Με τον Σταυρό της Αξίας τιμήθηκε ο Δημήτρης Γιώρτσος

Με τον Σταυρό της Αξίας τιμήθηκε ο Δημήτρης Γιώρτσος

Με τον Σταυρό της Αξίας τιμήθηκε ο Δημήτρης Γιώρτσος

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1037 ΦΟΡΕΣ

Από τη Δημοκρατία της Γερμανίας σε ειδική τελετή που έγινε στο Δημαρχείο

Σε μία όμορφη και απλή εκδήλωση στην αίθουσα εθιμοτυπίας του Δημαρχιακού Μεγάρου, το Σάββατο το βράδυ, ο πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη χώρα μας, δρ. Ernst Reichel, απένειμε στον επί δεκατέσσερα χρόνια επίτιμο πρόξενο της Γερμανίας στη Ρόδο, δρ. Δημήτρη Γιώρτσο, τον Σταυρό της Αξίας επί Ταινία του Τάγματος της Αξίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, ως αναγνώριση του πολύτιμου έργου του και της συμβολής του στη σύσφιγξη των σχέσεων της Γερμανίας με την περιοχή μας.

Ο πρέσβης συνοδευόταν από τη σύζυγό του κ. Anne Derue Reichel και εκτός από τον οικοδεσπότη δήμαρχο Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη, το «παρών» έδωσαν ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Γιώργος Υψηλάντης, ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, πρόξενοι, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι κ.ά.

Ο κ. Γιώρτσος υπήρξε πρόξενος της Γερμανίας στη Ρόδο, με ευθύνη όλα τα Δωδεκάνησα, από το 2007 μέχρι και τον περασμένο Αύγουστο και τον διαδέχεται ο δικηγόρος κ. Κωνσταντίνος Διακονής.

Χαιρετισμό απηύθυνε βέβαια ο δήμαρχος, ο οποίος είπε αρχικά:

«Όποιος δεν κάνει τίποτε για τους άλλους, δεν κάνει τίποτε για τον εαυτό του». Μέσα σε αυτή την τόσο λιτή αλλά συνάμα και τόσο σοφή φράση, συνοψίζει ο Γκαίτε το νόημα της προσφοράς. Γι’ αυτό και έχουμε ανάγκη πάντα από φωτεινά παραδείγματα προσφοράς, όπως αυτό του έγκριτου συμπολίτη μας Δημήτρη Γιώρτσου, στον οποίο απονέμεται ο Σταυρός της Αξίας επί Ταινία του Τάγματος της Αξίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Ο Δημήτρης Γιώρτσος υπήρξε ο τρίτος κατά σειρά επίτιμος πρόξενος από το 1962, αφότου και δημιουργήθηκε αυτή η σταθερή γέφυρα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ της Γερμανίας και της Ρόδου.

Και επί 14 συναπτά έτη, από το 2007 ως και το 2021 εργάστηκε με πίστη και αφοσίωση για να φέρει ακόμη πιο κοντά τη Ρόδο μας με τη Γερμανία.

Η προσφορά του στις σχέσεις της Ρόδου με τη Γερμανία αναδεικνύεται ακόμη πιο σημαντική, αν αναλογιστούμε πως σε αυτά τα 14 χρόνια υπήρξαν μεγάλες προκλήσεις και δυσκολίες, ειδικά κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης που έπληξε την Ελλάδα κι απαιτήθηκαν μεγάλες θυσίες για να σταθούμε ξανά στα πόδια μας με τη συμβολή των εταίρων μας στην Ε.Ε.

Στην καρδιά αυτών των σχέσεων είναι ασφαλώς ο τουρισμός. Για μας τους Ροδίτες, ο Γερμανός επισκέπτης δεν είναι απλά ένας ακόμη πελάτης. Είναι ο παραδοσιακός φίλος μας, με τον οποίο χτίσαμε μέσα στον χρόνο το τουριστικό θαύμα της Ρόδου.

Και η συμβολή του Δημήτρη Γιώρτσου υπήρξε καταλυτική στο να ενδυναμώσουμε αυτή τη σχέση αλλά και να ανοίξουμε καινούριους δρόμους συνεργασίας, όπως με το τριετές πρόγραμμα «Διακοπών Περίθαλψης».

Ο δήμαρχος ανέφερε επίσης ότι, «οι καρποί αυτής της στενής συνεργασίας στον τουρισμό γίνονται η βάση και για νέες καινοτόμες προσεγγίσεις μπροστά στις νέες προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε στη σημερινή συγκυρία. Προκλήσεις που σχετίζονται πρωτίστως με το μέγεθος και τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης.

Η βιωσιμότητα πλέον, δεν αναδεικνύεται μόνον ως προτεραιότητα, αλλά ως απόλυτη αναγκαιότητα. Και σε αυτή την κατεύθυνση είναι εξαιρετικά σημαντική κι ελπιδοφόρα για τον τόπο μας, η προγραμματική συμφωνία με την TUI στο πλαίσιο του “Rhodes Co-Lab”, ώστε η Ρόδος να αποτελέσει τον πρώτο βιώσιμο τουριστικό προορισμό παγκοσμίως.

Αλλά και πέραν του τουρισμού, η Ρόδος προσφέρει δυνατότητες και ευκαιρίες συνεργασιών και σε άλλους τομείς. Γι αυτό και πιστεύω ακράδαντα πως με τους Γερμανούς φίλους μας μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα και στον αγροτοδιατροφικό τομέα.

Ήδη υπάρχει ένα πολλά υποσχόμενο «ελληνικό κανάλι διανομής» στη γερμανική αγορά και αξίζει να αξιοποιήσουμε αυτό το momentum για να ενισχύσουμε τις εξαγωγές ποιοτικών ροδίτικων προϊόντων του πρωτογενούς τομέα στη Γερμανία».

Κλείνοντας, ο κ. Καμπουράκης χαρακτήρισε εξαιρετικά επιτυχημένη θητεία του κ. Γιώρτσου, γι’ αυτό και εκ μέρους όλων των συμπολιτών μας θέλησε να τον ευχαριστήσει από καρδιάς και να τον συγχαρεί για την προσφορά του και το παράδειγμά του.

Ο πρέσβης

Ανεβαίνοντας στο βήμα ο πρέσβης της Γερμανίας στη χώρα μας τα τελευταία τέσσερα χρόνια, εξήρε την προσφορά του κ. Γιώρτσου όλα αυτά τα χρόνια της θητείας του και είπε ότι πρόκειται για μία ιδιαίτερη ημέρα καθώς έχει τη μεγάλη χαρά να τιμήσει εξ ονόματος του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, «μία προσωπικότητα η οποία, για πολλά χρόνια, δημιουργούσε γέφυρες μεταξύ της Ελλάδας και της Γερμανίας».

Και είπε στη συνέχεια απευθυνόμενος στον ίδιο τον τιμώμενο:

«Αγαπητέ κύριε Γιώρτσο, για περισσότερο από δεκατέσσερα χρόνια και ως το καλοκαίρι του περασμένου έτους, υπηρετήσατε ως Γερμανός επίτιμος πρόξενος στη Ρόδο, πριν παραιτηθείτε από το αξίωμα αυτό για προσωπικούς λόγους.

Παλαιότερα, παρ’ ότι είχατε φθάσει στο όριο ηλικίας για αποχώρηση από το αξίωμά σας, είχατε καταστεί τόσο απαραίτητος ώστε είχε παραταθεί η θητεία σας».

Διατηρούσατε -συνέχισε-πάντα πολύπλευρες επαφές με τους Γερμανούς στο νησί και είχατε αναπτύξει ένα εξαιρετικό δίκτυο, τόσο με τις υπάρχουσες ενώσεις των γερμανικών κοινοτήτων όσο και με όλους τους σημαντικούς Έλληνες συνομιλητές από τον χώρο του πολιτισμού και της τοπικής πολιτικής, πράγμα το οποίο φαίνεται και σήμερα.

Ως επίτιμος πρόξενος, βοηθήσατε αμέτρητους Γερμανούς υπηκόους σε δύσκολες καταστάσεις, εκατοντάδες χιλιάδες Γερμανοί επισκέπτονται ετησίως, πριν την πανδημία του κορωνοϊού αλλά και τώρα πάλι, τη Ρόδο.

Επίσης, πολλοί Γερμανοί κατοικούν μόνιμα εδώ. Ο επίτιμος πρόξενος στη Ρόδο είναι αρμόδιος για όλα τα Δωδεκάνησα. Υπό αυτή την έννοια, σταθήκατε στο πλευρό πάρα πολλών Γερμανών, με τις συμβουλές και το έργο σας, όταν χρειάστηκε. Σας ευχαριστώ γι’ αυτό».

Ο κ. Reichel, δεν παρέλειψε ακόμη να πει ότι έλαβαν ευχαριστήριες επιστολές στην πρεσβεία οι οποίες ήταν ενδεικτικές του εύρους του κ. Γιώρτσου και συνέχισε λέγοντας:

«Καταβάλλατε κάθε δυνατή προσπάθεια για να βοηθήσετε Γερμανούς των οποίων είχαν κλαπεί όλα τα ταξιδιωτικά έγγραφα. Σε ειδικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, καταστήσατε δυνατή την επιστροφή πληγέντων Γερμανών ταξιδιωτών στη Γερμανία».

Μέρος της βοήθειας που παρείχε ήταν και η φροντίδα ατόμων που έπρεπε να επισκεφθεί στο νοσοκομείο. Και συμπλήρωσε ο πρέσβης:

«Αποδεικνύετε διαρκώς ότι μπορούμε να βασιστούμε στην προθυμία σας για παροχή βοήθειας και την ενεργητικότητά σας. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά γι’ αυτό».

Είπε, ακόμη, ότι ο κ. Γιώρτσος δημιούργησε γέφυρες και σε άλλους τομείς, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη διαρκή κινητοποίησή του για την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης με την εβραϊκή κοινότητα στη Ρόδο, που έπαιξαν ιδιαίτερο ρόλο.

Ως αποτέλεσμα των προσπαθειών αυτών, όπως είπε, κατέστη δυνατό να παρευρεθεί μία εκπρόσωπος της πρεσβείας το 2019, για πρώτη φορά σε τελετή μνήμης με αφορμή την 75η επέτειο από τον εκτοπισμό των Εβραίων από τη Ρόδο και την Κω.

Μάλιστα, ο πρέσβης δεν παρέλειψε να πει ότι το γεγονός ότι μπόρεσε να παρευρεθεί στην καθιερωμένη τελετή μνήμης, είναι απόδειξη ότι οι σχέσεις εμπιστοσύνης με την εβραϊκή κοινότητα είναι αξιόπιστες και διαρκείς.

Και κατέληξε λέγοντας: «Αγαπητέ κύριε Γιώρτσο, με το έργο σας στο πνεύμα της συμφιλίωσης και την κατανόησης μεταξύ της Ελλάδας και της Γερμανίας, υπήρξατε και παραμένετε ένα λαμπρό παράδειγμα.

Ιδιαιτέρως προς τιμήν σας, είναι ότι ακόμα και σε καιρούς όπου υπήρχε ένας έντονος δημόσιος διάλογος λόγω της οικονομικής κρίσης, ο οποίος γινόταν αισθητός τόσο από εσάς όσο και από την οικογένειά σας, υπερασπιστήκατε με το καλό σας όνομα και με συνέπεια τις ελληνογερμανικές σχέσεις και προβάλατε τη Γερμανία».

Αναφορά έκανε ο κ. Reichel και στην εκλιπούσα σύζυγο του κ. Γιώρτσου που, όπως είπε, ήταν σοκ για όλους καθώς και ότι η βράβευσή του αποτελεί επίσης μία μεγάλη αναγνώριση του άξιου έργου της και πως όλοι θα ήθελαν να βρίσκεται εκεί.

Ακολούθησε η απονομή από τον πρέσβη του Σταυρού στον κ. Γιώρτσο καθώς και του επαίνου σε αναγνώριση των έργων για την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας.

Ο κ. Γιώρτσος

Η εκδήλωση έκλεισε, βέβαια, με την ομιλία του ίδιου του πρωταγωνιστή της, του κ. Γιώρτσου ο οποίος, καταρχάς, ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους, τον δήμαρχο και ιδιαίτερα τον πρέσβη για την ύψιστη τιμή να παραθέσει δεξίωση για να του απονείμει προσωπικά τον Σταυρό.

Και είπε αρχικά: «Αποδέχομαι με ευγνωμοσύνη αυτή την εκδήλωση τιμής προς το πρόσωπό μου εκ μέρους του Γερμανικού Κράτους, ως αναγνώριση της ανιδιοτελούς προσφοράς μου υπό την ιδιότητα του επιτίμου προξένου της Γερμανίας στη Ρόδο».

Και συνέχισε:

«Προσπάθησα, με όλες μου τις δυνάμεις να συνεισφέρω στη βελτίωση και σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας. Λόγω της πολυετούς επαγγελματικής μου σταδιοδρομίας ως συμβολαιογράφος, διατηρούσα άριστη σχέση με τις τοπικές Αρχές και μπορούσα να προσφέρω πολύτιμη βοήθεια στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετώπισαν οι Γερμανοί επισκέπτες του νησιού μας καθώς και οι διαμένοντες μόνιμα στο νησί μας Γερμανοί».

Ακόμη, με την ιδιότητά του ως επιτίμου προξένου, συμμετείχε ενεργά στην ελληνογερμανική συνέλευση, που είχε, μεταξύ των άλλων, σκοπό τη συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας μεταξύ των πόλεων και κοινοτήτων των δύο χωρών.

Επίσης, συμμετείχε στην επιτροπή του τριετούς προγράμματος τουρισμού στη Ρόδο για άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας, στα οποία ειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, παρείχε τις υπηρεσίες του.

Κατά τη θητεία του, ο κ. Γιώρτσος γνώρισε πέντε πρέσβεις που επισκέφθηκαν τις τοπικές Αρχές και είχε καθημερινή επαφή με τους υπεύθυνους της Γερμανικής πρεσβείας.

Αναφορά έκανε βέβαια στη σύζυγό του, Ρεγγίνα, που έχει φύγει από τη ζωή, λέγοντας ότι στα καθήκοντά του είχε και τη δική της αμέριστη συμπαράσταση και ευχαρίστησε τον πρέσβη για την προσωπική του συμπαράσταση κατά τους τελευταίους μήνες της θητείας του.

Σημειώνεται ότι παρούσα στην εκδήλωση ήταν και η κόρη του.

Διαβάστε ακόμη

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο