Σε εξώσεις θα προχωρήσει ο δήμος εάν δεν γίνει διακανονισμός

Σε εξώσεις θα προχωρήσει ο δήμος εάν δεν γίνει διακανονισμός

Σε εξώσεις θα προχωρήσει ο δήμος εάν δεν γίνει διακανονισμός

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 489 ΦΟΡΕΣ

Παράλληλα έχει ξεκινήσει η καταγραφή όλων των ακινήτων

Την καταγραφή όλων των ακινήτων του δήμου Ρόδου έχουν ξεκινήσει αυτή την περίοδο οι αρμόδιες υπηρεσίες του, ενώ, όπως δήλωσε χθες ο αντιδήμαρχος Αξιοποίησης και Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας, Κτηματολογίου και Αφάντου, κ. Βασίλης Μανέττας, όσοι έχουν παλιές οφειλές από μισθώματα και δεν προσέλθουν να κάνουν έστω διακανονισμό, ο δήμος θα προχωρήσει σε εξώσεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή την περίοδο, γίνεται μία προσπάθεια καταγραφής όλων των ακινήτων που έχει ο δήμος και τα οποία μπορούν να αξιοποιήσουν, σε συνεργασία με τις Τεχνικές Υπηρεσίες (σ.σ. για όσα άπτονται των αρμοδιοτήτων της).

Τα υπόλοιπα τα οποία είναι στην αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Μεσαιωνικής Πόλης, είναι ήδη καταγεγραμμένα και αφού ολοκληρωθεί και η διαδικασία με τη Νέα Αγορά, «που είναι και μία επίπονη διαδικασία», όπως είπε, θα ασχοληθούν και με όλα τα υπόλοιπα.

Σχετικά με τις οφειλές από μισθώματα -οι οποίες όπως είχε δηλώσει ο τέως αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Κώστας Ταρασλιάς, ανέρχονται περίπου στο 1 εκατομμύριο ευρώ- με τη συνδρομή της νομικής υπηρεσίας έχουν προβεί σε όλες τις διαδικασίες και θέλουν να έρθουν σε μία συνεννόηση με αυτούς που οφείλουν ή να προσέλθουν οι ίδιοι και να κάνουν μία ρύθμιση και «σε περίπτωση που δεν θα συμμορφωθούν θα ακολουθήσουμε το νόμο και θα προχωρήσουμε στη διαδικασία της έξωσης», διεμήνυσε ο κ. Μανέττας.

Για τη Νέα Αγορά
Όσον αφορά στα συμβόλαια για τους καταστηματάρχες της Νέας Αγοράς, με αφορμή τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες για το θέμα αυτό, όπως είχε γράψει η «Ροδιακή», ο κ. Μανέττας είπε ότι, σε απόλυτη συνεργασία με τον αντιδήμαρχο Πολιτιστικών Μνημείων και Υπηρεσίας Δόμησης κ. Στέφανο Δράκο, συναντιούνται με τους επιχειρηματίες που ήδη δραστηριοποιούνται στο Μνημείο προκειμένου να βολιδοσκοπήσουν ποιοι ενδιαφέρονται για να συνεχίσουν με τις παρατάσεις των μισθώσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, κάθε εβδομάδα, πραγματοποιούν προγραμματισμένες συναντήσεις με τέσσερις-πέντε επιχειρηματίες, συζητούν τα διαδικαστικά και καταλήγουν σε μία συμφωνία. Τους ενημερώνουν ακριβώς ποια θα είναι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί ώστε να είναι ενήμεροι και οι δημότες.

Όπως εξήγησε, όσοι ενδιαφέρονται να παρατείνουν τις μισθώσεις θα πρέπει να καταθέσουν ένα αίτημα, εν συνεχεία θα πρέπει να καταθέσουν ένα επιχειρηματικό πλάνο το οποίο πρέπει να είναι σύμφωνο με τις προδιαγραφές της μελέτης για την ανακαίνιση της Νέας Αγοράς, το οποίο θα εγκριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Μεσαιωνικής Πόλης.

Αρχικά, θα υπογράψουν ένα προσύμφωνο έξι μηνών, που θα είναι και το χρονικό περιθώριο που θα έχουν οι επιχειρηματίες στη διάθεσή τους προκειμένου να ολοκληρώσουν τις εργασίες, σύμφωνα με το επιχειρηματικό πλάνο. Στη συνέχεια και αφού οι υπηρεσίες ελέγξουν τις εργασίες ότι είναι σύννομες και με βάση τη μελέτη, θα υπογράψουν το οριστικό δωδεκαετές συμβόλαιο.

Παράλληλα, πραγματοποιούν και συναντήσεις με τους επιχειρηματίες των οποίων τα καταστήματα είναι εντός της Νέας Αγοράς καθώς είναι προαπαιτούμενο της μελέτης, όρος που θέτει το υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου να χρηματοδοτήσει το έργο, ότι πρέπει να κατεδαφιστούν.

Ωστόσο, όπως είπε ο αντιδήμαρχος, επειδή ήταν μία από τις δεσμεύσεις της δημοτικής αρχής και κυρίως του δημάρχου, κ. Αντώνη Καμπουράκη, ότι αυτές οι επιχειρήσεις πρέπει να μείνουν σε χέρια Ροδιτών επιχειρηματιών, πραγματοποιούν συναντήσεις και με αυτούς που τα καταστήματά τους είναι στο εσωτερικό, προκειμένου να βρουν έναν τρόπο για να μεταφερθούν περιμετρικά στα καταστήματα της Νέας Αγοράς.

Αφού ολοκληρωθεί αυτή η διεργασία, και ο ίδιος εκτιμά ότι αυτό θα γίνει το αργότερο στις αρχές Οκτωβρίου, θα καταλήξουν στο συμπέρασμα ποια καταστήματα τελικά μένουν κενά, για να προχωρήσουν στη διαδικασία των δημοπρασιών για τα υπόλοιπα.

Και δήλωσε: «Αντιλαμβάνεσθε ότι, μέχρι στιγμής, δεν έχουμε συναντήσει ισχυρές αντιρρήσεις και αντιδράσεις αλλά επειδή θα είμαστε και ρεαλιστές, μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία-είναι δεκαεφτά αυτοί οι καταστηματάρχες-και ένας ή δύο να μη μείνουν πλήρως ικανοποιημένοι μπορεί και να συμβεί. Εμείς θέλουμε να μείνουν όλοι ικανοποιημένοι.

Οι προθέσεις αυτής της δημοτικής αρχής είναι να τακτοποιηθούν όλοι, εδώ πρέπει όλοι να βάλουμε νερό στο κρασί μας γιατί αν το παίρναμε και εντελώς με βάση το νόμο, εφόσον κατεδαφίζονται τα καταστήματα θα έπρεπε να τους πούμε, «κοιτάξτε δεν υπάρχουν, θα τα μαζέψετε και θα φύγετε».

Όμως, ούτε αυτό είναι σωστό και με την εντολή του κ. δημάρχου, μας είπε ότι πρέπει να βρούμε μία λύση ώστε όλοι να μεταφερθούν.

Αντιλαμβάνεσθε ότι όλοι πρέπει να βάλουμε λίγο νερό στο κρασί μας. Δεν θέλουμε ούτε να πριμοδοτήσουμε κάποιον. Ούτε να αδικήσουμε κάποιον και για αυτό το λόγο γίνονται και αυτές οι συναντήσεις».

Τα μισθωμένα καταστήματα είναι περίπου 55-60 στο ισόγειο, καθώς και 50 κενά, ενώ στον όροφο ο δήμος έχει περίπου 10 μισθωμένα αλλά και άλλα 50 παραχωρημένα σε διάφορες υπηρεσίες του δήμου, σε συλλόγους κτλ.

Μάλιστα, αναφορικά με τους συλλόγους που στεγάζονται στον πρώτο όροφο, ο κ. Μανέττας είπε ότι διαπιστώνει ότι πάρα πολλοί δεν χρησιμοποιούν τα γραφεία τους, είτε γιατί είναι ανενεργοί, είτε γιατί δεν τους χρειάζεται και θα κάνουν συναντήσεις και με αυτούς ώστε αν δεν τους είναι χρήσιμα τα γραφεία, να τα αποδώσουν για να τα εκμεταλλευτεί ο δήμος και να έχει έσοδα.

Σημειώνεται ότι η χρήση του ορόφου θα παραμείνει για γραφεία.

Ανέφερε, ακόμη, ότι, σύμφωνα με τα όσα σχεδιάζουν, το εσωτερικό της Νέας Αγοράς θα έχει μία ασφάλεια και αισθητικά θα είναι ένας πολύ όμορφος χώρος, με ησυχία, ώστε να επισκέπτονται τη Νέα Αγορά και οι συμπολίτες μας με τα παιδιά τους.

Τέλος, με την ίδια ακριβώς διαδικασία προχωρούν στην παράταση μισθώσεων για καταστήματα που βρίσκονται στο Νεώριο, και αυτή την περίοδο «τρέχουν» όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες προκειμένου να προχωρήσουν και στην αξιοποίηση της παλιάς λαχαναγοράς ενώ υπάρχει και ενδιαφέρον όχι μόνο στα καταστήματα της Νέας Αγοράς, αλλά και σ’ αυτά που βρίσκονται περιμετρικά της πόλης και σε χωριά.

Εκεί οι διαδικασίες είναι πιο απλές, γιατί οι ενδιαφερόμενοι είναι λιγότεροι.

Διαβάστε ακόμη

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου