Μεγάλη ζήτηση για αγορά οικοπέδων και κτημάτων στη Σάλακο

Μεγάλη ζήτηση για αγορά  οικοπέδων και κτημάτων στη Σάλακο

Μεγάλη ζήτηση για αγορά οικοπέδων και κτημάτων στη Σάλακο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1896 ΦΟΡΕΣ

Μεγάλη ζήτηση για αγορά οικοπέδων και κτημάτων υπάρχει τα τελευταία χρόνια στη Σάλακο τόσο από κατοίκους του νησιού αλλά και από τουρίστες, που επιθυμούν είτε να οικοδομήσουν εκεί την κατοικία τους, ή να αποκτήσουν στους πρόποδες του Προφήτη Ηλία, ένα εξοχικό.

Το χωριό που αριθμεί σήμερα περί του 400 μόνιμους κατοίκους, είναι ιδιαίτερα δημοφιλές, καθαρό, περιποιημένο, με έντονο το παραδοσιακό στοιχείο, και με κατοίκους που έχουν έντονα αναπτυγμένο το αίσθημα του εθελοντισμού και της προσφοράς.

Υπάρχει μία αξιέπαινη συνεργασία ανάμεσα σε όλους τους φορείς, τους συλλόγους του και την τοπική κοινότητα, με αποτέλεσμα να γίνονται πολλές δράσεις, εκδηλώσεις και γενικά να υπάρχει έντονη δραστηριότητα σε όλα τα επίπεδα.

Μάλιστα τα σαββατοκύριακα η κίνηση αυξάνεται, καθώς πολύς κόσμος επισκέπτεται τη Σάλακο και μέσα σε αυτούς είναι και αρκετοί τουρίστες οι οποίοι διαμένουν σε τουριστικά καταλύματα και ενοικιαζόμενα σπίτια. Εκτιμάται ότι το χωριό μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 70 τουρίστες σε αυτά, ενώ ήδη οι πληρότητες αυτή την περίοδο είναι αρκετά υψηλές.

Υπάρχουν τέσσερις ταβέρνες στην πλατεία του χωριού, με καλό φαγητό χειμώνα και καλοκαίρι, αλλά ειδικά τον χειμώνα πολύς κόσμος το επισκέπτεται, λόγω του υψομέτρου στο οποίο είναι χτισμένο το χωριό και λόγω της θέας από ψηλά.

Όμως η ζωή στο χωριό δεν είναι εύκολη, καθώς όπως εξηγεί και ο πρόεδρος της κοινότητας Στέργος Αγγουράς, δεν υπάρχουν δουλειές εκτός από την καλλιέργεια της γης με την οποία ασχολούνται κυρίως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία.

Ελαιόδεντρα και εσπεριδοειδή είναι οι κύριες καλλιέργειες της περιοχής, που δέχονται όμως και τις επιθέσεις των ελαφιών, όπως άλλωστε και σε όλα τα ορεινά χωριά του νησιού. Επίσης, μεγάλος αριθμός κατοίκων απασχολείται στον κλάδο του τουρισμού και πολλοί εργάζονται στις γύρω τουριστικές ξενοδοχειακές μονάδες.

Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα που υπάρχουν, εκείνο που είναι πρωτεύον και αποτελεί κύριο αίτημα των κατοίκων, είναι να δημιουργηθεί ένας σύγχρονος βιολογικός καθαρισμός καθώς ο υπάρχων είναι απαρχαιωμένος. Αν και υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη σύμφωνα με την οποία μπορούν να μεταφέρονται τα λύματα με αγωγό από τη Σάλακο στα Καλαβάρδα, το έργο δεν έχει δημοπρατηθεί. Τα Καλαβάρδα έχουν αποχετευτικό δίκτυο και τα λύματα πηγαίνουν από εκεί στον βιολογικό της Σορωνής.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της κοινότητας επισημαίνει ότι παραμένει σε εκκρεμότητα η οριοθέτηση του ρέματος της κοιλάδας των πεταλούδων. «Υπάρχει ένα μονοπάτι που παλαιότερα είχε ενταχθεί σε πρόγραμμα και είχαν δημιουργηθεί μονοπάτια από τον Προφήτη Ηλία προς την κοιλάδα.

Έχει μείνει ασυντήρητο για πολλά χρόνια, και για να μπει σε νέο πρόγραμμα πρέπει να γίνει οριοθέτηση του ρέματος. Κατατέθηκε αίτημα από την κοινότητα προς τις τεχνικές υπηρεσίες για να προχωρήσουμε στην οριοθέτηση. Όλο το ρέμα έχει κτηματογραφηθεί και τοπογραφηθεί. Θέλουμε να αξιοποιήσουμε την κοιλάδα των Πηγών της Νύμφης και να αναπτύξουμε τον περιπατητικό τουρισμό που είναι μία μορφή εναλλακτικού τουρισμού» δήλωσε ο κ. Αγγουράς.

Με την ευκαιρία, ανέφερε ότι αίτημα των κατοίκων είναι να επεκταθεί ο ηλεκτροφωτισμός της επαρχιακής οδού που τερματίστηκε στα Καλαβάρδα ώστε να φτάσει και μέχρι τη Σάλακο, μία απόσταση 7 χλμ. καθώς επικρατεί πλήρες σκοτάδι τον χειμώνα και υπάρχει κίνδυνος με τα ελάφια που διασχίζουν το δρόμο.
Τι μπορεί όμως να δει ένας επισκέπτης στη Σάλακο;

Τα αξιοθέατα του χωριού είναι:
- Η βιβλιοθήκη που έχει το όνομα του μεγάλου δασκάλου Φώτη Βαρέλη. Μάλιστα βρίσκεται σε εξέλιξη η εθελοντική ψηφιοποίηση των βιβλίων που διαθέτει.

- Το παραδοσιακό ελαιοτριβείο που αγοράστηκε προ ετών και αποτελεί ιδιοκτησία του δήμου και είναι επισκέψιμο για το κοινό.

- Το λαογραφικό και παραδοσιακό σπίτι που δώρισε ο Αγαπητός Τσοπανάκης στην κοινότητα. Ήταν το πατρικό σπίτι του ακαδημαϊκού και σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο και την κοινότητα αναστηλώθηκε.

- Η παλαιοχριστιανική εκκλησία προς τον Άγιο Παύλο, στην οποία θα γίνει καθαρισμός από τα αγριόχορτα σε συνεργασία με την αρχαιολογία

- Οι Πηγές της Νύμφης και η πλατεία της φάτνης
- Η εκκλησία του χωριού Κοίμηση της Θεοτόκου, βυζαντινού ρυθμού.


Μιλώντας για το χωριό του ο κ. Αγγουράς, και αφού υπογράμμισε ότι υπάρχει μία πολύ καλή συνεργασία της κοινότητας με όλους τους φορείς και συλλόγους του χωριού, τόνισε ότι είναι παράδοση να συμμετέχουν όλοι στα κοινά, και μάλιστα έκανε γνωστό ότι η Σάλακος το 1950 είχε θεατρική ομάδα!

Τα τελευταία χρόνια όμως, έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές για τη Γιορτή Γιαπρακιού. Οι γυναίκες του χωριού μάλιστα, ετοιμάζονται να φτιάξουν σε λίγες μέρες για μία ακόμα χρονιά τα νόστιμα γιαπράκια που θα έρθουν να δοκιμάσουν εκατοντάδες ντόπιοι και ξένοι.

«Από το 2008 που ξεκινήσαμε τη γιορτή για το γιαπράκι, δεν περιμέναμε ότι θα έχει τόσο μεγάλη απήχηση και θα εξελισσόταν σε ένα τόσο μεγάλο γεγονός. Είναι από τις σημαντικότερες πολιτιστικές εκδηλώσεις στο νησί μας.

Κάθε χρόνο δημιουργούνται 25.000 γιαπράκια για τη γιορτή, ενώ κάθε οικογένεια από τη Σάλακο που πηγαίνει παίρνει τα δικά της για να υπάρχουν άφθονα για τους επισκέπτες που θα έρθουν» δηλώνει.
Αναφερόμενος στην καθημερινότητα, ο κ. Αγγουράς τόνισε ότι σε γενικές γραμμές έχει αντιμετωπιστεί και έχει λυθεί το θέμα της καθαριότητας, ενώ πρόσθεσε ότι υπήρχε και υπάρχει άψογη συνεργασία με όλους τους χωρικούς αντιδημάρχους, το προσωπικό και τους προϊσταμένους της ενότητας.

Μιλώντας για το έργο που έχει γίνει, δήλωσε τα εξής: «Συντηρήσαμε και αναπλάσαμε τον περιβάλλοντα χώρο του κοινοτικού καταστήματος, τοποθετήσαμε δύο παιδικές χαρές, τσιμεντοστρώσαμε και ασφαλτοστρώσαμε πολλές περιοχές στον οικισμό, επεκτείναμε το αποχετευτικό μας δίκτυο, συντηρήσαμε και ευπρεπίσαμε τα τρία αντλιοστάσια, ανακατασκευάσαμε τους διαδρόμους του παλιού νεκροταφείου, ενώ στο δημοτικό σχολείο αλλάχτηκαν οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, βάφτηκε, συντηρήθηκε και μπήκε κλιματισμός σε όλες τις τάξεις.

Το κοινοτικό κατάστημα και το σχολείο συντηρήθηκαν εκ βάθρων. Μάλιστα, στο κοινοτικό κατάστημα υπάρχει εργολαβία για την αντικατάσταση των κουφωμάτων, ενώ υπάρχουν δημοπρατημένες εργολαβίες ασφαλτόστρωσης και αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις στον οικισμό, καθώς και επέκταση ηλεκτροφωτισμού.

Επίσης, πάμε για δημοπράτηση του ιταλικού κτηρίου που είναι χαρακτηρισμένο παραδοσιακό στην πλατεία του χωριού. Παλιά στέγαζε την κοινότητα, σήμερα στεγάζει τη βιβλιοθήκη, τον Πολιτιστικό Σύλλογο και στον όροφο τον αστυνομικό σταθμό. Επίσης, για τη συντήρηση του σιντριβανιού έχει γίνει μελέτη από την αρχαιολογία και πάμε για δημοπράτηση».

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»

«Μάνες της τέχνης» - Πρωτότυπη εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Δήμου Ρόδου αύριο με αφορμή τη γιορτή της μητέρας