Μ. Αμβροσιάδης: Κινδυνεύει με «ερημοποίηση» το χωριό της Κρητηνίας

Μ. Αμβροσιάδης: Κινδυνεύει με «ερημοποίηση» το χωριό της Κρητηνίας

Μ. Αμβροσιάδης: Κινδυνεύει με «ερημοποίηση» το χωριό της Κρητηνίας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1093 ΦΟΡΕΣ

Για «ερημοποίηση» του πανέμορφου χωριού της Κρητηνίας, κάνει λόγο ο πρόεδρος της κοινότητας, κ. Μανώλης Αμβροσιάδης, καθώς έχει εγκαταλειφθεί από τους νέους ενώ βασικά έργα υποδομής, κωλυσιεργούν εδώ και χρόνια ενώ το περίφημο πεντάστερο ιατρικό resort, που θα έδινε μεγάλη αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή, δεν έχει προχωρήσει ακόμα εν αναμονή της απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ).

Στο μόλις 250 μόνιμων κατοίκων χωριό, ο τουρισμός… δεν έχει φθάσει ούτε τη φετινή σεζόν των ρεκόρ, εκτός από τις δύο-τρεις μικρές πανσιόν που υπάρχουν προς την Κάμειρο Σκάλα και λίγες οικογένειες τουριστών που έχουν φτιάξει δικά τους σπίτια στην περιοχή.

Όπως λέει, πάντως, ο κ. Αμβροσιάδης, είναι ευπρόσδεκτος ο τουρισμός αλλά όχι ο μαζικός, καθώς προτιμούν τον λεγόμενο «ποιοτικό» τουρισμό.
Φυσικά, σ’ αυτό το σημείο, δεν μπορεί να μην αναφερθεί στην περίφημη μονάδα που εδώ και αρκετά χρόνια γίνονται προσπάθειες να κατασκευαστεί στην περιοχή Άμαρτο.

Μία πρότυπη ιατρική μονάδα αποθεραπείας που θεωρείται ότι θα βάλει τις βάσεις για να αναπτυχθεί και ο ιατρικός τουρισμός στη Ρόδο. Η επένδυση έχει «μπλοκάρει» λόγω αρχαιολογικών ευρημάτων σε ένα τμήμα της περιοχής και περί τα τέλη Ιουλίου έγιναν ανασκαφές που ενδέχεται να είναι και η τελευταία φορά. Μετά και τις διευκρινίσεις που έχει ζητήσει το ΚΑΣ τις προηγούμενες φορές, θα ετοιμαστεί ο φάκελος και θα σταλεί για τρίτη φορά.

Μάλιστα, ο Ισραηλινός γιατρός που θα κάνει την επένδυση, ήρθε έκτακτα από το Ισραήλ, τις ημέρες που έκανε διακοπές στη Ρόδο ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, με τον οποίο και υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία επιτόπου. Όπως μεταφέρει ο κ. Αμβροσιάδης, ο υπουργός είναι θετικός ως προς το να γίνει αυτή η επένδυση. Το θέμα είναι, βέβαια, ότι ο γιατρός ταλαιπωρείται από το 2017 για να προχωρήσει.

Έργα υποδομής
Το παράπονό τους για την καθυστέρηση και σε πολλές περιπτώσεις… δεκαετιών, βασικών έργων υποδομής που έχει ανάγκη το χωριό και η περιοχή, εκφράζει, στη συνέχεια, ο κ. Αμβροσιάδης, ο οποίος διανύει την τρίτη τετραετία του στη θέση αυτή. Καταρχάς, όπως λέει, το φράγμα Κρητηνίας που ξεκίνησε πριν από… τριάντα χρόνια, ακόμη δεν έχει γίνει. Την ίδια στιγμή, σοβαρό είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με το νερό.

Αυτή την περίοδο έχουν στερέψει τρεις γεωτρήσεις και (σ.σ. εκτός από τις ιδιωτικές και τα πηγάδια) αντλούν νερό από μία μεγάλη που όμως έχει μικρή ποσότητα. Έτσι, αναγκάζονται να φέρνουν νερό από τον Έμπωνα, σε καθημερινή βάση, εδώ και τρία χρόνια.

Σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν γίνει, βέβαια, εργασίες στο φράγμα, όπως ο δρόμος που φτιάχτηκε από τον περιφερειακό μέχρι το φράγμα και από εκεί μέχρι τον Έμπωνα ενώ έγινε και διαπλάτυνση. Επίσης, άμεσα αναμένεται να ξεκινήσουν εργασίες στη λεκάνη του φράγματος.

Έτσι, αν όλα κυλήσουν ομαλά, εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί το πολύ σε δύο χρόνια. Ο πρόεδρος, δεν παραλείπει να καυτηριάσει και την κωλυσιεργία που επιδεικνύουν οι υπηρεσίες όλα αυτά τα χρόνια και δηλώνει: «Όλοι μαζί όταν βάλουμε ένα λιθαράκι θα γίνει αυτό το έργο και θα πάρει ανάσα όλη η περιοχή γιατί, μην ξεχνάμε, ότι είναι μεγάλη γεωργική ζώνη».

Ένα άλλο έργο που, επίσης, θα έδινε άλλη προοπτική στην ευρύτερη περιοχή, είναι το λιμάνι στην Κάμειρο το οποίο στόχος είναι να λειτουργήσει ως δεύτερο λιμάνι στο νησί και θα συνέβαλε στο να αποσυμφορηθεί το κεντρικό λιμάνι.

Όσο για το κάστρο της Κρητηνίας, το αξιοθέατο της περιοχής, σύμφωνα με τον πρόεδρο είναι παρατημένο, σε σημείο που όπως λέει χαρακτηριστικά…ντρέπεται.
Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και με τους αγροτικούς δρόμους. Όπως λέει, ο αντιδήμαρχος της περιοχής, κ. Νεκτάριος Φλοσκάκης, κάνει ό,τι μπορεί, ωστόσο πρέπει να διαθέτει και τα κατάλληλα μηχανήματα και αυτό δεν είναι πάντα εφικτό.

«Ερημοποίηση»
Η Κρητηνία είναι από τα πιο όμορφα και γραφικά χωριά της Ρόδου, όμως, δυστυχώς, αρχίζει να ερημώνει, όπως επισημαίνει ο κ. Αμβροσιάδης. Το νηπιαγωγείο και το δημοτικό σχολείο έκλεισαν γιατί δεν υπάρχουν παιδιά. Το κοινοτικό κατάστημα έχει κλείσει από το 2001 (!) επί «Καποδίστρια» ακόμη, και υπάρχει μόνο το γραφείο του προέδρου, δίχως κανένα υπάλληλο. Μάλιστα, έκανε τις διαδικασίες και προσελήφθη με σύμβαση μία καθαρίστρια και, έτσι, με την ομαλοποίηση στην καθαριότητα φέτος, δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Ωστόσο, έντονη είναι η «τάση φυγής», των νέων ανθρώπων από το χωριό. Υπάρχουν, μάλιστα, κάποιοι που… επιμένουν να είναι μόνιμοι κάτοικοι Κρητηνίας και να εργάζονται σε άλλες περιοχές ή ακόμα και στην πόλη της Ρόδου όπου αναγκάζονται να ενοικιάζουν σπίτι, όμως, πόσο θα αντέξουν;

Στον αντίποδα, απόρροια της κρίσης, είναι ότι το γεγονός ότι κάποιοι επιστρέφουν στο χωριό καθώς πήραν αξία τα κτήματά τους και ασχολούνται μ’ αυτά. Κατά τ’ άλλα το χωριό, διαθέτει εστιατόρια, καφετέριες και μία όμορφη πλατεία για τον επισκέπτη.
Κλείνοντας, πάντως, ο κ. Αμβροσιάδης εκφράζει τη λύπη του για την κωλυσιεργία που επιδεικνύεται διαχρονικά για να προχωρήσουν τα παραπάνω βασικά έργα υποδομής για το χωριό και την περιοχή που θα μπορούσαν «να δώσουν ζωή στον τόπο» και καλεί τους Άρχοντες του τόπου και τους αρμοδίους να ενσκήψουν πάνω σ’ αυτά τα αιτήματα και να λειτουργούν πιο γρήγορα οι υπηρεσίες.

Τέλος, επιθυμεί να ευχαριστήσει όλους τους πυροσβέστες, τους εθελοντές και γενικά όσους συμμετείχαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στην περιοχή πριν από περίπου δέκα ημέρες καθώς, όπως είπε, έδρασαν πολύ γρήγορα ενώ συνέδραμαν και εναέρια μέσα.

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»

«Μάνες της τέχνης» - Πρωτότυπη εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Δήμου Ρόδου αύριο με αφορμή τη γιορτή της μητέρας