Θ. Σταμούλης: Αδιαπραγμάτευτη η αύξηση του 20% για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους

Θ. Σταμούλης: Αδιαπραγμάτευτη η αύξηση του 20% για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3231 ΦΟΡΕΣ

Αδιαπραγμάτευτη η αύξηση της τάξεως του 20% που ζητούν στη σύμβασή τους οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου κ. Θανάση Σταμούλη, ο οποίος περιγράφει με μελανά χρώματα τις συνθήκες εργασίας τη φετινή σεζόν σε πολλά ξενοδοχεία (όχι όλα) και στέλνει το μήνυμα ότι, «αν χρειαστεί, θα… κάνει τη Ρόδο τούμπα και θα κλείσει τα ξενοδοχεία γεμάτα!»

Για τη φετινή σεζόν, που καταρρίπτει τα ρεκόρ το ένα μετά το άλλο και οδεύει ολοταχώς για να κάνει το ρεκόρ…όλων των εποχών για τη Ρόδο, το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού που οι άνθρωποι του τουρισμού έθιγαν πριν ακόμα ξεκινήσει καλά-καλά η σεζόν, φαίνεται ότι πλέον δεν αποτελεί «πονοκέφαλο» μόνο για τους ξενοδόχους και τους επιχειρηματίες του κλάδου αλλά, τώρα πια, στο high season, και για τους ίδιους τους εργαζόμενους καθώς καλούνται να αναπληρώσουν το προσωπικό που… αγνοείται, με δωδεκάωρα, ακόμη και δεκαεξάωρα σε κάποιες περιπτώσεις, όπως τουλάχιστον καταγγέλλει ο πρόεδρος του Σωματείου των Ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Οι διαπραγματεύσεις

Τις προηγούμενες ημέρες ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για την τοπική σύμβαση εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων, μεταξύ του Σωματείου τους και του Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου (ΕΞΡ), μέσα σε αρκετά καλό κλίμα, όπως λένε οι πληροφορίες.

Το βασικό αίτημα των ξενοδοχοϋπαλλήλων είναι μία αύξηση της τάξεως του 20%, την οποία δεν την διαπραγματεύονται, όπως ξεκαθαρίζει ο πρόεδρός τους και λέει: «Το ζητάμε, το απαιτούμε και πρέπει να το σεβαστούν και αυτοί (σ.σ. οι ξενοδόχοι) γιατί ο δικός μας ο κλάδος οδηγείται σε διάλυση. Πρέπει να αποφασίσουν: αν θέλουν να έχουν ανοιχτά τα ξενοδοχεία, πρέπει να έχουν καλοπληρωμένους όλους τους εργαζόμενους και όχι να αναγκάζονται οι εργαζόμενοι να φεύγουν κάθε λίγο και λιγάκι στο εξωτερικό για δουλειά. Σε λίγο… δεν θα έχουμε άνθρωπο να δουλεύει μέσα στα ξενοδοχεία»!

Όμως, εκτός από την αύξηση των απολαβών τους που διεκδικούν, από τη στιγμή που όλα έχουν πάρει… την ανιούσα, ο κ. Σταμούλης καυτηριάζει και τις συνθήκες εργασίας των συναδέλφων του, σε πολλές περιπτώσεις, τις οποίες μάλιστα χαρακτηρίζει «περίεργες» αυτό τον καιρό, διευκρινίζοντας πάντως ότι αυτό δεν συμβαίνει σε όλα τα ξενοδοχεία ωστόσο σε πολλά βλέπουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν από 12 έως και 16 (!) ώρες καθημερινά, για να αναπληρώσουν το κενό που έχουν αφήσει οι εργαζόμενοι που έχουν φύγει και δίχως να έχουν τις αντίστοιχες απολαβές.

Όπως σημείωσε, μάλιστα, θα… τρέχουν όλο το χειμώνα στην επιθεώρηση εργασίας για να πάρουν τα χρήματα που πρέπει.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων, στέλνει το μήνυμα: «Πρέπει να το καταλάβουν επιτέλους: αν θέλουν να έχουν πολύ τουρισμό-γιατί ο τουρισμός έχει φθάσει στο απροχώρητο εδώ στη Ρόδο-πρέπει να πληρώσουν καλά τους εργαζόμενους και να κάνουμε μία προσπάθεια να τους φέρουμε ξανά πίσω. Έχουν φύγει στην Αγγλία, τη Γερμανία, την Κύπρο. Σε όλα τα μέρη, για να βρουν καλύτερες, όχι μόνο συνθήκες εργασίας, αλλά και λεφτά».

Επισημαίνουμε στον πρόεδρο την ειρωνεία, ότι δηλαδή τη σεζόν που προβλέπεται η τουριστική κίνηση στο νησί να σπάσει όλα τα ρεκόρ, να ψάχνουν οι άνθρωποι του τουρισμού να βρουν εργαζόμενους και αυτοί να φεύγουν, να μη θέλουν να δουλέψουν. Και λέει: «Δυστυχώς, αν πάτε στον ΟΑΕΔ τώρα, έχει πάρα πολλούς άνεργους. Δεν θέλουν να πάνε στα ξενοδοχεία! Αυτές τις συνθήκες εργασίας δεν τις αντέχει κανένας. Σου λέει, «πιο καλά να είμαι άνεργος παρά να πάω να δουλεύω δεκαέξι ώρες και στο τέλος;

Να μην τις πληρωθώ κιόλας». Στο σημείο αυτό, πάντως, ο πρόεδρος ξεκαθαρίζει ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει για όλους τους ξενοδόχους ωστόσο οι περισσότεροι το κάνουν.

«Από εκεί και πέρα-συνεχίζει-θα δείξει πια. Κοντός ψαλμός αλληλούια! Θα δείξει εάν πάνε όλα καλά, εάν αγαπάνε τους εργαζόμενους όπως μας λένε… Αν μας αγαπάνε, αν μας θεωρούν συνεργάτες τους-γιατί έτσι μας λένε-πληρώστε μας.

Εμείς είμαστε εδώ να σας εξυπηρετήσουμε, να γεμίσουμε τα ξενοδοχεία ξανά, του χρόνου, με κόσμο αλλά και εμείς όμως πρέπει να ζήσουμε. Η βενζίνη έχει φθάσει στα ύψη. Το ρεύμα έχει φθάσει στα ύψη, η ΔΕΥΑΡ το ίδιο. Δεν μπορεί να ζήσει ένας εργαζόμενος ούτε με τα χίλια ευρώ»!

Ο κ. Σταμούλης εκτιμά ότι οι διαπραγματεύσεις θα τελειώσουν γρήγορα και ο ίδιος πιέζει να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα αφού σε διαφορετική περίπτωση λέει χαρακτηριστικά: «Θα κάνω τη Ρόδο τούμπα. Όλη. Θα την κάνω τούμπα. Με όσο κόσμο και να ‘χει στα ξενοδοχεία. Θα τους τα κλείσω γεμάτα»!

«Ποιο πενθήμερο;»

Σχετικά με το πενθήμερο στον τουρισμό, μετά τις πρόσφατες εξαγγελίες, ο πρόεδρος κάνει λόγο για… παρεξήγηση και εξηγεί: το πενθήμερο κανονικά είναι υποχρεωτικό και για τα ξενοδοχεία και για τον επισιτισμό. Βγήκε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας (των ξενοδοχοϋπαλλήλων) και πανηγύρισε-και καλά έκανε-το ότι πέτυχε το πενθήμερο. Όμως, το πενθήμερο ισχύει, χρόνια τώρα. Απλώς ο υπουργός είπε να ισχύσει το πενθήμερο. «Ποιο πενθήμερο; Αφού ισχύει το πενθήμερο», λέει ο κ. Σταμούλης.

Ερχόμαστε στην πράξη όμως: σύμφωνα με τον πρόεδρό τους, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι πάντα υπέγραφαν μία σύμβαση που τους κάλυπτε την έκτη και την έβδομη ημέρα. Και λέει: «Αυτό δεν το κάναμε για εμάς, το κάναμε για αυτούς. Γιατί και αυτοί πρέπει να δουλέψουν, πρέπει όμως να ζήσουμε και εμείς. Εμείς, όμως, δουλεύουμε τέσσερις μήνες. Εάν στους τέσσερις και πέντε μήνες μας δώσουν οκτώ ρεπό, χάνουμε τις σαράντα μέρες. Άρα, εμείς πρέπει να δουλέψουμε την πέμπτη και την έκτη ημέρα. Γι’ αυτό το βάζαμε τόσο καιρό, με τις ανάλογες απολαβές εννοείται».

Μετά από όσα περιέγραψε ο κ. Σταμούλης παραπάνω, δηλώνει ότι, από εδώ και πέρα, πιέζουν να καταργηθεί η έκτη και η έβδομη ημέρα επειδή, όπως εξηγεί, δεν γίνεται χωρίς υπαλλήλους μέσα τα ξενοδοχεία, τον εργαζόμενο αυτή τη στιγμή να τον έχουν δώδεκα και δεκαπέντε ώρες για επτά ημέρες στη δουλειά και να μην τον πληρώνουν και κανονικά.

Ο άνθρωπος πρέπει να ξεκουραστεί, όπως λέει, γι’ αυτό και αν δεν βρουν προσωπικό θα πιέσουν για να εφαρμοστεί το πενθήμερο. Και καταλήγει: «Θα πάμε για πενθήμερη εργασία. Να ψάξουν να βρουν κόσμο, να φέρουν όπως μπορούν κόσμο να δουλέψει στα ξενοδοχεία. Τα ξενοδοχεία πρέπει να δουλέψουν αλλά να δουλέψουμε και εμείς σαν άνθρωποι».

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»

«Μάνες της τέχνης» - Πρωτότυπη εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Δήμου Ρόδου αύριο με αφορμή τη γιορτή της μητέρας