Μη προσβάσιμη για άτομα με αναπηρία η πόλη της Ρόδου

Μη προσβάσιμη για άτομα  με αναπηρία η πόλη της Ρόδου

Μη προσβάσιμη για άτομα με αναπηρία η πόλη της Ρόδου

Βαρβάρα Μπογδάνου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 936 ΦΟΡΕΣ

«Δεν αρκεί μόνο η βούληση και η κατανόηση, χρειάζεται τόλμη και αποφασιστικότητα από τους αρμόδιους» δηλώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου ΑμεΑ Παναγιώτης Φωνιαδάκης

Είναι η πόλη της Ρόδου προσβάσιμη σε εμποδιζόμενα άτομα και άτομα με αναπηρία; Η απάντηση είναι όχι, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει, μετά μάλιστα και από την αυτοψία που έγινε προ μηνών από τη δημοτική αρχή, η οποία σκοπεύει να ξεκινήσει παρεμβάσεις για να διορθωθούν τα κακώς κείμενα.

Αυτό θα γίνει εκτός απροόπτου στο τέλος της σεζόν και θα περιλαμβάνει παρεμβάσεις τόσο στην πόλη της Ρόδου, όσο και στη Μεσαιωνική Πόλη, ώστε να κάνει πιο εύκολη τη μετακίνηση και την πρόσβαση και των ατόμων με αναπηρία που θέλουν να έρθουν για διακοπές στο νησί μας και να την επισκεφτούν.

Με τη βοήθεια του προέδρου του Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία επαρχίας Ρόδου Παναγιώτη Φωνιαδάκη, παρουσιάζουμε σήμερα την κατάσταση στην πόλη και καταγράφουμε τα προβλήματα αλλά και τις λύσεις που πρέπει να δοθούν. Αδιάψευστος μάρτυρας της σημερινής εικόνας μερικές μόνο φωτογραφίες, ένα μικρό δείγμα για να καταλάβουμε όλοι τι συμβαίνει.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου ΑμεΑ επαρχίας Ρόδου  Παναγιώτης Φωνιαδάκης
Ο πρόεδρος του Συλλόγου ΑμεΑ επαρχίας Ρόδου Παναγιώτης Φωνιαδάκης


«Δυστυχώς η Ρόδος μας, είναι σχεδόν ολόκληρη έτσι. Δεν υπάρχει σχεδόν πουθενά προσβάσιμο πεζοδρόμιο. Ανύπαρκτες ή υποτυπώδεις ράμπες, φώτα, πινακίδες αλλά και δέντρα παντού στα πεζοδρόμια, κάνουν εντελώς απαγορευτική τη μετακίνηση των ΑμεΑ και των εμποδιζόμενων ατόμων. Χρειάζεται να γίνει πολλή δουλειά ακόμη, για να πούμε ότι είναι η πόλη έστω, προσβάσιμη για τα ΑμεΑ και τα εμποδιζόμενα άτομα.

Δεν αρκεί μόνο η βούληση και η κατανόηση, χρειάζεται τόλμη και αποφασιστικότητα από τους αρμόδιους. Πρέπει να μπεί σε προτεραιότητα το πρόγραμμα αυτό. Ας γίνει η σημερινή δημοτική αρχή αυτή που θα το ξεκινήσει και θα το υλοποιήσει... Εμείς σαν Σύλλογος είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε με όλους και να σταθούμε ουσιαστικοί αρωγοί στην προσπάθεια αυτή», δηλώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου στη «Ροδιακή».

Η αυτοψία από τον δήμο
Πέρσι τον Νοέμβριο, η δημοτική αρχή και συγκεκριμένα ο αντιδήμαρχος Τηλέμαχος Καμπούρης μαζί με μηχανικούς του δήμου και μέλη της διοίκησης του Συλλόγου των ΑμεΑ επαρχίας Ρόδου, επισκέφθηκε το κέντρο της πόλης, περπάτησε τα πεζοδρόμια και τους δρόμους και είδε από κοντά την κατάσταση. Όπως έκανε γνωστό, υπάρχει πρόγραμμα μέσω του οποίου θα γίνουν τα έργα που χρειάζονται, αρχής γενομένης από το κέντρο της πόλης και στη συνέχεια θα επεκταθούν και στις συνοικίες.

Επίσης ο Σύλλογος είχε συνεργασία και με τον αντιδήμαρχο Πολιτιστικών Μνημείων Στέφανο Δράκο ώστε να λυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν και στη Μεσαιωνική Πόλη για τα άτομα με αναπηρία. Μάλιστα έκανε γνωστό ότι υπάρχει ένα πρόγραμμα ύψους 700.000 ευρώ μέσω του οποίου θα δοθούν χρήματα για να δημιουργηθεί ένα δίκτυο πρόσβασης ΑμεΑ στους αρχαιολογικούς χώρους ώστε να γίνουν όσο το δυνατόν πιο προσβάσιμοι.

Αυτές τις καταστάσεις αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία. Δέντρο, κολώνα φωτισμού  και κάδος σκουπιδιών καταμεσής του πεζοδρομίου
Αυτές τις καταστάσεις αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία. Δέντρο, κολώνα φωτισμού και κάδος σκουπιδιών καταμεσής του πεζοδρομίου

Μη προσβάσιμο το 58% των δημοτικών κτηρίων
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας που ξεκίνησε, πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο έλεγχος και σε όλα τα δημοτικά κτήρια που βρίσκονται στο νησί, κατά τον οποίο διαπιστώθηκε ότι μόνο το 5% είναι απόλυτα προσβάσιμα, ενώ το 37% είναι μερικώς προσβάσιμα ως προς το ισόγειο και το υπόλοιπο 58% είναι εντελώς μη προσβάσιμα.

Από την αυτοψία στην πόλη φάνηκε επίσης ότι από τις υποτυπώδεις ράμπες που υπάρχουν, οι περισσότερες έχουν κράσπεδο από 5 έως 10 εκατοστά ψηλό, που εμποδίζει το αναπηρικό καροτσάκι να ανέβει. Στα περισσότερα πεζοδρόμια αν καταφέρει το καροτσάκι να ανέβει θα συναντήσει μπροστά του ένα δέντρο ή μία κολώνα φωτισμού, κάποια πινακίδα ή ακόμα και κάδο απορριμμάτων. Σε κάποιες περιπτώσεις αν ανέβει και κινηθεί στο πεζοδρόμιο, όταν φτάσει στο τέλος του δεν υπάρχει ράμπα για να… κατέβει! Έτσι αναγκαστικά πρέπει να γυρίσει πίσω!

Προσβάσιμες πρέπει επίσης να γίνουν και οι στάσεις των λεωφορείων, καθώς και εκεί υπάρχει πρόβλημα. Παράλληλα, ο στόλος των λεωφορείων δεν διαθέτει τις υποδομές για την εξυπηρέτηση αυτών των ατόμων, που βασίζονται στην καλή θέληση των άλλων πολιτών να τους βοηθήσουν ώστε με το καροτσάκι τους να ανέβουν στο όχημα.

Κεντρικό σημείο της πόλης: Η τσιμεντένια ράμπα είναι  κατεστραμμένη, ενώ στο πεζοδρόμιο έχουν τοποθετηθεί  κολώνα φωτισμού και φωτεινοί σηματοδότες
Κεντρικό σημείο της πόλης: Η τσιμεντένια ράμπα είναι κατεστραμμένη, ενώ στο πεζοδρόμιο έχουν τοποθετηθεί κολώνα φωτισμού και φωτεινοί σηματοδότες

Έρχονται τη Δευτέρα τα SeaTrac
Όπως δήλωσε στη «Ροδιακή» ο κ. Φωνιαδάκης, τη Δευτέρα φτάνουν στη Ρόδο τα ολοκληρωμένα SeaTrac, δηλαδή τα συστήματα αυτόνομης πρόσβασης στη θάλασσα για άτομα με αναπηρία και κινητικά προβλήματα και αρχίζει άμεσα η τοποθέτησή τους.

Έστω και καθυστερημένα, θα μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε άτομα που τα χρειάζονται και θα κάνουν τα μπάνια τους στις παραλίες Έλλη, Αφάντου, Φαληράκι και Λίνδο, όπου και θα τοποθετηθούν. Μάλιστα στην παραλία της Λίνδου το σύστημα θα μπορεί να εξυπηρετεί και τυφλούς.

Χαρακτηριστικό του πόσο αναγκαία είναι τα συστήματα αυτά για τις διακοπές των τουριστών με κινητικά προβλήματα, είναι το ενδιαφέρον που επέδειξε μια Τσέχα τουρίστρια, η οποία επιθυμεί να επισκεφτεί τη Ρόδο αλλά θα κλείσει τις διακοπές της στο νησί μας μόνο αν λειτουργούν τέτοια συστήματα. Μάλιστα επικοινώνησε με τον Σύλλογο των ΑμεΑ στην περιοχή μας, και ζήτησε να μάθει αν διαθέτει το νησί τέτοια συστήματα.

Ο κ. Φωνιαδάκης της απάντησε ότι στις 8 του μήνα ξεκινά η εγκατάστασή τους και στις 12 του μήνα θα είναι έτοιμα για να τα χρησιμοποιήσει όποιος το επιθυμεί. Παρ’ όλα αυτά, εκείνη δήλωσε ότι στις 10 του μήνα θα επικοινωνήσει ξανά και αν έχουν τοποθετηθεί τα συστήματα τότε θα έρθει για διακοπές στη Ρόδο, αν όχι, θα πάει σε άλλο προορισμό.

Εδώ η ράμπα είναι ακατάλληλη ενώ και το δέντρο στη μέση  του πεζοδρομίου, κλείνει εντελώς τον δρόμο
Εδώ η ράμπα είναι ακατάλληλη ενώ και το δέντρο στη μέση του πεζοδρομίου, κλείνει εντελώς τον δρόμο

Μπορούμε να επιμηκύνουμε τη σεζόν με διακοπές για ΑμεΑ
Αξίζει να σημειωθεί ότι η φιλοξενία ατόμων με αναπηρία, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει γι΄αυτά προσβασιμότητα, μπορεί να οδηγήσει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία, περίπου 780 εκατομμύρια άτομα με αναπηρία μετακινήθηκαν το 2019 σε όλο τον κόσμο, ενώ φέτος υπολογίζουμε ότι θα ξεπεράσουν τα 800 εκατομμύρια. Όπως πολύ σωστά είπε ο κ. Φωνιαδάκης αυτού του είδους ο τουρισμός, χρόνο με το χρόνο ανθεί και στη Ρόδο πρέπει να επενδύσουμε και να ποντάρουμε σε αυτόν.

«Όταν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές, μπορεί να μας δώσει τουρισμό την άνοιξη και στο τέλος του φθινοπώρου γιατί τα άτομα αυτά θέλουν να κάνουν τις διακοπές τους ήσυχα και σίγουρα θα προτιμήσουν να έρθουν σε μία πιο νεκρή περίοδο στη Ρόδο παρά στην πολυκοσμία, αν φυσικά μπορούν να εξυπηρετηθούν. Επίσης θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν έρχονται μόνοι τους, πολλοί έχουν τις οικογένειές τους και οι περισσότεροι τον συνοδό τους, οπότε πρόκειται για σημαντικό αριθμό επισκεπτών» κατέληξε.

Η απόλυτη αδιαφορία: Αυτοκίνητα έκλεισαν εντελώς την πρόσβαση στον πεζόδρομο
Η απόλυτη αδιαφορία: Αυτοκίνητα έκλεισαν εντελώς την πρόσβαση στον πεζόδρομο

Οι επιχειρήσεις κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση
Σε ό,τι αφορά τώρα τις επιχειρήσεις κάθε είδους, που και εκείνες συμβάλλουν στη διαμόρφωση των σωστών υπηρεσιών προς τα άτομα με αναπηρία, μπορεί κανείς να πει ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν φροντίσει για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ και ειδικά οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια όλες έχουν σχεδιαστεί για να είναι 100% προσβάσιμες σε όλους τους χώρους. Όσο για τις παλαιότερες, αυτές προχωρούν αναγκαστικά στις παρεμβάσεις που απαιτούνται.

Επίσης, εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά όχι στο ποσοστό που πρέπει καθώς ναι μεν έχουν υποδομές που βοηθούν τα άτομα με αναπηρία να μπαίνουν μέσα στον χώρο τους, αλλά ταυτόχρονα δεν έχουν πρόσβαση στις… τουαλέτες.

Παρά το ότι έχει κατασκευαστεί ράμπα, τα ΑμεΑ δεν μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν  γιατί τα αυτοκίνητα τη μετέτρεψαν σε πάρκινγκ
Παρά το ότι έχει κατασκευαστεί ράμπα, τα ΑμεΑ δεν μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν γιατί τα αυτοκίνητα τη μετέτρεψαν σε πάρκινγκ

Και επιτροπή για την προσβασιμότητα
Αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ και λίγους μήνες, δημιουργήθηκε ειδική επιτροπή στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που είναι υπεύθυνη για την προσβασιμότητα. Συγκεκριμένα, στις 29 Δεκεμβρίου συστάθηκε για πρώτη φορά στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μία τετραμελής επιτροπή στην οποία συμμετέχει και ο κ. Φωνιαδάκης ως πρόεδρος του Συλλόγου ΑμεΑ της επαρχίας Ρόδου.

Η επιτροπή αυτή μεταξύ άλλων πιστοποιεί το αν μία επιχείρηση που ζητά απαλλαγή από την υποχρέωση να γίνει προσβάσιμη, μπορεί να την πάρει. Όπως εξηγεί, κάθε νέα επιχείρηση επιβάλλεται να είναι προσβάσιμη, εκεί δεν τίθεται θέμα, αλλά υπάρχει πρόβλημα με τις παλιές επιχειρήσεις, και ειδικά αυτές που στεγάζονται σε διατηρητέα κτήρια στα οποία δεν μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η Ρόδος είναι καιρός να βελτιώσει τις υποδομές της και για την εξυπηρέτηση των ΑμεΑ, κάνοντας τη ζωή όσων ζουν στο νησί ευκολότερη και προσελκύοντας τουρίστες με αναπηρία που θα μπορούσαν να κάνουν τις διακοπές τους εδώ επιμηκύνοντας τη σεζόν.

Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν στην παραλία Έλλη, στις αρχές Ιουλίου. Απαράδεκτη κατάσταση. Ο ξύλινος διάδρομος κομμένο στη μέση και οι ανάπηροι με τα καροτσάκια τους σε απόγνωση. Τους σηκώνουν στα χέρια για να περάσουν.
Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν στην παραλία Έλλη, στις αρχές Ιουλίου. Απαράδεκτη κατάσταση. Ο ξύλινος διάδρομος κομμένο στη μέση και οι ανάπηροι με τα καροτσάκια τους σε απόγνωση. Τους σηκώνουν στα χέρια για να περάσουν.

Διαβάστε ακόμη

Απαγορεύεται η διέλευση και παραμονή στις δασικές περιοχές τις νυκτερινές ώρες

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή

Αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Αθανάσιο Κούτσια

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»