Στη δικαιοσύνη εργαζόμενος της ΔΕΥΑΡ γιατί υποβαθμίστηκε

Στη δικαιοσύνη εργαζόμενος της ΔΕΥΑΡ γιατί υποβαθμίστηκε

Στη δικαιοσύνη εργαζόμενος της ΔΕΥΑΡ γιατί υποβαθμίστηκε

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2019 ΦΟΡΕΣ

Στη δικαιοσύνη προσέφυγε εργαζόμενος της ΔΕΥΑΡ για την υποβάθμισή του από διευθυντής νευραλγικού τομέα της επιχείρησης που ήταν, σε προϊστάμενο!

Ο 61χρονος που απασχολείται στην επιχείρηση επί 31 έτη με σύμβαση αορίστου χρόνου, δια της Δικηγορικής Εταιρείας Μηνά Τσέρκη, κατέθεσε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου (Ειδική Διαδικασία Περιουσιακών Διαφορών – Εργατική) αγωγή με την οποία ζητά να επανέλθει στη θέση του (θέση διευθυντή) και να του καταβληθεί το χρηματικό ποσό των 20.000 ευρώ για την ηθική βλάβη που έχει υποστεί.


Η αγωγή στρέφεται κατά της ΔΕΥΑΡ αλλά και κατά πρώην προέδρου της επιχείρησης, και πρόκειται να συζητηθεί από το αρμόδιο δικαστήριο τον Σεπτέμβριο του 2023.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην αγωγή του εργαζομένου, τοποθετήθηκε στη θέση του διευθυντή συγκεκριμένου τομέα της επιχείρησης τον Ιανουάριο του 2020 με απόφαση του τότε Διοικητικού Συμβουλίου και παρέμεινε στη θέση αυτή έως και τις αρχές Μαΐου οπότε και του γνωστοποιήθηκε δια δημόσιας ανάρτησης στο διαύγεια η υποβάθμισή του.


Ο 61χρονος αναφέρει αναλυτικά στην αγωγή του, τα όσα συνέβησαν έως την ημέρα αυτή, αρχής γενομένης από τις 28 Απριλίου 2022 οπότε και έλαβε μέσω του ηλεκτρονικού του ταχυδρομείου πρόσκληση για συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου που θα γίνονταν την επόμενη ημέρα με τηλεδιάσκεψη. Όπως αναφέρει ο εργαζόμενος, για όλα τα θέματα υπήρχαν εισηγήσεις εκτός από ένα που τιτλοφορούνταν ως «θέματα προσωπικού».


Πράγματι η συνεδρίαση έγινε με τη βοήθεια του διαδικτύου και όπως καταγγέλλει στην αγωγή του ο 61χρονος, ο πρόεδρος προέταξε όλων των θεμάτων το θέμα αυτό του προσωπικού και όπως διαπίστωσε στη συνέχεια, αφορούσε την υποβάθμιση του από τη θέση του διευθυντή που κατείχε σε προϊσταμένου σε μία από τις τέσσερις υπηρεσίες εποπτείας του. Στη θέση του θα τοποθετούνταν ο υφιστάμενός του και μέχρι τότε προϊστάμενος στη συγκεκριμένη αυτή υπηρεσία της εποπτείας του, ενώ δεν θα σημειώνονταν κάποια μισθολογική μεταβολή για τον 61χρονο.


Με την ίδια αγωγή καταγγέλλεται και η διαδικασία με την οποία έγινε η υποβάθμισή του καθώς όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων δεν υπήρξε (και από τα απομαγνητοφωνημένα αρχεία της συνεδρίασης που παραθέτονται) ξεκάθαρη πλειοψηφία για την απόφαση αυτή της μετακίνησής του, ενώ τονίζεται ότι «έρχεται σε ευθεία αντίθεση με ρητή διάταξη νόμου και συγκεκριμένα με τη διάταξη του αρ. 11 εδ. β. του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας της ΔΕΥΑΡ (ΦΕΚ 4028/21-9-2020 Τεύχος Β), η οποία προβλέπει ότι: «Οι προϊστάμενοι Υπηρεσιών, ορίζονται με απόφαση του Δ.Σ., ύστερα από σχετική Εισήγηση του γενικού διευθυντή».


Ο 61χρονος αναφέρει επίσης ότι παρά τις ενστάσεις του, τελικά στις 11 Μαΐου 2022 του γνωστοποιήθηκε δια δημόσιας ανάρτησης στο Διαύγεια «ο υπηρεσιακός και ηθικός υποβιβασμός του», ακολούθησε αίτηση από τον εργαζόμενο προκειμένου να λάβει απομαγνητοφωνημένα αντίγραφα των πρακτικών της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου, και εξώδικη δήλωσή του, την οποία κοινοποίησε στη ΔΕΥΑΡ αλλά και προσωπικά στον τότε πρόεδρο της επιχείρησης.

Με την εξώδικη δήλωση ο 61χρονος δηλώνει «ρητά ότι δεν αποδέχεται τη μονομερή βλαπτική μεταβολή της και ότι εμμένει στην παροχή των καθηκόντων του, με τους ίδιους όρους που ίσχυαν πριν χωρίσει η μονομερής βλαπτική μεταβολή της εργοδότριάς του, ενώ την κάλεσε να ανακαλέσει την παράνομη και αντισυμβατική απόφασή της».
Ο ίδιος αναφέρει δε, ότι ουδέποτε έλαβε απάντηση στο εξώδικο του αυτό, ενώ έκτοτε σταμάτησαν να του αναθέτουν όχι μόνο τα πρότερα καθήκοντα του, αλλά τα όποια καθήκοντα.

Έτσι ο 61χρονος ζητά από το δικαστήριο:
«Να αναγνωρισθεί ότι η μεταβολή που επέφερε η ΔΕΥΑΡ ως προς το αντικείμενο, και την ιεραρχική μείωση της θέσης εργασίας του, με την αμφίβολης νομιμότητας απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της, είναι αντισυμβατική, παράνομη και καταχρηστική και συνιστά μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων της εργασίας του.


Να υποχρεωθεί η ΔΕΥΑΡ να αποδέχεται τις υπηρεσίες του σύμφωνα με τους προ της μεταβολής όρους, δηλαδή να υποχρεωθεί να τον τοποθετήσει στη θέση του διευθυντή που κατείχε αναθέτοντάς του και τύποις αλλά και επί της ουσίας τα προ της βλαπτικής μεταβολής καθήκοντα και αρμοδιότητες, με απειλή εις βάρος της χρηματικής ποινής εκατόν πενήντα (150) ευρώ για κάθε μέρα άρνησης συμμόρφωσής της.


Να υποχρεωθούν αμφότεροι οι εναγόμενοι να του καταβάλουν το ποσό των είκοσι χιλιάδων ευρώ ( 20.000,00 ευρώ), αλληλεγγύως και εις ολόκληρον, ως ανάλογη, δίκαιη και εύλογη χρηματική ικανοποίηση για την ηθική βλάβη που υπέστην από την παράνομη και βλαπτική συμπεριφορά τους, νομιμοτόκως απ’ την επίδοση της παρούσης μέχρι ολοσχερούς εξόφλησης».

Διαβάστε ακόμη

Στον ανακριτή Τούρκος για διακίνηση μεταναστών

Προφυλακίστηκε 22χρονος που είχε κρύψει κοκαΐνη μέσα σε βάζο

Συνελήφθησαν 24χρονος και 23χρονη στην Ιαλυσό για παράνομη κατασκήνωση σε δημόσιο χώρο

Σύλληψη 69χρονης για κατοχή αρχαιοτήτων στην Κάλυμνο

Συνελήφθη ημεδαπή για κατοχή ναρκωτικών και καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης στη Κω

Ελεύθεροι οι ιδιοκτήτες γαϊδουριού για το φίμωτρο που του είχαν βάλει

Καταδικάστηκαν οι δύο νεαροί Σουηδοί που αποπειράθηκαν να αφαιρέσουν τη σημαία

Στο τέλος του μήνα η απόφαση για τους ιδιοκτήτες μικρού ξενοδοχείου που φιλοξενούσαν μετανάστες