Γ. Κλούβας: Γεμάτα τα εστιατόρια στη Ρόδο, αλλά... δεν βγαίνουν

Γ. Κλούβας: Γεμάτα τα εστιατόρια στη Ρόδο, αλλά... δεν βγαίνουν

Γ. Κλούβας: Γεμάτα τα εστιατόρια στη Ρόδο, αλλά... δεν βγαίνουν

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3722 ΦΟΡΕΣ

«Είμαστε γεμάτοι αλλά δεν... βγαίνουμε» απάντησε ο πρόεδρος του Σωματείου Εστιατόρων της περιοχής μας Γιάννης Κλούβας στην ερώτηση πώς εξελίσσεται η τουριστική σεζόν φέτος για τον κλάδο.

Ειδικότερα μιλώντας με τους δημοσιογράφους, υπογράμμισε ότι η σεζόν εξελίσσεται καλά όσον αφορά την προσέλευση κόσμου, ειδικά στα μαγαζιά της πόλης και της ανατολικής πλευράς του νησιού, όμως άλλο πράγμα η προσέλευση και άλλο πράγμα το... ταμείο, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αφού είπε επίσης ότι παρατηρείται πρόβλημα σε ό,τι αφορά τα εστιατόρια που βρίσκονται στα ορεινά του νησιού, γιατί λόγω του κόστους της βενζίνης δεν πηγαίνουν εύκολα τουρίστες αλλά και ντόπιοι για να φάνε εκεί, τόνισε πως παρά το ότι μπαίνουν χρήματα στο ταμείο, αυτά δεν μένουν γιατί το λειτουργικό κόστος και το κόστος των αγαθών που αγοράζονται για να πουληθούν έχει αυξηθεί πάρα πολύ.

Μάλιστα έκανε γνωστό ότι ο κλάδος προχώρησε σε αύξηση της τάξης του 10,7% στους τιμοκαταλόγους του, αλλά σε καμία περίπτωση δεν καλύπτονται οι αυξήσεις που έγιναν, σε ό,τι αφορά το κόστος εργασίας, το κόστος ενέργειας και γενικά το κόστος λειτουργίας.

«Αυξήσαμε τις τιμές αλλά δεν φτάνει. μαζεύουμε τα χρήματα και την επόμενη μέρα φεύγουν. Όταν έρχεται το τέλος του μήνα που πρέπει να μαζέψουμε ΦΠΑ και χρήματα για τις πληρωμές δημιουργείται ένα τεράστιο νούμερο.

Είμαστε γεμάτοι αλλά δεν... βγαίνουμε. Υπάρχουν καταστήματα που βγάζουν κάποια χρήματα, αλλά δεν καλύπτονται τα κενά της διετίας με μία σεζόν. Πληρώνουμε και την επιστρεπτέα προκαταβολή.

Γενικά η εστίαση ήταν ο πιο αδικημένος κλάδος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κλούβας ο οποίος πρόσθεσε ότι όσο καιρό δούλεψε αυτά τα δύο χρόνια η εστίαση δούλεψε με προβλήματα και περιοριστικά μέτρα.

Το χτύπημα όπως είπε ήταν μεγάλο για την εστίαση, και τώρα καταβάλλονται προσπάθειες να αναπληρωθούν τα κενά με την ευχή να μην τύχει κάτι τον Σεπτέμβρη για να μπορέσουν να καλύψουν όσο γίνεται περισσότερο το κενό μέχρι το τέλος της σεζόν.

Με την ευκαιρία ευχαρίστησε όσους προσπάθησαν να πάει αυτή η σεζόν καλύτερα, όπως είπε, δηλαδή την περιφέρεια και τον δήμο τονίζοντας ότι και ο κλάδος τους από τη δική του πλευρά προσπαθεί να κάνει τους πελάτες του να έρθουν ξανά, αλλά αντιμετωπίζουν το σοβαρό πρόβλημα έλλειψης εργαζομένων.

«Δεν υπάρχουν εργατικά χέρια. Και όταν συμβαίνει αυτό, δεν έχεις χρόνο να μιλήσεις με τους πελάτες σου που σημαίνει ότι δεν έχεις χρόνο να τους κάνεις φίλους» δήλωσε.

Σε ερώτηση για το πότε θα τερματιστεί η φετινή τουριστική περίοδος στην περιοχή μας απάντησε πως σε ό,τι αφορά την κρουαζιέρα, τα πράγματα είναι αισιόδοξα και μάλιστα το κρουαζιερόπλοιο που έρχεται από το Ισραήλ θα συνεχίσει να έρχεται μέχρι τον Δεκέμβριο στη Ρόδο, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά.

Σε ό,τι αφορά τις πτήσεις είπε ότι τουλάχιστον για τις πρώτες μέρες του Νοέμβρη θα έχουμε μία σχετική κίνηση και μάλιστα αναμένονται αφίξεις από τις σκανδιναβικές χώρες.

Μέχρι τότε θα μείνουν ανοιχτά πολλά καταστήματα εστίασης και ειδικά εκείνα που βρίσκονται πιο κοντά στα σημεία όπου παρατηρείται μεγάλη ροή τουριστών δηλαδή Λίνδο και Παλιά Πόλη.

Ο κλάδος είναι ικανοποιημένος από τη φετινή κίνηση, όμως όλοι κάνουν λόγο για πρωτόγνωρες καταστάσεις. «Σίγουρα έχουμε πολύ περισσότερους πελάτες απ’ ό,τι τη σεζόν του 2019, αυξήσαμε λίγο παραπάνω και τις τιμές μας, αλλά το θέμα είναι τι θα μείνει στο ταμείο μας. Ίσα-ίσα θα βγάλουμε τα έξοδά μας και ίσως να δώσουμε πίσω ένα μέρος από τις προκαταβολές. Όποιος αφήσει κομπόδεμα για το χειμώνα θα είναι πολύ τυχερός» είπε.

Με την ευκαιρία αναφέρθηκε και σε ένα θέμα που αναδείχτηκε ως μείζον φέτος στην περιοχή μας και δεν είναι άλλο από την έλλειψη εργαζομένων. Μάλιστα σύμφωνα με τον κ. Κλούβα θα πρέπει την επόμενη χρονιά να βρεθεί ένας τρόπος να αυξηθούν τα εργατικά χέρια, καθώς ο κλάδος δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τους πελάτες του, με τις ελλείψεις που υπάρχουν.

Σε ερώτηση για το πού οφείλεται το πρόβλημα απάντησε τα εξής:
«Έγινε μεγάλη στροφή τον καιρό του COVID-19. Πολύς κόσμος έφυγε από τα τραπέζια και πήγε στο delivery. Έχει πολλά πουρμπουάρ εκεί, με αποτέλεσμα να μη δέχεται να έρθει να δουλέψει στο σέρβις. Επίσης πολύς κόσμος έφυγε από την υπόλοιπη Ελλάδα που έρχονταν για να δουλέψουν, φέτος δεν ήρθαν καθώς άλλαξαν επαγγέλματα.

Για τον λόγο αυτό η πολιτεία θα πρέπει να μεριμνήσει ώστε οι σπουδαστές των σχολών να έρχονται να κάνουν και σε εμάς πρακτική, όχι μόνο στα ξενοδοχεία. Αλλά και τα ξενοδοχεία σήμερα έχουν πρόβλημα ακόμα και τώρα, καθώς ακόμα ζητούν προσωπικό.

Κάτι πρέπει να γίνει και να έρθουν εργατικά χέρια είτε από την Ελλάδα είτε από το εξωτερικό. Ή να σταματήσουμε να φέρνουμε κόσμο και να βάλουμε κάποιο όριο, για να μπορούμε να εξυπηρετούμε τους πελάτες μας και να μην έχουμε Overbooking. Η πολιτεία πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα της έλλειψης εργατικών χεριών».

Διαβάστε ακόμη

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών

Απαγορεύεται η διέλευση και παραμονή στις δασικές περιοχές τις νυκτερινές ώρες

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή

Αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Αθανάσιο Κούτσια