Φίλιππος Ζάχαρης: «Ρωσία: Φίμωση–καταστολή και διχασμός έξι μήνες μετά την εισβολή στην Ουκρανία»

Φίλιππος Ζάχαρης: «Ρωσία: Φίμωση–καταστολή και διχασμός έξι μήνες μετά την εισβολή στην Ουκρανία»

Φίλιππος Ζάχαρης: «Ρωσία: Φίμωση–καταστολή και διχασμός έξι μήνες μετά την εισβολή στην Ουκρανία»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 256 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο
Φίλιππος Ζάχαρης
zachfil64@gmail.com

H ρωσική επίθεση στην Ουκρανία συνεχίζεται ασταμάτητα παρά το γεγονός ότι οι Ρώσοι καταγράφουν σημαντικές ήττες στα πεδία των μαχών.

Ο προφανής στόχος της διάλυσης της Ουκρανίας και του αποκλεισμού της από την υπόλοιπη Ευρώπη, οδηγεί τους Ρώσους σε πρωτόγνωρες παραβιάσεις διεθνών συνθηκών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η επίθεση κατά της Ουκρανίας όμως, αυτή η αναίτια εισβολή σε ένα ανεξάρτητο κράτος έχει και συνέπειες στο εσωτερικό της Ρωσίας. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, οι Ρώσοι πολίτες παρουσιάζονται έξι μήνες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία διχασμένοι ως προς τη στάση τους έναντι του πολέμου.

Για ορισμένους είναι «αναγκαίος», για άλλους αποτελεί πηγή «λύπης». Όλοι πάντως ελπίζουν σε ένα γρήγορο τέλος του πολέμου. Την ίδια στιγμή λοιπόν που η εισβολή στην Ουκρανία έχει ανακοπεί ουσιαστικά από τις ουκρανικές δυνάμεις που έχουν επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους στην ανάκτηση των χαμένων εδαφών και ιδιαίτερα στην επαναπροσάρτηση της Κριμαίας, στο εσωτερικό της Ρωσίας επικρατεί από την αρχή της εισβολής μεγάλη αναταραχή αλλά και σημαντική απόκρυψη πληροφοριών.

Οι «Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα» αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι ο έλεγχος της πρόσβασης σε πληροφορίες στα κοινωνικά δίκτυα και τα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης έχει γίνει πολύ μεγάλος και ιδιαίτερα εμφανής μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Με δρακόντειους νόμους, τον αποκλεισμό ιστοτόπων, τον περιορισμό του διαδικτύου και την πάσης φύσεως καταστολή σε βάρος κορυφαίων ειδησεογραφικών καναλιών, αλλά και η μεγάλη πίεση στα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης που αυξήθηκε σταθερά τα τελευταία δέκα χρόνια, όλα αυτά δείχνουν τον πανικό της κυβέρνησης Πούτιν μπροστά στο ενδεχόμενο εσωτερικών αντιδράσεων. Η σιωπή αποτελεί το δόγμα της Ρωσίας. Εξάλλου, η εν λόγω σιωπή ισχύει εδώ και πολλές δεκαετίες.

Καθώς τα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια συνεχίζουν να πλημμυρίζουν το κοινό τους με προπαγάνδα, το κλίμα έχει γίνει εξαιρετικά απειλητικό για όσους αμφισβητούν τον νέο πατριωτικό και νεοσυντηρητικό λόγο. Οι δημοσιογράφοι και οι μπλόγκερ φυλακίζονται βάσει ασαφών και διακριτικών νόμων.
Το Κρεμλίνο φαίνεται αποφασισμένο να ελέγξει το διαδίκτυο – έναν στόχο που ονομάζει ως τη δημιουργία ενός «κυρίαρχου διαδικτύου».

Οι επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης χαρακτηρίζονται «ξένοι πράκτορες» ένας δυσφημιστικός όρος που έχει ήδη χρησιμοποιηθεί για πολλές εταιρείες μέσων ενημέρωσης και κορυφαίες ΜΚΟ για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης. Η Κριμαία και η Τσετσενία, που προσαρτήθηκαν από τη Ρωσία το 2014, έχουν γίνει «μαύρες τρύπες» από τις οποίες σχεδόν καμία είδηση ή πληροφορία φτάνει στον έξω κόσμο.

Οι δολοφονίες εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης και οι σωματικές επιθέσεις εναντίον τους, συνεχίζουν να παραμένουν ατιμώρητες.
Σε πολλές περιπτώσεις, δημοσιογράφοι έχουν συλληφθεί με χαλκευμένες κατηγορίες. Ο ιστότοπος του οργανισμού δικαιωμάτων OVD-Info, ο οποίος αποτελεί μέρος αυτής της εκστρατείας, αποκλείστηκε τον Δεκέμβριο του 2021.

«Οι δημοσιογράφοι στη Ρωσία υπόκεινται σε ποινική δίωξη, παρενόχληση, απειλές και σωματικές επιθέσεις. Πολλοί έπρεπε να εγκαταλείψουν τη χώρα και να πάνε στην εξορία», λέει ο Denis Schedow, δικηγόρος, αναλυτής δεδομένων και ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εργάζεται για την OVD-Info.

Εν ολίγοις, πρόκειται για την προσπάθεια δημιουργίας ενός τεράστιου παρακράτους όμοιου με αυτού της σταλινικής στρατοκρατικής εποχής.
Η ανασύσταση της «Μεγάλης Ρωσίας», το όραμα μιας νέας ΕΣΣΔ παραμένει ενεργό.
Απομένει να δούμε αν η «φίμωση» και η καταστολή θα αποδώσουν καρπούς με την συνεχιζόμενη μαύρη προπαγάνδα αυτού του διεφθαρμένου δικτατορικού καθεστώτος.

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους

Φίλιππος Ζάχαρης: Εσωτερικός κόσμος, εικόνες και ορισμός του χρόνου