Απέπλευσε χθες από τη Ρόδο η θαλαμηγός του Αριστοτέλη Ωνάση

Απέπλευσε χθες από τη Ρόδο  η θαλαμηγός του Αριστοτέλη Ωνάση

Απέπλευσε χθες από τη Ρόδο η θαλαμηγός του Αριστοτέλη Ωνάση

Βαρβάρα Μπογδάνου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 572 ΦΟΡΕΣ

Απέπλευσε χθες το βράδυ από τα νερά της Ρόδου η θρυλική θαλαμηγός “Christina O”, που κάποτε ανήκε στον Έλληνα κροίσο Αριστοτέλη Ωνάση και την οικογένειά του, και είχε φιλοξενήσει μεγάλο αριθμό διασήμων και προσωπικοτήτων από όλο τον κόσμο.

Η θαλαμηγός που τις τελευταίες μέρες πραγματοποιεί κρουαζιέρα σε Τουρκία και Ελλάδα, ξεκίνησε προχθές το μεσημέρι από τη γείτονα χώρα και γύρω στις 7.30 μ.μ. έριξε άγκυρα ανοιχτά της Ρόδου στην περιοχή της Ακαντιάς.

Το σκάφος έχουν ναυλώσει επιχειρηματίες διάφορων εθνικοτήτων και σε αυτό επιβαίνουν συνολικά 33 άτομα, ενώ διαθέτει και πλήρωμα 43 ατόμων. Όπως δήλωσε στη «Ροδιακή» ο ναυτιλιακός πράκτορας Νίκος Ψυλλάκης, η θαλαμηγός ξεκίνησε την κρουαζιέρα της στο Αιγαίο και στα ελληνικά νησιά στις 24 Αυγούστου, η οποία και θα τερματιστεί στις 3 Σεπτεμβρίου στον Πειραιά. Χθες το πρωί όπως είπε, οι επιχειρηματίες κατέβηκαν από τη θαλαμηγό με τα μικρά σκάφη του πλοίου στο τουριστικό λιμάνι και από εκεί περιηγήθηκαν στην πόλη ενώ με συνοδεία αγγλόφωνου ξεναγού, επισκέφθηκαν τη Μεσαιωνική Πόλη όπου έμειναν για 2 ώρες.

Στη συνέχεια, επιβιβάστηκαν στο σκάφος το οποίο απέπλευσε με πορεία νότια και ανατολικά του νησιού για να κάνουν το μπάνιο τους αλλά και θαλάσσια σπορ και αναχώρησαν το βράδυ για τα νησιά των Κυκλάδων και συγκεκριμένα για τη Νάξο και κατόπιν τη Μύκονο.

Ο κ. Νίκος Ψυλλάκης
Ο κ. Νίκος Ψυλλάκης

Όπως τόνισε ο κ. Ψυλλάκης, πρόκειται για ένα υπέροχο, πολυτελές σκάφος, με τρομερές ανέσεις, που προκαλεί συγκίνηση σε όποιον το επισκεφτεί καθώς έχει διατηρηθεί το σαλόνι στο οποίο περνούσε τις ώρες του ο Ουίνστον Τσώρτσιλ όταν φιλοξενούνταν στη θαλαμηγό. Μάλιστα υπάρχουν και τα προσωπικά του αντικείμενα όπως επίσης και προσωπικά αντικείμενα της Μαρίας Κάλλας που και εκείνη είχε τον δικό της χώρο στο πολυτελές σκάφος του Αριστοτέλη Ωνάση όταν ταξίδευε μαζί του. Φυσικά υπάρχουν και αντικείμενα του Έλληνα μεγιστάνα, και οι χώροι στους οποίους φιλοξενούνταν.

Κατασκευάστηκε το 1943 ως φρεγάτα και είχε το όνομα Stormont (GRT 1602), ενώ ανήκε στο καναδικό Πολεμικό Ναυτικό κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Ωνάσης αγόρασε τη φρεγάτα στην τιμή των 34.000 δολαρίων και μετά ξόδεψε 4 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για να τη μετατρέψει σε ένα πολυτελές υπερσύγχρονο γιοτ. Της έδωσε το όνομα της κόρης του Χριστίνας.

Το 1978 η Χριστίνα Ωνάση δώρισε τη θαλαμηγό στο ελληνικό Δημόσιο, για να τη χρησιμοποιεί ο εκάστοτε πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Το Δημόσιο μετονόμασε τη θαλαμηγό σε «Αργώ», ενώ τη συντήρησή της ανέλαβε το Πολεμικό Ναυτικό.

Το 1998, ο ναυτιλιακός επιχειρηματίας και φίλος της οικογένειας Ωνάση, Τζον Παπανικολάου, αγόρασε το σκάφος και το μετασκεύασε αποκαθιστώντας το παλιό όνομά της. Σήμερα, η “Christina O” διαθέτει μια κύρια σουίτα, δεκαοκτώ καταλύματα επιβατών και πολυάριθμους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους καθιστικού, οι οποίοι συνδέονται με μια σπειροειδή σκάλα.

Η «Christina O» εκτός από τη σύζυγό του Αρ. Ωνάση, Τζάκι, μεταξύ άλλων φιλοξένησε το ζεύγος Ρίτσαρντ Μπάρτον-Ελίζαμπεθ Τέιλορ, την Γκρέις Κέλυ, τον Ρούντολφ Νουρέγιεφ, την Γκρέτα Γκάρμπο, τον Φράνκ Σινάτρα και τον Τζον Κένεντι.

Φωτο Μιχάλης Λοΐζος
Φωτο Μιχάλης Λοΐζος

Διαβάστε ακόμη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη