Την έκδοση του ΦΕΚ για τους 14 ζητά ο Σύλλογος Εργαζομένων

Την έκδοση του ΦΕΚ για τους 14 ζητά ο Σύλλογος Εργαζομένων

Την έκδοση του ΦΕΚ για τους 14 ζητά ο Σύλλογος Εργαζομένων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 492 ΦΟΡΕΣ

Την άμεση έκδοση του ΦΕΚ για την πρόσληψη στους παιδικούς σταθμούς των δεκατεσσάρων εργαζομένων που είχαν πετύχει στον διαγωνισμό του Φεβρουαρίου του 2022, απαιτεί ο Σύλλογος των Εργαζομένων του δήμου Ρόδου καθώς, σε δηλώσεις τους χθες, οι εκπρόσωποί του, καταγγέλλουν ότι οι εργαζόμενοι αυτοί έγιναν «μπαλάκι» μεταξύ Αποκεντρωμένης Διοίκησης και δήμου Ρόδου ενώ καλείται ο Σύλλογος να ολοκληρώσει τη διαδικασία πρόσληψής τους ως εργοδότης.

Για το θέμα μίλησε χθες η Πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Ντέπυ Μιχαηλίδη, τρεις εβδομάδες μετά την ενημέρωση που είχε κάνει για τα εμπόδια που προέκυψαν και έθεταν σε κίνδυνο την πρόσληψη 14 εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς.

«Η πρόσληψή τους είναι καθοριστική τόσο για την ασφαλή λειτουργία των παιδικών σταθμών, όσο και για την δυνατότητα αποδοχής των αιτήσεων των γονιών που έχουν ανάγκη να βρουν παιδικό σταθμό για τα παιδιά τους.

Οι υπεύθυνες και αρμόδιες αρχές διαχειρίστηκαν την υπόθεση με έναν απαράδεκτο τρόπο», δήλωσε χθες η ίδια, και αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης λέγοντας:

«Μόλις χθες (σ.σ. προχθές), βέβαια, η δημοτική αρχή, έπραξε όπως έπρεπε να έχει κάνει από την αρχή. Υπέγραψε τις συμβάσεις με τους προσληφθέντες και τις ανάρτησε στη Διαύγεια. Η διαδικασία δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, αφού ως τελικό στάδιο είναι η δημοσίευση των προσλήψεων στο ΦΕΚ».

Στη συνέχεια, είπε ότι, ως Σύλλογος, είναι υποχρεωμένοι να αποκαλύψουν «μία σειρά πρωτοφανών ενεργειών των υπεύθυνων φορέων, δημοτικής αρχής και Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, η εξέλιξη των οποίων έβαλε σε κίνδυνο την πρόσληψη αυτών των 14 εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς όλου του νησιού».

Και ανέφερε: Τον Φεβρουάριο βγήκε η προκήρυξη και το ΑΣΕΠ ολοκλήρωσε τη διαδικασία αρχές Μαΐου, οπότε ακολούθησε και η απόφαση του δήμου για την πρόσληψή τους τον ίδιο μήνα. Η διαδικασία προβλέπει να στείλει η Αποκεντρωμένη στο Εθνικό Τυπογραφείο την απόφαση για να δημοσιευτεί.

Αντί αυτού η Αποκεντρωμένη Διοίκηση άρχισε να προβάλλει ενστάσεις για τη νομιμότητα των προσλήψεων ισχυριζόμενη ότι «για τους παιδικούς σταθμούς Ασκληπειού, Αρχαγγέλου, Πυλώνας και Σορωνής υπερπληρώνεται η αναλογική απασχόληση παιδαγωγών και βοηθών, κατά παρέκκλιση των οριζόμενων στον Πρότυπο Κανονισμό Λειτουργίας Δημοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών».

Με αυτό το σκεπτικό απευθύνεται στο υπουργείο Εσωτερικών στις 4 Ιουλίου 2022, και ερωτά αν η υπηρεσία της Α.Δ.ΑΙ. δύναται να προβεί στη δημοσίευση της απόφασης πρόσληψης των εργαζομένων.(Αρ.πρωτ. 30496/4-7-2022).

Μετά από κάποιες ανταλλαγές εγγράφων και υπηρεσιακών σημειωμάτων μεταξύ όλων αυτών των φορέων, στέλλεται απάντηση από το υπουργείο στην Αποκεντρωμένη, στο οποίο γίνεται καθαρό πως «Σε κάθε περίπτωση, η πρωτοβουλία για τη λειτουργία και για τη στελέχωση των βρεφονηπιακών σταθμών εναπόκειται στους ίδιους τους ΟΤΑ, στο πλαίσιο της συνταγματικά κατοχυρωμένης αρχής της διοικητικής αυτοτέλειας των φορέων της αυτοδιοίκησης αλλά και της εγγύτητας στο διοικούμενο».

Δηλαδή της γνώσης των αναγκών των παιδικών σταθμών.

Σύμφωνα με την ίδια, αναφέρεται στο ίδιο έγγραφο ότι «για την πρόσληψη του απαιτούμενου προσωπικού αποφασίζει ο οικείος φορέας (δηλ. ο δήμος) χωρίς την εμπλοκή της υπηρεσίας μας....» (εννοώντας το Υπουργείο).

Και συνεχίζει η πρόεδρος των εργαζομένων:
«Θα περίμενε κανείς, ότι δεν υπάρχει πια καμιά δικαιολογία να καθυστερεί η έκδοση του ΦΕΚ και η πρόσληψη των εργαζομένων τη στιγμή που εκπνέει στις 31 Αυγούστου η ισχύς των συγκεκριμένων συμβάσεων που αφορούν αυτή την προκήρυξη.

Μέχρι και σήμερα, η Αποκεντρωμένη δεν έχει στείλει την απόφαση για δημοσίευση και καθυστερεί αδικαιολόγητα κρατώντας σε καθημερινή αγωνία τους εργαζομένους, αλλά και το υπόλοιπο προσωπικό των παιδικών σταθμών, που περιμένουν τις προσλήψεις για να ανταπεξέλθουν με ασφάλεια στις υποχρεώσεις τους.

Οι εργαζόμενοι, με λίγα λόγια, έγιναν μπαλάκι ανάμεσα στην Αποκεντρωμένη και στον δήμο. Η μεν Αποκεντρωμένη τους έστελνε στον δήμο ισχυριζόμενη πως μπορεί ο δήμος να προχωρήσει τις συμβάσεις γιατί το ΦΕΚ μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ.

Ο δε δήμος επικαλείτο μέχρι και την Παρασκευή πως προέχει η έκδοση του ΦΕΚ».

Σε αυτό το σημείο τόνισε, ακόμη, πως οι εργαζόμενοι εισέπραξαν από στελέχη και των δύο αυτών υπηρεσιών άσχημη και απαξιωτική συμπεριφορά, και συνέχισε:
«Ο Σύλλογος παρενέβαινε συνεχώς στηρίζοντας τους εγκλωβισμένους εργαζόμενους σε αυτό το απαίσιο παιχνίδι αποποίησης ευθυνών δήμου και Αποκεντρωμένης ώστε ν’ αποφευχθεί και το ενδεχόμενο να μην έχουν προσωπικό οι παιδικοί σταθμοί με ό,τι αυτό συνεπάγεται για παιδιά και γονείς.

Τελικά, ήλθε η «επιφοίτηση» στον δήμο και αφού οι κατά νόμον αρμόδιοι δεν παίρνανε την ευθύνη των προσλήψεων τόσους μήνες, βάφτισε τον Σύλλογο εργοδότη αναθέτοντας με απόφαση στην πρόεδρό του, να ολοκληρώσει ως εργοδότης τη διαδικασία των προσλήψεων.

Να υπογράψει ως εργοδότης γιατί σε διαφορετική περίπτωση, όπως αναφέρεται σε επίσημο έγγραφο του δήμου προς την πρόεδρο, οι παιδικοί σταθμοί του δήμου Ρόδου θα βρεθούν σε δεινή θέση να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν τις δικαιούχους οικογένειες».

»Αυτή η αδιανόητη και απαράδεκτη μεθόδευση απορρίφθηκε ομόφωνα από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας. Τέτοια πράξη δεν έχει προηγούμενο πανελλαδικά. Ο ρόλος των σωματείων των εργαζομένων είναι να υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους, αυτά που καταπατά η εργοδοσία και διαλύει η εκάστοτε κυβερνητική πολιτική.

Αντικειμενικά το κάθε σωματείο βρίσκεται σε αντίθεση με την εργοδοσία και δεν μπορεί να του αποδίδεται με καμιά απόφαση η ιδιότητα του εργοδότη στο πρόσωπο της προέδρου του.

Απαιτούμε, τώρα να εκδοθεί άμεσα το ΦΕΚ με ευθύνη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Εμείς θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τους εργαζομένους και τις οικογένειες της Ρόδου ακόμα πιο δυναμικά και ανυποχώρητα. Όλα τα επίσημα έγγραφα στα οποία αναφερόμαστε είναι διαθέσιμα».

Διαβάστε ακόμη

45χρονος συνελήφθη στη Ρόδο για κλοπή τραπεζικής κάρτας

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών

Απαγορεύεται η διέλευση και παραμονή στις δασικές περιοχές τις νυκτερινές ώρες

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή