Απίστευτη η στήριξη των νησιωτών στην Aegean Regatta

Απίστευτη η στήριξη των νησιωτών στην Aegean Regatta

Απίστευτη η στήριξη των νησιωτών στην Aegean Regatta

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 343 ΦΟΡΕΣ

Την Κυριακή 21 Αυγούστου έλαβε χώρα η κήρυξη της έναρξης του 21ου διεθνούς ιστιοπλοϊκού αγώνα “Aegean Regatta 2022” από τον γενικό γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής της διοργάνωσης κ. Μανώλη Κουτουλάκη στον Άγιο Κήρυκο Ικαρίας.

Χαιρετισμό απηύθυναν διά επιστολής ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο δήμαρχος Ικαρίας κ. Νικόλαος Καλαμπόγιας και η πρόεδρος της Επιτροπής Ανοικτής Θαλάσσης της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας κ. Εριφύλη Βαρδάκη.

Αφού δόθηκαν οι απαιτούμενες οδηγίες για τον αγώνα κι απαντήθηκαν απορίες των κυβερνητών των σκαφών, απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες από τον γενικό γραμματέα προς τον δήμαρχο Ικαρίας κ. Νικόλαο Καλαμπόγια και τον προϊστάμενο του Λιμενικού Σταθμού Αγίου Κηρύκου-ανθυποπλοίαρχο Λ.Σ. Μαρίνο Ζήση και στη συνέχεια ακολούθησε εορταστική μουσικοχορευτική εκδήλωση.

Η 1η Ιστιοδρομία της Aegean Regatta πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 22 Αυγούστου στην Ικαρία από το λιμάνι του Αγίου Κηρύκου με προορισμό τους Φούρνους. Συνολικά αγωνίστηκαν 56 σκάφη και πάνω από 340 συμμετέχοντες.

Πριν την εκκίνηση της πολιτιστικής εκδήλωσης στους Φούρνους, ο γενικός γραμματέας ευχαρίστησε τον δήμαρχο κ. Δημήτρη Καρύδη για τη θερμή υποδοχή και του απένειμε τιμητική πλακέτα. Τιμητικές πλακέτες δόθηκαν επίσης στην πρόεδρο της Επιτροπής Ανοικτής Θαλάσσης της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας κ. Βαρδάκη όπως και στην προϊσταμένη του Λιμενικού Σταθμού Φούρνων Κορσέων-αρχικελευστή Λ.Σ. Χριστίνα Κατσιμπίρη.

Στην 1η ιστιοδρομία, όσον αφορά την κατηγορία ORC Performance, πρώτευσε το σκάφος BAXIMUS με κυβερνήτη τον Θανάση Μπαξεβάνη κι ακολούθησαν το VORRAS (Βασίλης Κανάτουλας) και GRANMA X (Χριστόφορος Πριτσούλης). Στην ORC SPORT, πρώτο ήταν το KRAKEN με κυβερνήτη τον Θεόδωρο Τσακάλη, ακολούθησε το βουλγάρικο THEODORA (Μίροσλαβ Σόποφ) και το MELIPLOE (Θανάσης Πινιάρης).

Να σημειώσουμε ότι οι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών και οι επισκέπτες περίμεναν με μεγάλη προσμονή τα σκάφη με τα πληρώματά τους. Δίπλα στους ιστιοπλόους καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής και για το σύνολο της διοργάνωσης στέκονται το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή και η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης.

Την Τρίτη 23 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκε η 2η Ιστιοδρομία από τους Φούρνους με προορισμό το Αγαθονήσι.

Στο νησί, κάτοικοι και επισκέπτες υποδέχθηκαν τα πληρώματα των ιστιοπλοϊκών σκαφών με θέρμη και ενθουσιασμό, με μια μουσικοχορευτική εκδήλωση που αναδείκνυε την τοπική παράδοση των Αγαθονησιωτών, τη φιλοξενία τους και τον πολιτισμό τους.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού της Aegean Regatta, που το Αγαθονήσι – όπως και οι Φούρνοι – αποτελούν σταθμό στο πλαίσιο του αγώνα, γεμίζοντας με νέες εμπειρίες στα πληρώματα και σκάφη των διαγωνζομένων, αλλά κυρίως στους κατοίκους των μικρών ακριτικών νησιών που ήρθαν σε επαφή με τη μεγαλύτερη διοργάνωση του είδους αυτού στο Αιγαίο.

Μετά το καλωσόρισμα του δημάρχου κ. Ευάγγελου Κόττορου, ο γενικός γραμματέας απένειμε τιμητικές πλακέτες προς τον δήμαρχο Αγαθονησίου, την πρόεδρο της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας κα Νίκη Αναστασίου, τον πρόεδρο του Ναυτικού Ομίλου Σάμου – διοργανωτή ομίλου κ. Αλέξανδρο Κιουλάφα και τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Κωνσταντίνο Κόττορο.

Ειδική τιμητική πλακέτα απονεμήθηκε στον υποστράτηγο Μιχαήλ Κλούβα διοικητή της Μονάδας Μελετών και Κατασκευών (ΜΟΜΚΑ) του ΓΕΕΘΑ για την τοποθέτηση ναυδέτων στο νησί του Αγαθονησίου με χρηματοδότηση της ΓΓΑΙΝΠ και για την ευρύτερη προσφορά του στην ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού και του ναυταθλητισμού στο νησί.

Φυσικά, πριν την εκκίνηση της εκδήλωσης, απονεμήθηκαν τα κύπελλα στους νικητές των κατηγοριών της 2ης Ιστιοδρομίας.

Οι πρώτες τρεις θέσεις στις δύο κατηγορίες:

ORC Performance
1) ANATELOUSA AFRODITI (Γιώργος Αυγερινός)
2) BAXIMUS (Θανάσης Μπαξεβάνης)
3) GRANMA X (Χριστόφορος Πριτσούλης)

ORC Sport
1) KRAKEN (Θεόδωρος Τσάκαλης)
2) ASTRAPI (Βασίλης Καπιτανίδης)
3) MOUSMOULO (Νίκος Κουμνάκης)
*Σημειώνουμε ότι το σκάφος «MOUSMOULO» αγωνίστηκε για λογαριασμό του ΑΣΙΑΘ Ρόδου που γι’ άλλη μια διοργάνωση δίνει δυναμικό «παρών».

Η 3η Ιστιοδρομία με προορισμό το Πυθαγόρειο Σάμου έλαβε χώρα στις 24 Αυγούστου και τ’ αποτελέσματα είναι τα ακόλουθα:

ORC Performance
1) ANATELOUSA AFRODITI (Γιώργος Αυγερινός)
2) ERYTOS II (Κωνσταντίνος Μάνθος)
3) GRANMA X (Χριστόφορος Πριτσούλης)

ORC Sport
1) MELIPLOE (Θανάσης Πινιάρης)
2) VENTUS (Μιχαήλ Κλούβας)
3) THEODORA (Μίροσλαβ Σόποφ).

Χθες, στην ελεύθερη ημέρα του αγώνα, τα πληρώματα των σκαφών, με πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, σε συνεργασία με τον προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου και Σάμου-Ικαρίας κ. Παύλο Τριανταφυλλίδη, είχαν τη δυνατότητα ξενάγησης από την αρχαιολόγο Μαρία Σταθακίου στο Μουσείο Πυθαγορείου.

Διαβάστε ακόμη

Διαγόρας: Να «κλειδώσει» την παραμονή

Ο στίβος έχει την τιμητική του σήμερα στο ΔΑΚ «Καλλιπάτειρα»

Μπαράζ ανόδου στη Γ' Εθνική: Αναχωρεί με αισιοδοξία ο Φοίβος

Ένα βαθμό θέλει ο Εθνικός Αρχίπολης

Το σημερινό πρόγραμμα του τοπικού βόλεϊ

Ρόδος - Γ' Εθνική: Για το γόητρο στη Ραφήνα

Ο Γιώργος Λυμπέρης των «Πιγκουίνων» στο διεθνές meeting «Ακρόπολις»

Χάλκινο μετάλλιο για τον Νίκο Τσαβαρή στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Χειροπάλης