Εκδήλωση για το μελεκούνι θα γίνει στις 7 Αυγούστου στις Πηγές Καλλιθέας

Εκδήλωση για το μελεκούνι θα γίνει στις 7 Αυγούστου στις Πηγές Καλλιθέας

Εκδήλωση για το μελεκούνι θα γίνει στις 7 Αυγούστου στις Πηγές Καλλιθέας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1761 ΦΟΡΕΣ

H έναρξη της προσπάθειας, για την ένταξη του μελεκουνιού, στο Μητρώο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, θα ανακοινωθεί την επόμενη Κυριακή 7 Αυγούστου, στο πλαίσιο εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στις Πηγές Καλλιθέας.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 7 το απόγευμα και θα περιλαμβάνει ημερίδα την οποία διοργανώνουν η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η ΔΕΡΜΑΕ και ο σύλλογος Κοσκινιατών «Η ΚΑΛΛΙΘΕΑ» με θέμα «Το μελεκούνι ως στοιχείο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η «Ροδιακή» η εκδήλωση στην οποία έχει προσκληθεί και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη θα ξεκινήσει με χαιρετισμούς των επίσημων προσκεκλημένων.

Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθούν τρεις ομιλίες. Η πρώτη, θα έχει θέμα: «Η πολιτιστική διάσταση του μελεκουνιού, μέσα από τις κοινωνικές εκδηλώσεις των κατοίκων της Ρόδου».

Η δεύτερη ομιλία θα έχει θέμα: «Το μελεκούνι πρεσβευτής της Ρόδου στην υπόλοιπη Ελλάδα και τον κόσμο» και η τρίτη, θα έχει θέμα: «Η διατροφική αξία του μελεκουνιού».

Παράλληλα, θα γίνεται οπτικοακουστική προβολή της διαδικασίας παρασκευής του μελεκουνιού και φυσικά, θα υπάρχουν μελεκούνια για τους καλεσμένους και τους επισκέπτες. Η εκδήλωση θα βιντεοσκοπηθεί και θα ενταχθεί στον φάκελο υποψηφιότητας που θα υποβληθεί στην UNESCO.

Σημειώνεται ότι το μελεκούνι, είναι ήδη εγγεγραμμένο στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονμιάς της Ελλάδας, απόφαση πολύ σημαντική τόσο για το ίδιο το προϊόν όσο και για το νησί της Ρόδου.

Ειδικότερα, η ενέργεια «Το μελεκούνι, ως στοιχείο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς» έχει ως στόχο τη διατήρηση της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και την προώθηση του πολιτιστικού τουρισμού, ο οποίος εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της ήπιας τουριστικής ανάπτυξης, με σεβασμό στο περιβάλλον και τη φέρουσα ικανότητα των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μελεκούνι, το παραδοσιακό γλύκισμα της Ρόδου, που προσφέρεται σαν κέρασμα στις χαρές, όπως είναι οι γάμοι, οι βαφτίσεις και άλλες εκδηλώσεις, αν και μοιάζει με το παστέλι, διαφέρει σημαντικά στη γεύση και την υφή. Είναι μαλακό και ελευθερώνει όλα τα αρώματά του από την πρώτη δοκιμή.

Το μυστικό της συνταγής είναι η αγάπη και η χαρά των στιγμών που συνοδεύει το μελεκούνι και ο παραδοσιακός τρόπος παραγωγής του.

Τα υλικά από τα οποία παρασκευάζεται είναι το μέλι, το φυσικό, μη αποφλοιωμένο σουσάμι, τα αμύγδαλα, η φλούδα από πορτοκάλι, ο χυμός λεμονιού και μπαχαρικά όπως κανέλα, μοσχοκάρυδο και κόλιανδρος.

Διαβάστε ακόμη

Ομιλία της αρχαιολόγου Κωνσταντίας Κεφαλά στις 17 Μαΐου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Ρόδου και Νοτίου Αιγαίου επιστρέφει δυναμικά | 1-4 Ιουνίου

Παν-Μεσογειακή εκδήλωση για την Ημέρα της Μεσογείου στη Ρόδο

Δωρεάν είσοδος στα αρχαιολογικά μνημεία της Δωδεκανήσου το Σάββατο

«Το Όνειρο ενός Γελοίου» σήμερα και αύριο στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Νίκου Κωνσταντινίδη: «ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΝΟΧΟΣ;»

Ηχοχρώματα, μια πανδαισία ήχων...

Διθυραμβικές κριτικές για τη Ροδίτισσα ηθοποιό Καλλιόπη Χάσκα ως Ιουλιέτα, σε μεγάλη διεθνή συμπαραγωγή Ελλάδας-Τουρκίας