Σε εξέλιξη η προσπάθεια στη Ρόδο για φιλοξενία συνταξιούχων τον χειμώνα

Σε εξέλιξη η προσπάθεια στη Ρόδο για φιλοξενία συνταξιούχων τον χειμώνα

Σε εξέλιξη η προσπάθεια στη Ρόδο για φιλοξενία συνταξιούχων τον χειμώνα

Βαρβάρα Μπογδάνου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3232 ΦΟΡΕΣ

«Καλπάζει» η τουριστική κίνηση φέτος στο νησί μας, καθώς τα δεδομένα του 2019 έχουν ξεπεραστεί προ πολλού και κατά πολύ ενώ οδεύουμε σε ένα νέο ρεκόρ τόσο αριθμητικά, όσο και εισπρακτικά αν και λόγω των ανατιμήσεων, το τελικό κέρδος δεν θα είναι το επιθυμητό.

Το πεντάμηνο Μαρτίου-Ιουλίου διάστημα κατά το οποίο έχουμε τα πρώτα συγκεντρωτικά στοιχεία για την τουριστική κίνηση, αποδεικνύεται ιδιαίτερα ικανοποιητικό αφού έφτασαν με πτήσεις τσάρτερ στη Ρόδο 1.387.491 τουρίστες.

Το ίδιο διάστημα για το 2019, τη χρονιά που ήταν η καλύτερη όλων των εποχών για το νησί μας, είχαμε 1.277.035 τουρίστες, ενώ το 2021, χρονιά κατά την οποία ο τουρισμός άρχισε να βρίσκει σιγά-σιγά τον βηματισμό του, είχαμε στο πεντάμηνο μόλις 492.137 τουρίστες.

Φέτος λοιπόν, οι πέντε πρώτοι μήνες της τουριστικής περιόδου είχαν κίνηση που ήταν αυξημένη σε ποσοστό περίπου 8% σε σχέση με το 2019 και… 64,5% σε σχέση με το 2021, ενώ σύγκριση με το 2020 δεν μπορεί να γίνει καθώς η χρονιά εκείνη επλήγη καίρια από την πανδημία.
Πιο αναλυτικά η κίνηση διαμορφώθηκε ως εξής:

Έτος 2019
- Μάρτιος : 124
- Απρίλιος: 102.715
- Μάιος: 285.231
- Ιούνιος: 410.182
- Ιούλιος :478.783

Έτος 2021
- Μάρτιος : ----
- Απρίλιος: ----
- Μάιος : 30.857
- Ιούνιος : 121.699
- Ιούλιος : 339.581

Έτος 2022
- Μάρτιος : 3.876
- Απρίλιος : 111.057
- Μάιος : 298.134
- Ιούνιος : 432.063
- Ιούλιος : 542.361

Ποια εστιατόρια θα μείνουν ανοιχτά τον χειμώνα
Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος επιχειρείται από το υπουργείο Τουρισμού να οργανωθεί ένα πρόγραμμα φιλοξενίας Ευρωπαίων συνταξιούχων στην Ελλάδα, για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, λόγω της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη που θα πλήξει ιδιαίτερα τα άτομα τρίτης ηλικίας.

Μέσα στους προορισμούς που θα ενταχθούν είναι η Ρόδος και η Κως και μάλιστα έγιναν ήδη κάποιες διερευνητικές επαφές με επαγγελματίες ώστε να καταγραφεί ποιοι ενδιαφέρονται να μείνουν ανοιχτά αυτό το διάστημα ώστε να εξυπηρετήσουν τους επισκέπτες εκείνης της περιόδου. Όμως όπως είναι γνωστό η τουριστική κίνηση στη Ρόδο θα συνεχιστεί μέχρι και τα μέσα Νοέμβρη, επομένως μιλάμε καθαρά για επιμήκυνση της σεζόν, αν όλα εξελιχθούν ομαλά.

Άλλωστε, κατά τους μήνες αυτούς έχουμε έναν ήπιο χειμώνα, στο νησί με καιρικές συνθήκες που είναι ιδιαίτερα ιδανικές για τους ευρωπαίους και μάλιστα τους συνταξιούχους, η διαμονή των οποίων στη χώρα μας θα είναι πιο συμφέρουσα, παρά στις χώρες τους όπου θα επιβληθούν περιορισμοί.

Ήδη σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η «Ροδιακή» κάποιοι εστιάτορες του νησιού μας δήλωσαν ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν και να μείνουν ανοιχτοί αυτούς τους δύο μήνες. Μία πρώτη λίστα δόθηκε ήδη στο επιμελητήριο ώστε να προωθηθεί όπου ζητηθεί.

Έτσι λοιπόν στη Μεσαιωνική πόλη θα μείνουν ανοιχτά τα εστιατόρια «Μama Sofia», «Ιπποτικόν», «Χατζηκέλης» και “Alexis”, ενώ στην πόλη της Ρόδου θα μείνουν ανοιχτά τα εστιατόρια «4 Ροδιές», “Memphis”, «Αρχονταρίκι» και «Παραγάδι» όμως αναμένονται και άλλες συμμετοχές.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα, υπό τις συνθήκες που επικρατούν δεν είναι εύκολο να κρατηθεί ανοιχτό ένα εστιατόριο το ν χειμώνα με όλο του το προσωπικό και τα ευπαθή προϊόντα που χρησιμοποιεί.

Οι ίδιοι χαρακτηρίζουν αυτή την απόφαση ως ηρωισμό και τονίζουν ότι κάνουν μία θυσία προκειμένου να επιμηκυνθεί η σεζόν. Αν δεν γίνουν θυσίες δεν μπορεί να επιμηκυνθεί η σεζόν, όπως υποστηρίζουν.

Συντονιστής το επιμελητήριο
Αναφερόμενος στο θέμα ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Ιωάννης Πάππου, επιβεβαίωσε τις ενέργειες που γίνονται σε αυτό το επίπεδο λέγοντας ότι γίνονται σοβαρές προσπάθειες ώστε να έχουμε μία πολύ συγκεκριμένη κατηγορία επισκεπτών ακόμα και τους χειμερινούς μήνες, και ότι υπάρχει γι΄αυτό συνεχής επικοινωνία με τον υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια .

«Σε συνεργασία και με άλλα συλλογικά όργανα, συζητάμε για να δώσουμε μία πλήρη εικόνα του ποιοι επαγγελματίες δηλαδή εστιατόρια και ξενοδοχεία θα είναι ανοιχτά τους χειμερινούς μήνες για να δώσουμε τη σωστή πληροφόρηση στις ξένες αγορές ώστε να φέρουμε αυτή την κατηγορία επισκεπτών τους χειμερινούς μήνες.

Είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά τόσο οργανωμένα στην Ελλάδα. Το έχουμε ξαναπροσπαθήσει στο παρελθόν, αλλά αυτή τη φορά δεν θα είναι μόνο για τη Ρόδο αλλά και για την Κω και για άλλα νησιά της χώρας. Γίνεται συντονισμένα για το σύνολο της χώρας» δήλωσε.

Διαβάστε ακόμη

Οι Ιταλοί “ψηφίζουν” Αστυπάλαια για διακοπές το φετινό καλοκαίρι

Ζήστε αξέχαστες εμπειρίες στη Ρόδο παροτρύνει τους αναγνώστες της η Rebekah Blakey, blogger από τη Μεγάλη Βρετανία

Αύξηση 8,4% καταγράφηκε στις αφίξεις τουριστών τον Απρίλιο

Κατέπλευσε για πρώτη φορά στη Ρόδο το κρουαζιερόπλοιο Celebrity Ascent

191 θαλαμηγοί στη Ρόδο από τις αρχές του χρόνου

Η Ελλάδα στους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές

Γ. Ματσίγκος: Πολύ καλά εξελίχθηκε η τουριστική κίνηση τον Απρίλιο στη Ρόδο

Προβολή της Ρόδου στην Ολλανδική και Βελγική αγορά από την blogger Anne Maria De Graaf – Γαστρονομική περιήγηση του νησιού