Έχει καθυστερήσει η πρόσληψη εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς

Έχει καθυστερήσει η πρόσληψη εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς

Έχει καθυστερήσει η πρόσληψη εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1282 ΦΟΡΕΣ

Στην καθυστέρηση ολοκλήρωσης της πρόσληψης δεκατεσσάρων εργαζομένων σε παιδικούς σταθμούς του δήμου μέσα από το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» αλλά και γενικά τη μη στήριξη των δομών αυτών των δήμων από το κράτος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία τους, ανέδειξε, με δηλώσεις της χθες, η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του δήμου Ρόδου, κ. Ντέπυ Μιχαηλίδη.

Καταρχάς, αναφερόμενη στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», είπε ότι, χρόνια τώρα, έχει υποκαταστήσει την ανάγκη της σταθερής κρατικής χρηματοδότησης των αντίστοιχων δομών στους δήμους, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο οι αντίστοιχες δημόσιες δομές να συρρικνώνονται, το προσωπικό τους να μην επαρκεί και να τελεί υπό την ομηρία των συμβάσεων και των δημάρχων για πολλά χρόνια.

«Εργαζόμενοι που με αυτοθυσία παρέχουν τις υπηρεσίες τους χωρίς τα δικαιώματα των μόνιμων υπαλλήλων. Και όλα αυτά με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων που ψηφίζουν νόμους βάζοντας τα πάντα στο ζύγι, το κόστος και το όφελος», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε η πρόεδρος των εργαζομένων του δήμου, η συγκεκριμένη προκήρυξη είχε βγει τον Φεβρουάριο και ενώ έπρεπε να έχουν ήδη προσληφθεί βάσει του πίνακα επιτυχόντων δεκατέσσερα άτομα «αυτή τη στιγμή, δεκατέσσερις οικογένειες έχουν μείνει στον αέρα περιμένοντας να τους καλέσουν άμεσα-όπως έγραφε εξάλλου και η προκήρυξη-και παραμένοντας βέβαια στην ανεργία ή ακόμα χειρότερα, νοικιάζοντας και σπίτια στις δημοτικές ενότητες, κοντά στον παιδικό σταθμό που θα έπιαναν εργασία (σ.σ. για πρακτικούς βέβαια λόγους)».

Από την ενημέρωση που έχουν, τα εμπόδια μπήκαν από τον ίδιο τον κρατικό μηχανισμό, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, «αφού χωρίς κανένα σοβαρό λόγο καθυστερεί τη διαδικασία, βάζοντας σε κίνδυνο την ολοκλήρωσή της. Γιατί, εάν δεν δημοσιευθεί το αποτέλεσμα, η πρόσληψή τους δεν θα γίνει μέχρι τέλος του μήνα», είπε η κ. Μιχαηλίδη.

Σύμφωνα με την ίδια, η σπουδαιότητα της ύπαρξης όλων των δομών αυτών (σ.σ. παιδικοί, βρεφονηπιακοί σταθμοί, ΚΔΑΠ κτλ.), είναι αναγνωρισμένη.»

Ο ρόλος τους δεν είναι απλά... παιδοφυλακτήριο για τις οικογένειες που δεν έχουν παππού και γιαγιά ή ένα φίλο, συγγενή, να κρατήσει τα παιδιά.

Έχει να κάνει με την ψυχοκοινωνική πλευρά του παιδιού, τον παιδαγωγικό του ρόλο γιατί αυτό κάνουν οι εργαζόμενοι που εργάζονται σ’ αυτά: είναι παιδαγωγοί με μεγάλη εμπειρία, σαφώς μαζί με τους βοηθούς παιδαγωγούς και, βέβαια, με το βοηθητικό προσωπικό (σ.σ. μάγειρες και καθαριστές/-ριες)», είπε ακόμη.

Όμως -συνέχισε- όπως σε όλους τους δήμους της χώρας, έτσι και εδώ, οι κτηριακές υποδομές είναι ανεπαρκείς, και ως προς τον αριθμό τους, αφού χρόνια τώρα δεν χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά και ως προς την καταλληλότητά τους.

Η πιστοποίηση της ασφάλειάς τους συνέχεια παίρνει καθυστέρηση, αδικαιολόγητα, είπε ακόμη και ανέφερε ότι έχουν κλείσει στη Ρόδο τρεις παιδικοί σταθμοί: στην Παλιά Πόλη, στην οδό Βορείου Ηπείρου και στην Κρεμαστή.

Επιπλέον, αυτές τις ημέρες, δημιουργήθηκε και το εξής: δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η Υπουργική απόφαση που αφορά το πρόγραμμα «Προώθηση και υποστήριξη παιδιών για την ένταξή τους στην προσχολική εκπαίδευση και για την πρόσβαση παιδιών σχολικής ηλικίας εφήβων και ατόμων με αναπηρία, σε υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης» περιόδου 2022-2023, στη θέση του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής».

Αφορά το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης οικογενειών για τη πρόσβαση βρεφών και νηπίων και τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν -τα νέα ζευγάρια- προκειμένου να τα εντάξουν σε βρεφικό/ βρεφονηπιακό/παιδικό σταθμό/ΚΔΑΠ/ΚΔΑΠ ΑμεΑ.

Στο ΦΕΚ, λοιπόν, διαβάζουν πως το ύψος της χρηματοδότησης του νέου προγράμματος για τα έτη 2022-2023 φτάνει τα 233.200.000€, δηλ. λιγότερα κατά 46 εκ. από το προηγούμενο πρόγραμμα που έφτανε στο ύψος των 279.000.000 €.

Δεν γνωρίζουν αν η Κυβέρνηση τα καλύψει με εθνικούς πόρους, αυτή τη στιγμή, πάντως, το πρόγραμμα όλο τινάζεται στον αέρα, όπως λέει η πρόεδρος των εργαζομένων, αφού θα είναι πολύ λιγότερες οικογένειες δικαιούχοι voucher σε μια περίοδο όπου οι ανάγκες της κάθε λαϊκής οικογένειας έχουν πετάξει στα ύψη λόγω της αύξησης των τιμών στη βενζίνη, στο σούπερ-μάρκετ κ.λπ.

Επίσης, κάθε χρόνο παρακολουθούν το ίδιο επαναλαμβανόμενο έργο: αιτήσεις νέων ζευγαριών να μένουν στα αζήτητα γιατί τυχαίνει να έχουν μεροκάματο που ξεπερνά τα κριτήρια της φτώχειας, που είναι και το αναγκαίο διαβατήριο πρόσβασης σε μια θέση σε παιδικό σταθμό.

Ή έμειναν εκτός, παιδιά που οι γονείς δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τον φάκελο με τα απαραίτητα στοιχεία. «Τι πιο απλό από το να έχουν δικαίωμα πρόσβασης στους παιδικούς σταθμούς όλα τα παιδιά χωρίς όρους και κριτήρια;», αναρωτήθηκε.

Κάλεσε, λοιπόν, να αφήσουν τα παιχνίδια στις πλάτες των 14 επιτυχόντων και να τους προσλάβουν άμεσα. Να πάρει τα μέτρα της και η δημοτική αρχή και η αποκεντρωμένη και όποιος υπεύθυνος, ώστε αυτοί οι άνθρωποι να πιάσουν δουλειά άμεσα.

Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, παιδαγωγών (βρεφονηπιοκόμων και νηπιαγωγών), ειδικού παιδαγωγικού, ειδικού επιστημονικού (λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγοι, παιδίατροι) και βοηθητικού προσωπικού και να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Να προχωρήσει, επίσης, άμεσα η αναβάθμιση όλων των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών. Κτίρια σύγχρονα, ασφαλή, με τους αναγκαίους χώρους για το παιχνίδι, τη σίτιση, την ξεκούραση των παιδιών.

Ενιαίο, επιστημονικό, αναβαθμισμένο, σύγχρονο παιδαγωγικό πρόγραμμα με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, με συνέχεια στόχων και σκοπών για να συνδέεται το παιδαγωγικό έργο των παιδικών σταθμών με αυτό των νηπιαγωγείων.

Άλλα θέματα
Ερωτηθείσα, ακόμη, η κ. Μιχαηλίδη σχετικά με τους εργαζόμενους covid στον δήμο που κάνουν αγώνα για να γίνουν αορίστου χρόνου, περιορίστηκε στο να δηλώσει: «Θέλουμε να εφαρμοστεί η απόφαση που πάρθηκε. Και από το δημοτικό συμβούλιο και από την Οικονομική Επιτροπή. Το ευχόμαστε να γίνει».

Τέλος, αναφέρθηκε και στο φαινόμενο εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς και άλλες υπηρεσίες να χρησιμοποιούν ίδια μέσα για να εξυπηρετήσουν την υπηρεσία τους σε εξωτερικές εργασίες, ακόμη και να χρησιμοποιούν τα μηχανάκια και τα αυτοκίνητά τους πολλές φορές.

Διαβάστε ακόμη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη