Management on Board και πλοίαρχος

Management on Board και πλοίαρχος

Management on Board και πλοίαρχος

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 423 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο Δημήτρης Προκοπίου

Πλοίαρχος είναι ο επικεφαλής προϊστάμενος αξιωματικός του πληρώματος πλοίου, ως διοικητής του πλοίου, είναι ο αρχηγός της ιεραρχίας του πληρώματος με εξουσία σε κάθε άτομο που επιβαίνει στο πλοίο και υπογράφει τις σχετικές συμβάσεις εργασίας ναυτολόγησης του πληρώματος.

Είναι αρμόδιος για την ασφάλεια και την ευταξία στο πλοίο. Προσλαμβάνεται με σύμβαση εργασίας που εγγράφεται στο νηολόγιο του πλοίου. Ο πλοίαρχος υποχρεούται να κυβερνά αυτοπροσώπως το πλοίο στις επικίνδυνες περιοχές, να τηρεί τα ναυτιλιακά έγγραφα.

Οι αρμοδιότητες του πλοιάρχου, ορίζονται γενικά στο άρθρο 104 ΚΔΝΔ, που αναφέρεται ότι: «Ο πλοίαρχος έχει την εν γένει διοίκησιν εν τω πλοίω και ασκεί εξουσίαν επί των επιβαινόντων, λαμβάνων παν αναγκαίον μέτρον, εντός των υφιστάμενων κανονισμών, προς τον σκοπόν τηρήσεως της τάξεως, της πειθαρχίας και της υγιεινής και δια την ασφάλειαν του πλοίου, των επιβαινόντων και του φορτίου»

Αναφερόμενοι στα πιστοποιητικά και τα εγγράφα βασική αρμοδιότητα του Πλοιάρχου είναι η σύνταξη του ημερολογίου της γέφυρας και η επιθεώρηση της τήρησης του ημερολογίου της μηχανής αλλά και σωστή εγκυρότητα όλων των πιστοποιητικών κατά τις επιθεωρήσεις.

Ο πλοίαρχος διοικεί το πλοίο ολιστικά ως σύστημα σε ό,τι έχει να κάνει με αυτό και σύμφωνα με τη νομοθεσία και τους διεθνείς κανονισμούς αλλά και τους κατά τόπους νόμους των λιμανιών. Επίσης, προΐσταται και της τήρησης του ναυλοσυμφώνου και φυσικά της επικοινωνίας με το λιμάνι και τους ναυλωτές.

Επικοινωνεί με τους ναυλωτές, και φυσικά παραλαμβάνει και δίνει το φορτίο υπογράφοντας τη φορτωτική. Σχετικά με τη μεταφορά επιβατών, έχει την τελική ευθύνη και φυσικά την επίβλεψη του πλοίου.

Επίσης ευθύνεται για τη σωστή χρονικά μεταφορά του φορτίου αλλά και των επιβατών. Οποιαδήποτε ζημιά ή ατύχημα, έχει αυτός την υποχρέωση να τα παραλάβει και να προστατεύσει.

Έχει την ευθύνη επίβλεψης του πληρώματος και έχει τον τελικό λόγο σε όλες τις επιστασίες καταστρώματος, μηχανής και σε όποια άλλη υπάρχει στο πλοίο. Ουσιαστικά, έχει το πλοίο χρεωμένο.

Επικοινωνεί με τις δημόσιες αρχές, λιμεναρχεία, τελωνεία, υγειονομικό και λιμάνια. Για οποιοδήποτε ατύχημα έχει την τελική ευθύνη.

Το management on board έχει την ιδιαιτερότητα ότι πραγματοποιείται μακριά από τα γραφεία της εταιρείας και έτσι ο πλοίαρχος λαμβάνει αποφάσεις μόνος του. Ακολουθεί πάντα τις οδηγίες αλλά το μάνατζμεντ του πληρώματος είναι δική του ευθύνη. Είναι εκπρόσωπος του πλοιοκτήτη στο πλοίο, και είναι υπόλογος για όλα τα διοικητικά και νομικά ζητήματα.

Διαβάστε ακόμη

Μανώλης Κολεζάκης: Σελίδες από την πολεμική ιστορία της Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους