Π. Εγγλέζος: Φοβόμαστε ότι δεν θα αντέξουν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό φέτος

Π. Εγγλέζος: Φοβόμαστε ότι δεν θα αντέξουν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό φέτος

Π. Εγγλέζος: Φοβόμαστε ότι δεν θα αντέξουν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό φέτος

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2790 ΦΟΡΕΣ

Για τον φόβο του Εργατικού Κέντρου Ρόδου (ΕΚΡ) ότι οι εργαζόμενοι στον τουρισμό δεν θ’ αντέξουν…να βγάλουν τη σεζόν αλλά και για τις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή νέας τοπικής συλλογικής σύμβασης, μίλησε χθες ο πρόεδρός του, κ. Παναγιώτης Εγγλέζος.

Σε δηλώσεις του χθες, ο τελευταίος, καταρχάς, είπε ότι η σεζόν εξελίσσεται πάρα πολύ καλά και το ρεκόρ του 2019 έχει καταρριφθεί εδώ και αρκετό καιρό, τα ποσοστά είναι πάρα πολύ μεγάλα αλλά «αυτό που δεν γνωρίζει ο κόσμος προφανώς, είναι ότι οι εργαζόμενοι αυτή τη στιγμή ζουν ένα Γολγοθά και ένα μαρτύριο».

Και συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΕΚΡ: «Υπάρχει μεγάλη καταπίεση, μεγάλη πίεση, υπάρχει μεγάλη εκμετάλλευση, εντός και εκτός εισαγωγικών, στους εργαζομένους, οι οποίοι αναγκάζονται να δουλεύουν μέχρι και 13-14 ώρες, χωρίς διάλειμμα ούτε για νερό! Δεν είναι μόνο αυτό, υπάρχει και η πίεση που ασκούν οι νεοφερμένοι προϊστάμενοι, οι νεοβαφτισμένοι, οι οποίοι για ν’ αποδείξουν ότι αξίζουν την εύνοια των διευθυντών που τους έκαναν προϊσταμένους, καταπιέζουν, εξευτελίζουν στην κυριολεξία τον κάθε εργαζόμενο».

Μάλιστα και χθες είχαν ανώνυμες καταγγελίες σε διάφορα ξενοδοχεία, με τον κ. Εγγλέζο να επαναλαμβάνει ότι δεν μπορούν να παρέμβουν αν η καταγγελία είναι ανώνυμη. Έτσι, αυτό που κάνουν είναι να στέλνουν την επιθεώρηση εργασίας τουλάχιστον να επιθεωρεί και να υπάρχει ο φόβος του ελέγχου, μέχρι να διαπιστώσουν ακριβώς τι μπορεί να γίνει στην πορεία.

«Αυτό που φοβόμαστε είναι ότι δεν θ’ αντέξουν οι εργαζόμενοι να βγάλουν τη σεζόν με τέτοια πίεση και χωρίς ρεπό και με ώρες εξαντλητικές. Άρα, λοιπόν, καλό είναι να φροντίσουν οι διευθυντές των ξενοδοχείων να δώσουν μία ανάσα στους εργαζόμενους, να τους σεβαστούν, διότι τα κενά που δημιουργήθηκαν φέτος με τέτοιες συμπεριφορές, του χρόνου θα είναι διπλάσια», τόνισε ακόμη.

Σχετικά με την υπογραφή νέας τοπικής συλλογικής σύμβασης εργασίας που επιθυμεί το Σωματείο των ξενοδοχοϋπαλλήλων, όπως είχε κάνει γνωστό ο πρόεδρός του κ. Θανάσης Σταμούλης, είπε ότι έγινε καταγγελία της υπάρχουσας σύμβασης που ίσχυε μέχρι τέλος του 2022, το Σωματείο έκανε την πρώτη επαφή με την Ένωση Ξενοδόχων και ζητάει μία αύξηση της τάξεως του 20%, «μια λογική αύξηση με όλα αυτά που αντιμετωπίζουμε», όπως είπε, ενώ τόνισε ότι ο σκοπός είναι να φτιαχτεί μια τέτοια συνθήκη και μία τέτοια σύμβαση, η οποία θα επιτρέπει και θα είναι ελκυστική για τους εργαζόμενους απ’ όλη την υπόλοιπη Ελλάδα να έρθουν στην περιοχή μας.

Όπως εξήγησε, αν υπάρχει μία σύμβαση εργασίας η οποία θα καθορίζει τους όρους εργασίας, της αμοιβής και όλα αυτά που προβλέπονται σε ένα πακέτο ώστε να κάνει καλύτερη τη διαβίωση ακόμα και την εργασία ενός εργαζόμενου στην περιοχή μας να προβλέπονται μέσα σ’ αυτή τη σύμβαση.

Άλλωστε-συνέχισε-δεν είναι τυχαίο ότι και η περιφέρεια και ο δήμος αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός ζητάνε από τους ξενοδόχους, από τους επιχειρηματίες, να κοιτάξουν τους εργαζόμενους, να τους δώσουν καλύτερες αμοιβές και καλύτερες συνθήκες, ώστε να μη δημιουργείται αυτό το πρόβλημα.

Η σύμβαση, λοιπόν, αυτή που ετοιμάζει το Σωματείο ξενοδοχοϋπαλλήλων και η οποία σε πρώτη φάση απορρίφθηκε από την Ένωση Ξενοδόχων,-είναι σε φάση διαπραγματεύσεων και συζητήσεων-ευελπιστούν πως οι ξενοδόχοι θα καταλάβουν την αναγκαιότητά της γιατί το πρόβλημα θα είναι τεράστιο και το πρόβλημα θα το έχουν και οι ίδιοι.

Κλείνοντας, κάλεσε την Ένωση Ξενοδόχων να ξαναδεί την πρόταση του Σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων, να καθίσουν στο τραπέζι όλοι μαζί και να βρουν τις όποιες μικρές διαφορές υπάρχουν «ώστε το προϊόν το δικό μας να γίνει ελκυστικό και να έρθει ο κόσμος να εργαστεί στη Ρόδο».

Διαβάστε ακόμη

Αναφορά στον υπουργό Υγείας από τη Νέα Αριστερά για την καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου

Δύο μέλη από τη Ρόδο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκμισθωτών Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής

Εγκρίθηκε η σήμανση για την επέκταση του πεζοδρόμου

Εξήντα αιτήσεις κατατέθηκαν για το σύστημα τηλεφροντίδας μοναχικών ηλικιωμένων

Στη Σαουδική Αραβία ταξιδεύουν τρία προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου για να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια

Αύριο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών στη Ρόδο

Με τον πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα παραχωρεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου