόμου Αντώνη, Γιαχιά Ελευθερίας, Παννάτου Κατερίνας, αντίστοιχα.
Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΟΥ
18ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΡΟΔΟΥ Αθηνά Γρηγόρα

Διαβάστε ακόμη

Τρία βραβεία σε διεθνή διαγωνισμό απέσπασε ο «Δράκος της Ρόδου»

Πανελλαδικές 2024: Στους 68.851 οι εισακτέοι – Το πρόγραμμα

Στις 4 Ιουνίου οι εξετάσεις ενηλίκων για απόκτηση απολυτηρίου Δημοτικού Σχολείου στην Κάλυμνο

To xρονοδιάγραμμα των εξετάσεων: 20 Μαΐου ξεκινούν στα Λύκεια, 3 Ιουνίου στα Γυμνάσια, από 31 Μαΐου οι Πανελλαδικές στα ΓΕΛ

Δράσεις του 2ου ΕΠΑ.Λ.-Π.ΕΠΑ.Λ. Ρόδου για την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων

Μοναδική γιορτή επιστήμης και τεχνολογίας, στο 1ο Γ.Ε.Λ. ΡΟΔΟΥ «Βενετόκλειο»

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος στο Π.Μ.Σ. με τίτλο «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση»

Πρωτότυπη ενδοσχολική επιμόρφωση του 2ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Ρόδου