Είκοσι ξενοδοχεία θα... περιμένουν τους Ευρωπαίους συνταξιούχους τον χειμώνα

Είκοσι ξενοδοχεία θα... περιμένουν  τους Ευρωπαίους συνταξιούχους τον χειμώνα

Είκοσι ξενοδοχεία θα... περιμένουν τους Ευρωπαίους συνταξιούχους τον χειμώνα

Βαρβάρα Μπογδάνου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3964 ΦΟΡΕΣ

Τα περισσότερα εξ αυτών λειτουργούν κάθε χειμώνα

Περίπου 20 ξενοδοχεία που διαθέτουν συνολικά γύρω στις 5.000 κλίνες θα μείνουν ανοιχτά και το χειμώνα στη Ρόδο και θα είναι διαθέσιμα ώστε να φιλοξενήσουν τους ευρωπαίους συνταξιούχους που θα θελήσουν να αφήσουν την πατρίδα τους για να… ξεχειμωνιάσουν στην Ελλάδα.

Πρόκειται για ξενοδοχεία-μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου η πλειοψηφία των οποίων λειτουργεί κάθε χειμώνα στο νησί μας, και τα οποία απάντησαν στο σχετικό αίτημα του υπουργείου Τουρισμού, που εξετάζει τις πιθανότητες να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα φιλοξενίας Ευρωπαίων συνταξιούχων, σε ελληνικούς προορισμούς.

Μεταξύ αυτών είναι και η Ρόδος, που έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει κάποιο αριθμό ατόμων τρίτης ηλικίας, τα οποία θα αποφασίσουν να περάσουν το χειμώνα τους ή τουλάχιστον ένα μέρος του στη χώρα μας, λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους στις πατρίδες τους.

Είναι ξενοδοχειακές μονάδες μικρές και μεγάλες που βρίσκονται στην πόλη της Ρόδου και στην περιοχή της Ιξιάς, ενώ πέρα από αυτές δεν εξέφρασε ενδιαφέρον να μείνει ανοιχτό τον χειμώνα και κάποιο άλλο ξενοδοχείο.

Και αυτό γιατί ο ξενοδοχειακός κόσμος, γνωρίζει πολύ καλά σε ποιο ύψος έφτασε φέτος το ενεργειακό κόστος λόγω των ανατιμήσεων σε αγαθά και υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει προθυμία για περεταίρω λειτουργία τον χειμώνα που ούτως η άλλως οι πληρότητες δεν θα είναι υψηλές.

Από την άλλη, δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο ακόμα πέρα από την πρόθεση του υπουργείου να διερευνήσει κατά πόσο υπάρχει αυτή η προοπτική για τους Ευρωπαίους συνταξιούχους. Ο ξενοδοχειακός κλάδος εκτιμά ότι είναι… παθητικό να λειτουργήσει υπό αυτές τις συνθήκες ένα ξενοδοχείο και αν μη τι άλλο, ο «ηρωισμός» ορισμένες φορές, δεν ενδείκνυται για όσους έχουν πληγεί σοβαρά από την πανδημία των δύο τελευταίων ετών.

Ποια εστιατόρια θα μείνουν ανοιχτά το χειμώνα
Η «Ρ» είχε αναφερθεί και προ ημερών στο θέμα, κάνοντας αναφορά στα εστιατόρια που θα μείνουν ανοιχτά και τον χειμώνα, υπογραμμίζοντας ότι φέτος επιχειρείται από το υπουργείο Τουρισμού να οργανωθεί ένα πρόγραμμα φιλοξενίας Ευρωπαίων συνταξιούχων στην Ελλάδα, για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, λόγω της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη που θα πλήξει ιδιαίτερα τα άτομα τρίτης ηλικίας.

Μέσα στους προορισμούς που θα ενταχθούν είναι η Ρόδος και η Κως και μάλιστα έγιναν ήδη κάποιες διερευνητικές επαφές με επαγγελματίες ώστε να καταγραφεί ποιοι ενδιαφέρονται να μείνουν ανοιχτά αυτό το διάστημα ώστε να εξυπηρετήσουν τους επισκέπτες εκείνου του διαστήματος. Όμως, όπως είναι γνωστό, η τουριστική κίνηση στη Ρόδο θα συνεχιστεί μέχρι και τα μέσα Νοέμβρη, επομένως μιλάμε καθαρά για επιμήκυνση της σεζόν, αν όλα εξελιχθούν ομαλά.

Άλλωστε κατά τους μήνες αυτούς έχουμε έναν ήπιο χειμώνα, στο νησί με καιρικές συνθήκες που είναι ιδανικές για τους ευρωπαίους και μάλιστα τους συνταξιούχους, η διαμονή των οποίων στη χώρα μας θα είναι πιο συμφέρουσα παρά στις χώρες τους όπου θα επιβληθούν περιορισμοί.

Ήδη σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η «Ροδιακή» κάποιοι εστιάτορες του νησιού μας δήλωσαν ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν και να μείνουν ανοιχτοί αυτούς τους δύο μήνες. Μία πρώτη λίστα ήδη δόθηκε στο επιμελητήριο ώστε να προωθηθεί όπου ζητηθεί.

Έτσι λοιπόν, στη Μεσαιωνική Πόλη θα μείνουν ανοιχτά τα εστιατόρια «mΜama Sofia», «Ιπποτικόν», «Χατζηκέλης», Zebrano και «Alexis», ενώ στην πόλη της Ρόδου θα μείνουν ανοιχτά τα εστιατόρια «4 Ροδιές», «Memphis», «Αρχονταρίκι» και «Παραγάδι» , όμως αναμένονται και άλλες συμμετοχές.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα, υπό τις συνθήκες που επικρατούν, δεν είναι εύκολο να κρατηθεί ανοιχτό ένα εστιατόριο τον χειμώνα με όλο του το προσωπικό και τα ευπαθή προϊόντα που χρησιμοποιεί. Οι ίδιοι χαρακτηρίζουν αυτή την απόφαση ως «ηρωισμό», και τονίζουν ότι κάνουν μία θυσία προκειμένου να επιμηκυνθεί η σεζόν.

Αν δεν γίνουν θυσίες δεν μπορεί να επιμηκυνθεί η σεζόν, όπως υποστηρίζουν. Μάλιστα και ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Ιωάννης Πάππου επιβεβαίωσε τις ενέργειες που γίνονται σε αυτό το επίπεδο λέγοντας ότι γίνονται σοβαρές προσπάθειες ώστε να έχουμε μία πολύ συγκεκριμένη κατηγορία επισκεπτών ακόμα και τους χειμερινούς μήνες, και ότι υπάρχει γι΄αυτό συνεχής επικοινωνία με τον υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια .

«Σε συνεργασία και με άλλα συλλογικά όργανα συζητάμε για να δώσουμε μία πλήρη εικόνα του ποιοι επαγγελματίες δηλαδή εστιατόρια και ξενοδοχεία θα είναι ανοιχτά τους χειμερινούς μήνες, για να δώσουμε τη σωστή πληροφόρηση στις ξένες αγορές ώστε να φέρουμε αυτή την κατηγορία επισκεπτών την επόμενη περίοδο.

Είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά τόσο οργανωμένα στην Ελλάδα. Το έχουμε ξαναπροσπαθήσει στο παρελθόν, αλλά αυτή τη φορά δεν θα είναι μόνο για τη Ρόδο . Γίνεται συντονισμένα για το σύνολο της χώρας» δήλωσε.

Διαβάστε ακόμη

Ημερίδα για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Περιοδεία στο νησί μας πραγματοποίησε ο Γιώργος Αυτιάς

Το Φινλανδικό Σχολείο Ρόδου γιορτάζει 40 χρόνια λειτουργίας

Σημαντικός ο ρόλος των τοπικών μέσων ενημέρωσης στην ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος

Διευκόλυνση στη μεταφορά των ψαριών ζητούν οι ψαράδες

5,6 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στο νησί της Ρόδου

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς