Πραγματοποιήθηκε η 2η Βραδιά Αστρονομίας στην κοινότητα Μονολίθου

Πραγματοποιήθηκε η 2η Βραδιά Αστρονομίας στην κοινότητα Μονολίθου

Πραγματοποιήθηκε η 2η Βραδιά Αστρονομίας στην κοινότητα Μονολίθου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 538 ΦΟΡΕΣ

«Μόνο οι ενεργοί άνθρωποι πετυχαίνουν ακόμα και αυτά, που υπό άλλες συνθήκες να μη γίνονταν».
Β. Γκαίτε

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 20 Αυγούστου 2022 στη μακρινή, ηρωική κοινότητα Μονολίθου, η 2η Βραδιά Αστρονομίας. Η παρουσία του κόσμου, ιδιαίτερα των παιδιών, από την πόλη της Ρόδου και πολλά άλλα μέρη του νησιού μας, ήταν εντυπωσιακή, γεγονός που καταδεικνύει το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει στην κατανόηση και ιχνηλάτηση του «σύμπαντος κόσμου». Την εκδήλωση άνοιξε με ομιλία της, η διακεκριμένη αστροφυσικός, αναλύτρια ερευνητικής πολιτικής στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας, δρ. Ελένη Χατζηχρήστου.

Η κ. Χατζηχρήστου, μέσα από μια καθηλωτική ομιλία, δείγμα της μεγάλης αγάπης της προς την επιστήμη που υπηρετεί, και με εκλαϊκευμένο τρόπο εισήγαγε το ακροατήριο στον μαγικό κόσμο της Αστρονομίας, δίνοντας έμφαση – παρόλο που πρότεινε και άλλα θέματα – στη λειτουργία και τις ιδιότητες του νέου επαναστατικού διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb, που έχει φέρει στο φως συγκλονιστικές πληροφορίες.

Το τηλεσκόπιο, όπως τόνισε, μπορεί να «κοιτάξει βαθιά στο Σύμπαν, εντοπίζοντας αντικείμενα ακόμη και στο νεογέννητο Σύμπαν, να ανακαλύψει πολλούς εξωπλανήτες που μοιάζουν με τη Γη, συμβάλλοντας έτσι στην αναζήτηση κόσμων που είχαν ή μπορεί να έχουν ζωή στο μέλλον, και να εντοπίσει συστήματα πολλαπλών αλληλεπιδρώντων γαλαξιών, γεγονός που θα βοηθήσει να κατανοήσουμε τη δημιουργία και του δικού μας γαλαξία».

Η κ. Χατζηχρήστου στάθηκε με έμφαση στο γεγονός ότι υπάρχει απίστευτος πλούτος στον ουρανό, κι έχει εξαιρετική σημασία να κοιτάμε τον ουρανό για να ανακαλύπτουμε το σύμπαν και μέσα από αυτό τον εαυτό μας.

Και κατέληξε: «Για να φαίνεται όμως ο ουρανός σε όλο του το μεγαλείο, πρέπει να υπάρχει σκοτάδι. Ένας στόχος της εκδήλωσης είναι να σεβόμαστε τη φύση, να σεβόμαστε το σκοτάδι της νύχτας για να μπορούμε να βλέπουμε καλύτερα τα μακρινά «φώτα», εκείνα των άστρων, και των γαλαξιών».

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο ιδιοκτήτης του Αστεροσκοπείου «ΕΥΔΗΜΟΣ», ερασιτέχνης αστρονόμος, Στράτος Κουφός, ο οποίος όπως τόνισε η παρουσιάστρια της εκδήλωσης Ιφιγένεια Φαναράκη, είναι λάτρης της Μονολίθου. Ο κ. Κουφός παρουσίασε και φέτος εντυπωσιακές, μοναδικές, μεγάλης ακρίβειας και ομορφιάς φωτογραφίες, που έχουν τύχει θετικότατων σχολίων από τα μέλη της διεθνούς κοινότητας των αστροφωτογράφων.

Στην ομιλία του, τόνισε τον σημαντικό ρόλο των καθαρών σκοτεινών ουρανών στην αστροφωτογράφιση, την υπομονή και τα εργαλεία που πρέπει να διαθέτει ο αστροφωτογράφος και τον καθαρό σκοτεινό ουρανό πάνω από το νησί της Ρόδου, που διαθέτει μόνο η Μονόλιθος, όπως είπε χαρακτηριστικά. Επίσης, ο κ. Κουφός, έφερε στο ακροατήριο μια σπουδαία είδηση, αναφέροντας ότι πρόσφατα, έλαβαν με την κ. Χατζηχρήστου θετική απάντηση από τον Διεθνή Οργανισμό Σκοτεινών Ουρανών IDA, στις προπαρασκευαστικές ενέργειές τους για την ένταξη της Μονολίθου στις παγκόσμια πιστοποιημένες περιοχές σκοτεινών ουρανών, του IDA.

Στο σημείο αυτό, αξίζει να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί συνάντηση του κοινοτάρχη Μονολίθου Δ. Κονισσή, με συνοδεία και στήριξη των Στρ. Κουφού, Ν. Πλεξίδα και φίλων της αστρονομίας, με τον αντιδήμαρχο κ. Αλέξανδρο Κολιάδη, με τη σύμφωνη γνώμη του οποίου προχώρησαν στις προπαρασκευαστικές ενέργειες που απέδωσαν ήδη τους πρώτους καρπούς.

«Σε όλο τον πλανήτη υπάρχουν πιστοποιημένα από τον IDA 170 σημεία αστροπαρατήρησης υπό σκοτεινούς ουρανούς, στα οποία στοχεύουμε να συμπεριληφθεί και η Μονόλιθος», ανέφερε ο κ. Κουφός. Και κατέληξε: «Οι κάτοικοι του χωριού πρέπει να συμμετέχουν ενεργά σ’ αυτήν την προσπάθεια. Σε συνεργασία με την κοινότητα, θα ανακοινωθεί το πώς και το πότε.

Τόσο η κυρία Χατζηχρήστου, όσο και ο κύριος Κουφός, αφιέρωσαν τη 2η βραδιά Αστρονομίας στη μνήμη του αγαπητού τους φίλου, συνεργάτη και λάτρη της Ρόδου, αστροφυσικού Διονύση Σιμόπουλου, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή.

Ο κύκλος των ομιλιών ολοκληρώθηκε με παρέμβαση μέσω διαδικτύου, του επίτιμου προέδρου του Αστρονομικού Συλλόγου Δυτικής Μακεδονίας κυρίου Νίκου Πλεξίδα. Ο κ. Πλεξίδας αναφέρθηκε διεξοδικά στις εκδηλώσεις που έχει στο ενεργητικό του ο Α.Σ.Δ.Μ., αλλά και στο Εκπαιδευτικό Πάρκο Όρλιακα Γρεβενών (Ε.Π.Ο.).

Το Ε.Π.Ο με έδρα την Κοζάνη, εδώ και 15 χρόνια παρουσιάζει μια πλούσια δράση, παρά τις αντιξοότητες, με συμμετέχοντες επαγγελματίες και ερασιτέχνες αστρονόμους, αλλά και τη στήριξη του Πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας. Κλείνοντας ο κ. Πλεξίδας, που επισκέπτεται συχνά τη Ρόδο, τόνισε ότι θα συμβάλει στην προσπάθεια που γίνεται, ώστε η Μονόλιθος να καταστεί παγκόσμιος προορισμός αστροπαρατήρησης και σκοτεινών ουρανών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συγχαρητήριο μήνυμα προς τους διοργανωτές τής 2ης Βραδιάς Αστρονομίας, απέστειλε ο κύριος Σπύρος Βασιλάκος, διευθυντής του Ινστιτούτου Αστρονομίας και Αστροφυσικής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Η εκδήλωση έκλεισε με πολύωρη αστροπαρατήρηση από το πλατύ του Αγ. Αμβροσίου, με τρία τηλεσκόπια που διέθεσε το Αστεροσκοπείο «ΕΥΔΗΜΟΣ» και ο ερασιτέχνης αστρονόμος Σταμάτης Κοσμάς, τον οποίο ο ΔΟΠΑΡ ευχαριστεί θερμά για τη συμμετοχή του. Τα παιδιά πρωτοστατούσαν σε ενδιαφέρον και συμμετοχή κατά τη διάρκεια της αστροπαρατήρησης.

Της αστρονομικής παρατήρησης προηγήθηκε γαστρονομική απόλαυση, με εδέσματα που ετοίμασαν οι γυναίκες της Μονολίθου. Θα ήταν τιμητικό να αναφερθούν τα ονόματά τους:

Καλοτίνα Πλάτση-Χαλκίτη, Αναστασία Σεΐτη-Προνοΐτη, Καλλιόπη Μαντικού-Κούτρη, Λεμονιά Κούτρη, Αθανασία Σφυρίου-Φώτη, Δέσποινα και Ειρήνη Ηρωνία, Κυριακή Φαρχάτ, Μαρία Χαλκίτου, Φαίδρα Μαλανδρή.

Από τα παραπάνω συμπεραίνεται ότι η ηρωική κοινότητα Μονολίθου, που καταλαμβάνει μια μικρή γωνιά στη ΒΔ Ρόδο, περνάει πλέον δυναμικά σε αστρονομική διάσταση.

Με οδηγούς τους καλύτερους πρεσβευτές που θα μπορούσε να έχει γι’ αυτόν τον σκοπό: την Ελένη Χατζηχρήστου και τον Στράτο Κουφό, που με το κύρος και την επιστημονική τους κατάρτιση ετοιμάζουν τη Μονόλιθο ώστε να γίνει παγκόσμιος προορισμός αστροπαρατήρησης και σκοτεινών ουρανών.

Το σύμπαν συνωμοτεί. Εμείς ακολουθούμε. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από την κοινότητα Μονολίθου με τη στήριξη του ΔΟΠΑΡ.

Διαβάστε ακόμη

Ομιλία της αρχαιολόγου Κωνσταντίας Κεφαλά στις 17 Μαΐου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Ρόδου και Νοτίου Αιγαίου επιστρέφει δυναμικά | 1-4 Ιουνίου

Παν-Μεσογειακή εκδήλωση για την Ημέρα της Μεσογείου στη Ρόδο

Δωρεάν είσοδος στα αρχαιολογικά μνημεία της Δωδεκανήσου το Σάββατο

«Το Όνειρο ενός Γελοίου» σήμερα και αύριο στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Νίκου Κωνσταντινίδη: «ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΝΟΧΟΣ;»

Ηχοχρώματα, μια πανδαισία ήχων...

Διθυραμβικές κριτικές για τη Ροδίτισσα ηθοποιό Καλλιόπη Χάσκα ως Ιουλιέτα, σε μεγάλη διεθνή συμπαραγωγή Ελλάδας-Τουρκίας