Ελληνοτουρκικά: Οι παλικαρισμοί των αποστράτων

Ελληνοτουρκικά:  Οι παλικαρισμοί των αποστράτων

Ελληνοτουρκικά: Οι παλικαρισμοί των αποστράτων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 588 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο
Φίλιππος Ζάχαρης
zachfil64@gmail.com

Tα παιχνίδια πολέμου ή θερμού επεισοδίου πάνω από το Αιγαίο συνεχίζονται ακατάπαυστα την ίδια στιγμή που οι εξοπλισμοί Τουρκίας και Ελλάδας αυξάνονται αλματωδώς, με τους Τούρκους στρατιωτικούς να αυτοδιαφημίζονται για την αποτελεσματικότητα των drones και τους δικούς μας να απαντούν ενίοτε σε σκληρή αλλά ξεπερασμένη γλώσσα του τύπου «μολών λαβέ», μια γλώσσα που χρησιμοποιούν κυρίως απόστρατοι που παριστάνουν τους παλικαράδες όταν βγαίνουν στη σύνταξη, αλλά πάνω απ΄όλα όταν βρίσκονται στα τηλεοπτικά παράθυρα αλλά δεν αποφασίζουν αυτοί για την τύχη της χώρας.

Είναι οι ίδιοι απόστρατοι που ισχυρίζονταν πριν λίγους μήνες ότι ο σφαγέας Πούτιν θα κατελάμβανε εντός 24 ωρών ολόκληρη την Ουκρανία. Οι προβλέψεις τους είναι χαρακτηριστικές της «τεράστιας επιτυχίας». Στην περίπτωση της χώρας μας που οι Τούρκοι λένε ότι θα εισβάλλουν μια βραδιά και δεν θα το καταλάβουμε, οι συνήθεις εγχώριοι παλληκαράδες, αντιτάσσουν την ελληνική λεβεντιά καθώς αυτοί είναι βέβαια και οι μόνοι που δεν θα κινδυνεύσουν. Είναι όπως ο Ρώσος δικτάτορας που στέλνει για σφαγή στο μέτωπο 20χρονα παιδιά από τη Σιβηρία, προτάσσοντας τον «μεγαλο-ρωσισμό» ως το ύψιστο δόγμα σε όλα τα επίπεδα.

Ελλάδα και Τουρκία έχουν να χωρίσουν πολλά σε κυβερνητικό επίπεδο, όμως σε επίπεδο λαών απολύτως τίποτε. Η εθνικιστική προπαγάνδα λοιπόν, και από τις δύο πλευρές, δεν θα πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν. Γιατί πολύ της μόδας έχουν γίνει τελευταία τα drones, τα Rafale, τα F-35 και οι S-300 και δεν απέχουμε πολύ από το να χαθεί έστω και μία ανθρώπινη ζωή για τους εκατέρωθεν παλικαρισμούς.

Στις σύγχρονες πολεμικές αναμετρήσεις, οι απώλειες σε επίπεδο αθώων έχουν αυξηθεί κατακόρυφα παρά τη δήθεν ακριβή στόχευση των πυραυλικών συστημάτων. Το βλέπουμε αυτό και στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή όπου η στόχευση αυτή είναι είτε εσκεμμένη είτε ανεπιτυχής, όπως και στην Παλαιστίνη από τα ισραηλινά πυρά αλλά και τις τυφλές ρουκέτες της Χαμάς.

Στην περίπτωση Ελλάδας και Τουρκίας όπου ένα θερμό επεισόδιο επιζητείται από πολλές πλευρές, πιθανόν και πάλι αθώοι να πληρώσουν το τίμημα. Οι εθνικιστικοί κύκλοι και από τις δύο πλευρές, έχουν να κερδίσουν από ένα τέτοιο θερμό επεισόδιο που θα πάει και τις δύο χώρες πολλά χρόνια πίσω. Παλικαρισμοί λάμβαναν χώρα και στο παρελθόν με πατριωτικές ρήσεις του τύπου «Βυθίσατε το Χόρα!» και άλλους παρόμοιους εθνο-πατριωτικούς αλαλαγμούς εκ δεξιών και αριστερών.

Τούρκοι και Έλληνες όμως, θα πρέπει να αγνοήσουν μία και καλή τις εκατέρωθεν προπαγάνδες που παρουσιάζονται καταλλήλως από τα τηλεοπτικά κανάλια και των δύο χωρών.

Σε τελική ανάλυση, το μέλλον των νέων ανθρώπων δεν θα το κρίνουν οι κάθε λογής απόστρατοι και πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών που διαχρονικά ανεβάζουν ή κατεβάζουν την ένταση της κρίσης. Μιας κρίσης που σε κάθε περίπτωση ήταν, είναι και παραμένει τεχνητή για να εξυπηρετούνται οι πωλήσεις οπλικών συστημάτων είτε από τη Ρωσία, τις ΗΠΑ αλλά και τις ευρωπαϊκές χώρες.

Εν έτει 2022 δεν έχει θέση σε καμία χώρα το εθνικιστικό μίσος ούτε οι πατριωτικοί αλαλαγμοί. Το παράδειγμα το έχουν δώσει από καιρό ελληνικά και τουρκικά Πανεπιστήμια που συνεργάζονται θαυμάσια σε ερευνητικό και μορφωτικό επίπεδο. Αυτό δηλαδή που δεν καλλιέργησαν ποτέ οι εκάστοτε απόστρατοι που καμαρώνουν στα τηλεοπτικά παράθυρα με τις «βαθυστόχαστες» αναλύσεις τους.

Διαβάστε ακόμη

Μανώλης Κολεζάκης: Σελίδες από την πολεμική ιστορία της Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους