Μ. Κόνσολας: «Τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους ανεβαίνουν έναν Γολγοθά, χρειάζονται στήριξη»

Μ. Κόνσολας: «Τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους ανεβαίνουν έναν Γολγοθά, χρειάζονται στήριξη»

Μ. Κόνσολας: «Τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους ανεβαίνουν έναν Γολγοθά, χρειάζονται στήριξη»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 220 ΦΟΡΕΣ

Το πρόβλημα της μετακίνησης των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους που διαμένουν στα νησιά της Δωδεκανήσου, προκειμένου να περάσουν από τη διαδικασία της ιατρικής εξέτασης για την πιστοποίηση αναπηρίας, αναδεικνύει με παρέμβασή του ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.

Αναφέρει ότι η πρόθεση της κυβέρνησης να πραγματοποιούνται ψηφιακά όλες οι διαδικασίες πιστοποίησης αναπηρίας, είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου. Είναι, όμως, αδύνατο να πραγματοποιηθεί ψηφιακά μια αναγκαία πράξη και διαδικασία, όπως είναι η ιατρική εξέταση για την πιστοποίηση αναπηρίας.

Το πρόβλημα αυτό είναι έντονο στα νησιά της Δωδεκανήσου, αφού τα παιδιά με αναπηρία και οι γονείς τους είναι αναγκασμένοι να μεταβούν είτε στην Κω είτε στη Ρόδο προκειμένου να περάσουν από την υγειονομική επιτροπή.

«Πέρα από την ταλαιπωρία και τις δαπάνες που συνεπάγεται για την οικογένεια, το πρόβλημα αυτό είναι ακόμα πιο σοβαρό για τα παιδιά που πρέπει να βρίσκονται σε οικείο περιβάλλον και να μην τους προκαλείται ανησυχία.

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι ανεβαίνουν έναν Γολγοθά και το ελάχιστο που πρέπει να κάνει η Πολιτεία είναι να τους στηρίξει έμπρακτα», αναφέρει ο κ. Κόνσολας που καταθέτει συγκεκριμένη πρόταση.

Σε νησιά όπως η Κάλυμνος, η Λέρος και η Κάρπαθος μπορούν να γίνουν συμβάσεις με γιατρούς προκειμένου να πραγματοποιούν τις ιατρικές εξετάσεις πιστοποίησης αναπηρίας, ενώ για τα μικρότερα νησιά μπορεί να επιλεγεί η λύση ενός κινητού συνεργείου ιατρών που θα τα επισκέπτεται προκειμένου να πραγματοποιεί τις σχετικές εξετάσεις και να μην χρειάζεται να μετακινηθούν τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους.

Tο πλήρες κείμενο της παρέμβασης του κ. Κόνσολα:

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κύριο Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Κύριο Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: «Διαδικασίες πιστοποίησης αναπηρίας στις νησιωτικές περιοχές»

Κύριοι Υπουργοί,

Οι ιδιαιτερότητες των νησιωτικών περιοχών, ιδιαίτερα σε ό, τι αφορά στην έλλειψη κέντρων πιστοποίησης της αναπηρίας προκειμένου να μην χρειάζεται να μετακινηθούν τα παιδιά με αναπηρία και οι οικογένειες τους, είναι γνωστές.

Αναμφίβολα, η πρόθεση της κυβέρνησης να πραγματοποιούνται ψηφιακά όλες οι διαδικασίες πιστοποίησης αναπηρίας, είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου.

Είναι, όμως, αδύνατο να πραγματοποιηθεί ψηφιακά μια αναγκαία πράξη και διαδικασία, όπως είναι η ιατρική εξέταση για την πιστοποίηση αναπηρίας.

Το πρόβλημα αυτό είναι οξύτερο στα νησιά της Δωδεκανήσου, ιδιαίτερα στα μεσαίου μεγέθους και κυρίως στα μικρότερα.

Τα παιδιά και οι γονείς τους είναι αναγκασμένοι να μεταβούν είτε στην Κω είτε στη Ρόδο προκειμένου να περάσουν από την υγειονομική επιτροπή. Πέρα από την ταλαιπωρία και τις δαπάνες που συνεπάγεται για την οικογένεια, το πρόβλημα αυτό είναι ακόμα πιο σοβαρό για τα παιδιά που πρέπει να βρίσκονται σε οικείο
περιβάλλον και να μην τους προκαλείται ανησυχία.

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι ανεβαίνουν έναν Γολγοθά και το ελάχιστο που πρέπει να κάνει η Πολιτεία είναι να τους στηρίξει έμπρακτα.

Σε νησιά όπως η Κάλυμνος, η Λέρος και η Κάρπαθος μπορούν να γίνουν συμβάσεις με γιατρούς προκειμένου να πραγματοποιούν τις ιατρικές εξετάσεις πιστοποίησης αναπηρίας, ενώ για τα μικρότερα νησιά μπορεί να επιλεγεί η λύση ενός κινητού συνεργείου ιατρών που θα τα επισκέπτεται προκειμένου να πραγματοποιεί τις σχετικές εξετάσεις και να μην χρειάζεται να μετακινηθούν τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειες τους.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτώνται οι Κύριοι Υπουργοί

1. Ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν προκειμένου να μην απαιτείται η μετακίνηση των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους που διαμένουν στα νησιά της Δωδεκανήσου, για να περάσουν από τη διαδικασία της ιατρικής εξέτασης για την πιστοποίηση αναπηρίας.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου

Διαβάστε ακόμη

Γ. Παππάς, υφυπουργός Ναυτιλίας: «Με το σχεδιασμό μας διασφαλίζουμε την ακτοπλοϊκή σύνδεση Κάσου και Καρπάθου»

Μ. Κόνσολας: «Υπόθεση όλων μας η αναβάθμιση της Σχολής Δυτών στην Κάλυμνο»

Μ. Κόνσολας: «Μειώνονται οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε Κάρπαθο, Σύμη, Αστυπάλαια και σε περιοχές της Ρόδου»

Παρέμβαση του Μάνου Κόνσολα για την ενίσχυση των Τομέων του ΕΚΑΒ στα Δωδεκάνησα

Επικοινωνία της Μίκας Ιατρίδη με την Υφυπουργό Χριστίνα Αλεξοπούλου για τις άδειες φορτηγών

Δήλωση του Δημήτρη Γάκη από τη Νίσυρο για την επίσκεψη των Σακελλαρίδη και Σαράντη

Για περιοδεία στην Κω βρίσκεται η υποψήφια Ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά, Κατερίνα Σαράντη

Πασχαλινά γεύματα αγάπης από τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ιωάννη Παππά, στα πληρώματα σκαφών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής στο Αιγαίο