Θα αγοραστούν από τον δήμο τα παλιά κτήρια στο στενό της Κρεμαστής

Θα αγοραστούν από τον δήμο τα παλιά κτήρια στο στενό της Κρεμαστής

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 7096 ΦΟΡΕΣ

Ποσό που ανέρχεται σε περίπου 400.000 ευρώ θα δαπανήσει ο δήμος Ρόδου για την αγορά των 22 εγκαταλελειμμένων κατοικιών που βρίσκονται μέσα στον οικισμό της Κρεμαστής, προκειμένου στη συνέχεια να τα κατεδαφίσει και να γίνει η διαπλάτυνση της οδού που τον συνδέει με τη νέα γέφυρα.

Η σχετική διαδικασία της αγοράς που επελέγη τελικά και όχι της απαλλοτρίωσης για να μην υπάρξουν μεγάλες καθυστερήσεις, έχει ήδη ξεκινήσει από τον δήμο και εκτιμάται ότι αν οι υπηρεσίες συντονιστούν και συνεργαστούν χωρίς προβλήματα τότε σε περίπου δύο μήνες θα έχει ολοκληρωθεί.

Σύμφωνα με τον νομικό σύμβουλο του δήμου Θεόδωρο Παπαγεωργίου, ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες εργάζεται για να φέρει σε πέρας τη διαδικασία, και όπως δείχνουν τα πράγματα, οι ιδιοκτήτες έχουν συμφωνήσει και στην τιμή, όμως πρέπει να υπάρξει σύμφωνη γνώμη τόσο από τον ορκωτό εκτιμητή όσο και από την επιτροπή εκποίησης και αγοράς ακινήτων του δήμου.

Όπως δήλωσε χθες, ολοκληρώθηκε το έργο της διαπλάτυνσης της γέφυρας με τις δύο λωρίδες κυκλοφορίας, και έχει βελτιωθεί κατά πολύ η κυκλοφορία αλλά αυτό έχει ως συνέπεια να δημιουργείται ένα μποτιλιάρισμα στην είσοδο του οικισμού προς την πόλη της Ρόδου καθώς το στενό εκείνο σημείο περιβάλλεται από παλιά και μη κατοικημένα σπίτια.

Με επείγουσα εντολή της δημοτικής αρχής, η νομική υπηρεσία έχει υποβάλει γνωμοδότηση με την οποία εξηγεί αναλυτικά τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό το μέτρο της διαπλάτυνσης.
«Αντί να καταφύγουμε στην τρέχουσα διαδικασία της απαλλοτρίωσης που γνωρίζουμε ότι είναι διαδικασία που προηγουμένως απαιτεί μία διοικητική φάση και στη συνέχεια μία δικαστική που μπορεί να κρατήσει χρόνια, καταφεύγουμε στη διαδικασία την επιτρεπόμενη από το νόμο, της απευθείας αγοράς.

Δηλαδή σε συνεννόηση με τους κατοίκους και αφού θέσουν σε κοινή χρήση από το πρώτο στάδιο τα ακίνητά τους, θα εξευρεθεί μία τιμή που θα τύχει όλης της νόμιμης διαδικασίας δηλαδή θα είναι μεν συναινετικές διαδικασίες αλλά θα έχουμε και την εκτίμηση ορκωτού εκτιμητή επί της αξίας της ώστε με συμβόλαια να γίνει κύριος ο δήμος και να καθαιρεθούν τα ακίνητα ώστε να διαπλατυνθεί η οδός» δήλωσε ο κ. Παπαγεωργίου.

Όπως εξήγησε είναι μία σύνθετη διαδικασία που αφενός απαιτεί μία καλόπιστη συνεργασία με τους ιδιοκτήτες και αφετέρου είναι και για τις υπηρεσίες του δήμου ένα βήμα ότι μπορούν να ξεπεράσουν γραφειοκρατικά εμπόδια πάντα στο πλαίσιο του νόμου. Δηλαδή απαιτείται όπως τόνισε μία συντονισμένη λειτουργία και συνεννόηση των οικονομικών υπηρεσιών των πολεοδομικών υπηρεσιών και του τμήματος προμηθειών, ώστε ο δήμος να είναι συνεπής και απέναντι στους ιδιοκτήτες και στον ροδιακό λαό για τη διάνοιξη του δρόμου το ταχύτερο δυνατό.

Σε ερώτηση για τον χρόνο που θα χρειαστεί ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή εκ μέρους του δήμου, ο κ. Παπαγεωργίου απάντησε ότι όπως εκτιμά αυτό θα γίνει σε διάστημα δύο μηνών αν δουλέψει καλά το σύστημα και οι υπηρεσίες του δήμου συντονιστούν.
Με την ευκαιρία ανέφερε ότι ο πρόεδρος της κοινότητας Μιχάλης Δράκος, έχει κάνει μία πολύ καλή δουλειά με την κοινωνία της Κρεμαστής και τους ιδιοκτήτες, πλαισιωμένος από τον αντιδήμαρχο Πεταλούδων Θανάση Στάμο και τον εντεταλμένο σύμβουλο Βασίλη Παπαοικονόμου.

Συγκεκριμένα έχουν γίνει εδώ και αρκετό καιρό οι συνεννοήσεις και τα πράγματα είναι ώριμα ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα.
Ερωτηθείς επίσης για τα χρήματα που θα πληρώσει ο δήμος στους ιδιοκτήτες των κατοικιών απάντησε: «Έχουν συμφωνήσει στην τιμή αλλά η τιμή αυτή δεν είναι ανακοινώσιμη δεδομένου ότι πρέπει να τη θεωρήσει και να τη χαρακτηρίσει σύννομη ο ορκωτός εκτιμητής και η επιτροπή εκποίησης και αγοράς ακινήτων του δήμου.

Πρόκειται για 22 ιδιοκτησίες σε ένα μήκος οδού 182 μέτρων. Τα χρήματα προέρχονται από τον δήμο καθώς έχουμε ήδη στον προϋπολογισμό δεσμεύσει χρήματα γι΄αυτόν τον σκοπό». Με την ευκαιρία υπογράμμισε ότι εντολή της δημοτικής αρχής είναι να αξιοποιηθεί αυτή η δυνατότητα και σε άλλες περιπτώσεις όπου υπάρχουν ανάγκες, όπως στο Παραδείσι.
Στο μέλλον θα ξεκινήσει η ίδια διαδικασία και για το αντίστοιχο κομμάτι στην είσοδο του οικισμού αυτού.

Διαβάστε ακόμη

Μεγάλη καθυστέρηση στην κυκλοφορία οχημάτων και μεγάλη ταλαιπωρία των οδηγών στην περιοχή Τσαΐρι λόγω έργων

Γ. Νικητιάδης: Μόνο ένα ισχυρό παρεμβατικό κράτος μιας σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης μπορεί να ενισχύσει τη βιομηχανία

Λευτέρης Καφετζής: Ο πατέρας του Τζέιμς είναι ο πραγματικός Survivor - Ο γύρος του κόσμου, η θύελλα και η δραματική διάσωση

Αθίγγανος πήγε να δει ομόφυλό του στα κρατητήρια και συνελήφθη την ώρα που του έδινε χασίς

Ρόδος: O όμιλος αστρονομίας «Βενετοκλείου» 1ου ΓΕΛ Ρόδου στο Austin Texas για την ολική εκλειψη ηλίου

Εντεταλμένος Θεμάτων Διακυβέρνησης Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ο γενικός διευθυντής του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου

Συμπαραστάτη του Πολίτη θα εκλέξει το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου

Στ. Κασσελάκης: Θα επισκεφθεί 26 νησιά του Αιγαίου σε 9 μέρες