Π. Εγγλέζος: ...ακόμα ψάχνουν εργαζόμενους τα ξενοδοχεία

Π. Εγγλέζος: ...ακόμα ψάχνουν εργαζόμενους τα ξενοδοχεία

Π. Εγγλέζος: ...ακόμα ψάχνουν εργαζόμενους τα ξενοδοχεία

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 765 ΦΟΡΕΣ

Μπορεί να έχουμε φύγει από την «υψηλή περίοδο» του τουρισμού, όμως τα ξενοδοχεία…ακόμα ψάχνουν κόσμο, δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου (ΕΚΡ) κ. Παναγιώτης Εγγλέζος, ο οποίος, για ακόμα μία φορά, ανέφερε ότι «φέτος, οι εργαζόμενοι ξεζουμίστηκαν» σε ορισμένα ξενοδοχεία!

Καταρχάς, με αφορμή και την παρουσία του ΕΚΡ στο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, με φόντο τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται και τα μέτρα που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, ο κ. Εγγλέζος σχολίασε ότι «όποια μέτρα και να εξαγγείλει η κυβέρνηση, τώρα είναι πλέον αργά και δεν θα μπορέσουν να καλύψουν σε καμία περίπτωση αυτό τον δύσκολο χειμώνα που έχουμε μπροστά μας».

Για τους εργαζόμενους
Ερωτηθείς, στη συνέχεια, πώς…κυλάει η σεζόν για τους εργαζόμενους στον τουρισμό, καταρχάς, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει, ακόμα στην περιοχή μας τα ξενοδοχεία…ψάχνουν προσωπικό, κάτι που σημαίνει ότι η σεζόν είναι σε εξέλιξη. Όλοι λένε ότι το 2022 θα καταγράψουμε καινούριο ρεκόρ, με πάρα πολλές αφίξεις αλλά αυτό που δεν ξέρει ο κόσμος είναι ότι «όλα αυτά τα επιτεύγματα έγιναν πάνω στις πλάτες των εργαζομένων», όπως είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε:

«Φέτος ειδικά, οι εργαζόμενοι ξεζουμίστηκαν με συνθήκες, ευτυχώς σε λίγα ξενοδοχεία, απάνθρωπες, με τρομερή πίεση, με ελλείψεις προσωπικού που καλύφθηκαν από το υπάρχον προσωπικό με αρκετές ώρες εργασίας, που σε καμία περίπτωση αυτές οι ώρες δεν αμείβονται και δεν πληρώνονται όπως θα μπορούσαν».

Θύμισε, στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του ΕΚΡ, ότι, στην περιοχή μας, είναι σε εφαρμογή η νέα τοπική Συλλογική Σύμβαση, ήδη από αυτό το μήνα τρέχει η αύξηση 9% στους μισθούς των εργαζομένων, κάτι που χαρακτήρισε ως το μόνο ενθαρρυντικό.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό το 9% μεταφράζεται σε αρκετούς εργαζόμενους, ανάλογα με την κατηγορία και την προϋπηρεσία που έχουν, πάνω από 140-150 ευρώ το μήνα.

Και συνέχισε: «Όλα τ’ άλλα, αυτά που βίωσαν οι εργαζόμενοι το 2022 μέσα στα ξενοδοχεία και τις επιχειρήσεις, είμαι σίγουρος ότι δεν θέλει να το θυμάται κανένας. Και επειδή η σεζόν ακόμα εξελίσσεται, είμαστε στο φουλ της σεζόν. Βλέπετε ότι η ροή των τουριστών είναι καθημερινή, η σεζόν απ’ ό,τι λένε οι ίδιοι οι ξενοδόχοι αλλά και η αγορά θα πάει μέχρι το Νοέμβριο».

«Εμείς ευελπιστούμε…να αντέχουν οι συνάδελφοι στο χώρο και μία θερμή παράκληση: οι…νεοβαπτισμένοι προϊστάμενοι στο χώρο, να καταλάβουν ότι έχουν να κάνουν με ανθρώπους και όχι με δούλους και η συμπεριφορά τους να είναι ανάλογη με αυτή που αρμόζει και να τηρούν την εργατική νομοθεσία κατά κόρον. Έχουμε κάνει άπειρες παρεμβάσεις -δεν βγαίνουν όλες στη δημοσιότητα γιατί δεν πρέπει να βγαίνουν όλα- αλλά αυτό που βιώσαμε φέτος με τους…βαπτισμένους εξ ανάγκη προϊσταμένους οι οποίοι δεν είχαν βγάλει καμία σχολή, καμία εκπαίδευση πάνω στο αντικείμενο αυτό, απλά βαπτίστηκαν λόγω έλλειψης στελεχών που υπάρχει στην περιοχή, έχουν κάνει δύσκολη τη ζωή των συναδέλφων μας.

Εμείς το κυνηγήσαμε…Στο τέλος του χρόνου το Σωματείο θα βγάλει και μία λίστα με τις καταγγελίες και το τι έγινε και το τι βιώσαμε όλο αυτό το διάστημα για να καταλάβει και ο κόσμος ότι αυτά που καταγγέλλουμε καθημερινά, δεν είναι μύθοι, είναι πραγματικότητα και πρέπει, κάποια στιγμή, και οι ίδιοι οι ξενοδόχοι, που είναι οι κύριοι υπεύθυνοι, να ελέγχουν αυτούς που ορίζουν ώστε να μπορέσουμε να λύσουμε το τεράστιο πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε -και του χρόνου θα είναι ακόμα μεγαλύτερο- με την έλλειψη προσωπικού», είπε ακόμη.

Και είπε κλείνοντας: «Εμείς πιστεύουμε ότι με τη σύμβαση που έχουμε στην περιοχή μας, αν επεκταθεί το επίδομα ανεργίας πέρα των τριών μηνών και έχει ένα εισόδημα ο εργαζόμενος δώδεκα μήνες, μ’ αυτό τον τρόπο μπορεί να επανέλθει και να γίνουν ανθρώπινες οι συνθήκες».

Διαβάστε ακόμη

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο