Καταστρέφονται οι πορτοκαλιές και οι μανταρινιές στη Μαλώνα

Καταστρέφονται οι πορτοκαλιές και οι μανταρινιές στη Μαλώνα

Βαρβάρα Μπογδάνου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 10522 ΦΟΡΕΣ

Ευθύνες στη ΔΕΥΑΡ καταλογίζει ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Ν. Μουστακέλλης

Σε απόγνωση βρίσκονται περίπου 200 ιδιοκτήτες εκτάσεων με πορτοκάλια και μανταρίνια στη Μαλώνα, καθώς τα δέντρα τους παραμένουν απότιστα εδώ και μήνες, με αποτέλεσμα να βλέπουν την παραγωγή τους να καταστρέφεται χωρίς να δίνεται ουσιαστική λύση.

Πρόκειται για περίπου 1.000 στρέμματα γης στα οποία έχουν φυτευτεί περί τα 80.000 δέντρα, πορτοκαλιές και μανταρινιές, από τα οποία το χωριό και οι κάτοικοί του έχουν ένα εισόδημα για να επιβιώσουν. Μάλιστα φέτος, λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί με τους υδρονομείς, και αν μέχρι τον Σεπτέμβριο δεν βρέξει στην περιοχή, τότε θα πρέπει να μιλάμε για ολοκληρωτική καταστροφή.

Σημειώνεται ότι η πλειοψηφία των εκτάσεων περί τα 900 στρέμματα γης, ποτίστηκαν μία φορά μόνο, ενώ τα υπόλοιπα 100 καμία φορά, τη στιγμή που σε κοντινά χωριά όπως τα Μάσσαρι ήδη οι πορτοκαλιές και οι μανταρινιές ποτίστηκαν 4 φορές μέχρι τώρα.

Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μαλώνας, Νεκτάριος Μουστακέλλης που ρωτήθηκε από τη «Ροδιακή» για το πρόβλημα, δεν έκρυψε την αγανάκτησή του καθώς οι συγχωριανοί του βρίσκονται σε αδιέξοδο και παρά τις οχλήσεις και τις επισημάνσεις του στη ΔΕΥΑΡ που είναι και υπεύθυνη για να βρεθεί λύση, η κατάσταση εξακολουθεί να παραμένει σχεδόν ίδια.

Ο καρπός στα δέντρα έχει καταστραφεί εντελώς και είναι πολύ δύσκολο να αποκατασταθεί η βλάβη, καθώς τα δέντρα έχουν πλέον... στραγγίξει και είναι έτοιμα να ξεραθούν.

«Το πρόβλημα είναι σοβαρό. Έχουμε 16 Ιουλίου και μία έκταση 100 στρεμμάτων δεν έχει πιει νερό ούτε μία φορά, ενώ θα έπρεπε να είχαν ποτιστεί τουλάχιστον τρεις φορές. Στη Μαλώνα επιδοτούμενα αρδεύσιμα με εσπεριδοειδή είναι 1.200 στρέμματα, αλλά πραγματικά είναι γύρω στα 1000. Τα υπόλοιπα περίπου 900 έχουν ποτιστεί μόνο μία φορά.

Αντίστοιχα στα Μάσσαρι έχουν ποτιστεί τέσσερις φορές και πάνε για πέμπτη φορά και στον Αρχάγγελο έχουν ποτιστεί τρεις φορές και πάνε για τέταρτη φορά» δήλωσε ο πρόεδρος της κοινότητας και τόνισε ότι το πρόβλημα οφείλεται στην κακή διαχείριση της κατάστασης από τη ΔΕΥΑΡ.

«Τις δύο προηγούμενες χρονιές που αναλάβαμε εμείς, είχαμε μία πλημμύρα που κατέστρεψε τα πάντα, παρ’ όλα αυτά καταφέραμε και ποτίσαμε τέσσερις με πέντε φορές ό,τι κάναμε και το 2019. Την επόμενη χρονιά είχαμε τη μεγαλύτερη ξηρασία στην περιοχή. Παρ’ όλα αυτά με την καλή συνεργασία όλων μας καταφέραμε πάλι και κάναμε μία μέτρια αρδευτική περίοδο.

Φέτος είχαμε μία ευνοϊκή χρονιά, δεν είχαμε πλημμύρες, είχαμε άφθονα νερά και καταφέραμε μέχρι στιγμής να κάνουμε ό,τι χειρότερο. Βάλανε δύο υδρονομείς αλλά δεν υπάρχει αποτέλεσμα. Εκεί που η Μαλώνα έπρεπε να έχει πέντε υδρονομείς σήμερα έχει τρεις. Στα Μάσσαρι με 400 στρέμματα έχουν τρεις και ο Αρχάγγελος με 700 στρέμματα έχει πέντε.

Επίσης στην αρχή κάθε χρονιάς φτιάχνουμε τις βλάβες. Οι υδρονομείς δεν καθάρισαν τα αυλάκια και φέτος πληρώθηκε από τη ΔΕΥΑΡ και ανέλαβε εργολάβος για να καθαριστούν τα αυλάκια ενώ τις άλλες χρονιές τις δύσκολες, γίνονταν η δουλειά με τους υδρονομείς. Φέτος δεν έχει γίνει τέτοια δουλειά», πρόσθεσε ο κ. Μουστακέλλης.

Μάλιστα ο πρόεδρος της κοινότητας περιέγραψε με αγανάκτηση την κατάσταση στα χωράφια με τα εσπεριδοειδή λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο καρπός έχει πλέον καταστραφεί 100%. Δεν μπορεί να γίνει τίποτα πια. Ελπίζουμε στον Θεό να βρέξει να γλιτώσουμε κάποια δέντρα σε κάποιες περιοχές που το χώμα ακόμα κρατά. Εγώ έχω 4 στρέμματα με εσπεριδοειδή και φέτος δεν θα έχω δική μου παραγωγή. Θα αγοράσω».

Πάντως, όπως υπογράμμισε, για την επίλυση του προβλήματος έκανε προσπάθειες και ο δήμαρχος ο οποίος μάλιστα έδωσε εντολή να επιδιορθωθούν οι βλάβες αλλά όπως είπε δεν προχωρά το θέμα, όπως πρέπει. Τόνισε όμως, και κάποιοι αγρότες στην προσπάθειά τους να σώσουν τη δική τους περιουσία, δημιουργούν και αυτοί πρόβλημα. Δεν προσέχουν τα νερά, ανοίγουν τις βάνες ποτίζουν τους κήπους τους και αδειάζουν τις δεξαμενές.

Καταλήγοντας, ο κ. Μουστακέλλης δήλωσε ότι η ΔΕΥΑΡ πρέπει να επιδιορθώσει τις βλάβες στο δίκτυο, να τοποθετηθούν και άλλοι υδρονομείς για να καθαρίσουν τα αυλάκια και να γίνει επιτήρηση τους κρουνούς, ώστε να λυθεί το πρόβλημα.

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»

«Μάνες της τέχνης» - Πρωτότυπη εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Δήμου Ρόδου αύριο με αφορμή τη γιορτή της μητέρας