Η Κοίμηση της Θεοτόκου

Η Κοίμηση της Θεοτόκου

Η Κοίμηση της Θεοτόκου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 461 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο Γιάννης Ε. Ηρακλείδης.

Χρόνια πολλά στους/τις εορτάζοντες/σες για το όνομα τους!
Μέρα μεγάλη και ιερή, για την ορθοδοξία, για όλους τους Έλληνες, σε κάθε μέρος της Χώρας μας.
Από το Καστελλόριζο, την Γαύδο, την Ικαρία μέχρι τον Έβρο.
Τα θαύματα της Παναγιάς πολλά σε όλη την Ελλάδα, όπως και στο ακριτικό νησί των Δωδεκανήσων τη Ρόδο , η Π α ν α γ ί α η Σ κ ι α δ ε ν ή και με αφορμή αυτά που βιώνουμε ειδικά τον τελευταίο καιρό στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, ας δούμε τι λέει η παράδοση:
ΜΑΡΜΑΡΩΜΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙΑ
«κάποια μέρα στη θάλασσα κοντά στη Μονή εμφανίστηκε ένας πειρατικός στόλος με σκοπό να τη ληστέψει. Οι κάτοικοι των γύρω χωριών παρακαλούσαν τη Μεγαλόχαρη Παναγία Σκιαδενή να τους βοηθήσει. Τότε σηκώθηκε ένας δυνατός άνεμος και μετά το σταμάτημα του πετρώθηκαν τα δύο πρώτα πλοία του στόλου. Βλέποντας το αυτό δε οι υπόλοιποι πειρατές έφυγαν έντρομοι με τα καράβια τους και ποτέ πια δεν ξαναγύρισαν..!!
Σήμερα διασχίζοντας τον παραλιακό δρόμο στη Νότια Ρόδο, Κατταβιάς –Απολακκιάς αντικρίζουμε με δέος και θαυμασμό τα πετρωμένα καράβια !!
Η ιστορία αυτή είναι μέρος της λαϊκής μας παράδοσης και μεταδίδεται μέσο του τραγουδιού από στόμα σε στόμα στο πέρασμα των χρόνων, απόδειξη μια μαντινάδα που τραγουδούσαν οι Κατταβενοί από αγάπη , σεβασμό, πίστη και Ελπίδα στο πρόσωπο της Παναγίας:
« Ληστές και άπιστοι πολλοί ήρθαν να σε ληστέψουν, και το γλυκό σου πρόσωπο ήρθαν να σημαδέψουν. Καράβια τους περίμεναν στην θάλασσα να φύγουν, μα Συ τα εμαρμάρωσες στην Κατταβιά να μείνουν.»
Και στο σημείο αυτό η θάλασσα ονομάζεται «φόνισσα»..
Κατά την εποχή της οθωμανικής κυριαρχίας ξεκίνησε κάποτε ένας Τούρκος Διοικητής της Νοτιοανατολικής Ρόδου με τους ακόλουθους του για το Σκιάδι.
Όταν έφτασε εκεί και είδε Χριστιανούς να προσκυνούν την εικόνα της, θύμωσε, τράβηξε το σπαθί του και κάρφωσε την Παναγία στο δεξί μάγουλο, για να τους αποδείξει ότι προσκυνούν ένα άψυχο ξύλο. Από τη στιγμή όμως εκείνη το χέρι του παρέλυσε και κατάπληκτος είδε και ο ίδιος να τρέχει από το μάγουλό Της αίμα και νερό.
Γεμάτος συγκίνηση τότε και με δάκρυα στα μάτια, γονάτισε μπροστά στην εικόνα και παρακάλεσε την Παναγία να τον συγχωρέσει και να τον θεραπεύσει και η Παναγία τον συγχώρεσε και τον θεράπευσε μετά από τρεις ημέρες.
Αυτό το θαύμα είναι πέρα για πέρα αληθινό, αφού είναι γραμμένο σε έγγραφα με τη βούλα του Οθωμανού Διοικητή για την παραχώρηση των κτημάτων και των δασών στη Μονή ύστερα από επιθυμία δική του. Αυτά δε τα έγγραφα φυλάσσονται μέχρι σήμερα στη Νομαρχία.»
(Απόσπασμα από την επετειακή έκδοση του βιβλίου του αείμνηστου πατέρα μου Έκτορα Ιωαν. Ηρακλείδη , με τίτλο «Η Παναγιά η Σκιαδενή στη Ρόδο και η ιστορία της μονής της»)
Φωτογραφία των μαρμαρωμένων καραβιών από Aneza Palaiou

Διαβάστε ακόμη

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών

Απαγορεύεται η διέλευση και παραμονή στις δασικές περιοχές τις νυκτερινές ώρες

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή

Αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Αθανάσιο Κούτσια