Στόχος του δήμου η επανασύσταση μιας εντελώς νέας δημοτικής αστυνομίας

Στόχος του δήμου η επανασύσταση μιας εντελώς νέας δημοτικής αστυνομίας

Στόχος του δήμου η επανασύσταση μιας εντελώς νέας δημοτικής αστυνομίας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 729 ΦΟΡΕΣ

Μία νέα δημοτική αστυνομία που να έχει το προσωπικό, την κατάρτιση και τα εφόδια για να ανταποκριθεί στις μεγάλες ανάγκες όλου του νησιού της Ρόδου, είναι ο στόχος της δημοτικής αρχής για την επανασύσταση αυτής της νευραλγικής υπηρεσίας.

Συχνά-πυκνά, όλα αυτά τα χρόνια που ο δήμος λειτουργεί χωρίς το ένστολο προσωπικό του, πολλοί είναι εκείνοι που την αναφέρουν και πόσο λείπει από τη Ρόδο σήμερα για τη διασφάλιση της «ευταξίας» από τους κοινόχρηστους χώρους και την ελεγχόμενη στάθμευση, μέχρι την εφαρμογή κανονισμών λειτουργίας σε μνημεία, δραστηριότητες κτλ.


Αναφορά έγινε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, την περασμένη Πέμπτη, με αφορμή θέμα που υπήρχε στην ημερήσια διάταξη της τροποποίησης διατάξεων Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) του δήμου.


Εισηγούμενη το θέμα η γενική γραμματέας, Κυριακή Νικολαΐδου, είπε αρχικά ότι έχουν δουλέψει με την ομάδα εργασίας, από την αρχή της νέας θητείας, πάνω σε ένα σχήμα οργανωτικό το οποίο επεδίωκαν να φέρουν για αλλαγή, λέγοντας ωστόσο ότι ήταν ριζικές οι αλλαγές που προέκυψαν από αυτή την ομάδα εργασίας των οκτώ-εννιά στελεχών, που για να εφαρμοστούν θα έπρεπε ο δήμος να δουλεύει υπό κανονικές συνθήκες, να μην έχει δηλαδή ένα εχθρικό εξωτερικό περιβάλλον.


«Δύο χρόνια τώρα-συνέχισε η ίδια-είμαστε, όπως όλος ο πλανήτης, στη φάση της πανδημίας που έχει επηρεάσει τα οικονομικά του δήμου σημαντικά». Όπως είπε, θεωρεί ότι μία μεταρρύθμιση οργανωτική και διοικητική, θα πρέπει να έχει εξ αρχής προβλεπόμενους πόρους για να υποστηριχθεί, και αν δεν τους έχει, καλύτερα να μην την κάνει. Εκείνο που μπόρεσαν να κάνουν εν μέσω της πανδημίας είναι η χρήση της τεχνολογίας και των ψηφιακών εργαλείων, κάτι που έγινε σε μεγάλο βαθμό, όπως και στο ελληνικό κράτος. Το να αλλάξουν, όμως, τη δομή του δήμου, κάτι που σημαίνει και άλλη δομή των υπηρεσιών, αυτό θα ήταν αυτοκτονικό να συμβεί την περίοδο του κορωνοϊού, όπως είπε χαρακτηριστικά. Έτσι, σε αυτή τη φάση, κάνουν αυτές τις «χειρουργικές» κινήσεις με τη νομοθεσία.

Για τη δημοτική αστυνομία
Στη συνέχεια, η γενική γραμματέας είπε ότι βρίσκονται εν αναμονή του νομοσχεδίου για τη δημοτική αστυνομία, που πιθανόν να είναι έτοιμο μέχρι τα τέλη του χρόνου, για να δουν τελικά ποιες αρμοδιότητες επιτρέπει. Γιατί, όπως εξήγησε, και εκεί θα ήταν αυτοκτονικό, να πάρουν δηλαδή όλες τις αρμοδιότητες που μπορεί να έχει μία δημοτική αστυνομία, δίχως το απαιτούμενο προσωπικό. Περιμένουν να δουν τι τους επιτρέπει και τι όχι και, βέβαια, πως θα γίνουν οι προσλήψεις.


Πάντως, στον προγραμματισμό προσλήψεων για το 2023 έβαλαν θέσεις δημοτικών αστυνομικών, παρά το γεγονός ότι δεν είναι μέσα στα περιγράμματα και το δέχθηκε το υπουργείο γιατί τους είπαν ότι, μόλις βγει το νομοσχέδιο, ο δήμος της Ρόδου θα προχωρήσει στην επανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας και θέλουν να υπάρχει αυτός ο προγραμματισμός των θέσεων ώστε να μπορέσει ο δήμος να προχωρήσει στη στελέχωση αυτής της νευραλγικής υπηρεσίας.


Και είπε, ακόμη, η κ. Νικολαΐδου προς το δ.σ.: «Γιατί οι προσδοκίες οι δικές σας πια θα είναι μια νέα δημοτική αστυνομία αξιοπρεπής, με αυτή τη Ρόδο που σφύζει από ζήτηση και από κόσμο, να έχουμε αντάξια δημοτική αστυνομία με την προοπτική και τη δυναμική του νησιού. Άρα, θέλουμε νέες προσλήψεις ανθρώπων ικανών, σπουδαγμένων, καταρτισμένων, εκπαιδευμένων».


Σημειώνεται ότι με τον παλιό νόμο, η δημοτική αστυνομία είχε όλες τις αρμοδιότητες ενώ με το καινούργιο νομοσχέδιο, θα μπορεί να γίνει επιλογή. Επίσης, ξεκαθαρίζει και κάποιες από τις αρμοδιότητές της σε σχέση με την ΕΛ.ΑΣ. Πάντως, όπως έχουν δηλώσει στελέχη της δημοτικής αρχής, με τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί σήμερα, το νησί της Ρόδου χρειάζεται περί τους εκατό δημοτικούς αστυνόμους. Το πιθανότερο είναι να συσταθεί τελικά η υπηρεσία με λιγότερους. Μάλιστα, οι αρμόδιοι του δήμου δεν περιμένουν αυτό να γίνει από την αρχή, με την έγκριση αρχικά 20-30 υπαλλήλων για τη στελέχωσή της και σταδιακά θα αυξάνονται.

Διαβάστε ακόμη

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών