Φεστιβάλ Καλλιτεχνικής Δημιουργίας Ροδίων 2022

Φεστιβάλ Καλλιτεχνικής Δημιουργίας Ροδίων 2022

Φεστιβάλ Καλλιτεχνικής Δημιουργίας Ροδίων 2022

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 328 ΦΟΡΕΣ

Οι δυο εικαστικές εκθέσεις στην πόλη της Ρόδου υπό την αιγίδα του

Γράφει ο Φαέθων

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Καλλιτεχνικής Δημιουργίας Ροδίων 2022 αυτή τη χρονική περίοδο λειτουργούν δυο εικαστικές εκθέσεις ιδιαίτερης σημασίας για την περιοχή μας, σε σχέση με τη σημασία και την ποιοτική προσφορά στα πολιτιστικά της δρώμενα, που την έχει ανάγκη για την ανάπτυξή της γενικότερα.

Η πρώτη αφορά την ατομική έκθεση του γνωστού ζωγράφου και εικαστικού δημιουργού Μάνου Αναστασιάδη στο Κατάλυμα της Γαλλίας της οδού Ιπποτών και η δεύτερη την ομαδική έκθεση αλλοδαπών καλλιτεχνών από πολλές χώρες που ζουν και εργάζονται στην περιοχή μας.

Η έκθεση του Αναστασιάδη έχει αναδρομικό χαρακτήρα, με εξαιρετικά αντιπροσωπευτικά έργα από ολόκληρη τη διαδρομή του. Ο επισκέπτης με τον τρόπο αυτό μπορεί να διαπιστώσει τον αγώνα του ως ελεύθερου και ευαίσθητου δημιουργού και ότι στην περιοχή μας υπάρχουν σύγχρονοι καλλιτέχνες που σέβονται την ουσία των παραδόσεων, δίνοντας ωστόσο προτεραιότητα στη σύγχρονη αντίληψη και την καινοτομία.

Γι’ αυτό και το έργο του συνολικά παρουσιάζει δυναμική ισορροπία με πνεύμα, με αισθητική, με πλούσιο ταλέντο, με ποικιλία θεματική και εκφραστική, που ξαφνιάζει ευχάριστα.

Πρόκειται για έναν ολοκληρωμένο καλλιτέχνη που μπορεί να εκφράζεται ελεύθερα και δημιουργικά μέσα από τη ζωγραφική, τη γλυπτική, τη χαρακτική, τη φωτογραφία, το video, το κριτικό δοκίμιο, τους αφορισμούς και διαλογισμούς και την ποίηση.

Η περίπτωσή του θεωρώ ότι εδραιώνει εκείνο που ξέρουμε όλοι από την ιστορία της τέχνης διαχρονικά: όσο σπουδαίο ταλέντο κι αν διαθέτει ο καλλιτέχνης, θα πρέπει ν’ αγωνιστεί προσωπικά για να το αναπτύξει και να το αξιοποιήσει με τον τρόπο του δημιουργικά, για να μιλήσει μέσα από την τέχνη του για όλα όσα τον συγκινούν ως άνθρωπο και ως δημιουργό.

Η έκθεση των αλλοδαπών καλλιτεχνών έχει επίσης ιδιαίτερη σημασία, τόσο για το συμβολικό της μήνυμα όσο και για την πολυμορφία της έκφρασης που παρουσιάζει.
Θα πρέπει ν’ αναφέρουμε εδώ ότι, απ’ ό,τι μάθαμε, προκειμένου να τονιστεί η σημασία της Παλιάς Πόλης, της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, έγινε η επιλογή από το Φεστιβάλ η έκθεση να είναι θεματική, προσαρμοσμένη σ’ αυτό το στόχο.

Η έκθεση λειτουργεί στο θόλο Ντεμιγύ (Οπλοθήκη), που ανήκει στην Αρχαιολογική υπηρεσία, απέναντι από τα γραφεία της ΔΕΗ. Σ’ αυτήν συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Ulla Andreadis B. Elander από τη Στοκχόλμη της Σουηδίας, Maud Guterstam, επίσης από τη Στοκχόλμη της Σουηδίας, Heike Kummer από τη Γερμανία, Azam Maysonet από το Πόρτο Ρίκο, Sally Nears, Αμερικανίδα με καταγωγή από την Αργεντινή, Dominique Pardieux από τη Γαλλία, Tudor Thomas από την Αγγλία, Larissa M. Sandou από τη Ρουμανία και Elmas Shehou από την Αλβανία.

Όλοι αυτοί οι καλλιτέχνες, ανάλογα με τις ικανότητες και τις ευαισθησίες τους, παρουσιάζουν τα έργα τους με τον τρόπο που επέλεξαν οι ίδιοι, στον εξαιρετικό αυτό χώρο με την επιβλητική αρχιτεκτονική.

Τα εκφραστικά τους μέσα και οι αισθητικές τους επιλογές κωδικοποιούν αναλόγως το μήνυμα που απευθύνουν, το οποίο συνολικά μοιάζει με τον ήχο μιας ορχήστρας, με τις διαφορετικές φωνές, τις αρμονίες και τις αντιθέσεις, που είναι και λειτουργεί με ζωντάνια και συλλογικότητα ως μια παραπομπή στον ίδιο τον κόσμο μας, τον φυσικό και τον ανθρώπινο. Εκφράζεται αντίστοιχα το κοσμοπολίτικο περιβάλλον της περιοχής μας, προφανώς λόγω της τουριστικής βιομηχανίας.

Σημασία για κάποιους, κυρίως, μπορεί να έχει η ενσωμάτωση του ανθρώπινου δυναμικού για την οικονομία, στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως εμείς αναφερόμαστε στην πολιτισμική συνιστώσα και τον εμπλουτισμό της, που, σε κάθε περίπτωση, είναι ένα πολύ θετικό ποιοτικό στοιχείο συνολικά για την περιοχή μας.

Διαβάστε ακόμη

Ομιλία της αρχαιολόγου Κωνσταντίας Κεφαλά στις 17 Μαΐου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Ρόδου και Νοτίου Αιγαίου επιστρέφει δυναμικά | 1-4 Ιουνίου

Παν-Μεσογειακή εκδήλωση για την Ημέρα της Μεσογείου στη Ρόδο

Δωρεάν είσοδος στα αρχαιολογικά μνημεία της Δωδεκανήσου το Σάββατο

«Το Όνειρο ενός Γελοίου» σήμερα και αύριο στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Νίκου Κωνσταντινίδη: «ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΝΟΧΟΣ;»

Ηχοχρώματα, μια πανδαισία ήχων...

Διθυραμβικές κριτικές για τη Ροδίτισσα ηθοποιό Καλλιόπη Χάσκα ως Ιουλιέτα, σε μεγάλη διεθνή συμπαραγωγή Ελλάδας-Τουρκίας