Τέλος του μήνα θα εγκαινιαστούν ο ξενώνας αστέγων και το κέντρο ημέρας

Τέλος του μήνα θα εγκαινιαστούν ο ξενώνας αστέγων και το κέντρο ημέρας

Τέλος του μήνα θα εγκαινιαστούν ο ξενώνας αστέγων και το κέντρο ημέρας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 695 ΦΟΡΕΣ

Σε όλα τα θέματα που «τρέχουν» αυτή την περίοδο από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής και από τον Δημοτικό Οργανισμό Πρόνοιας (ΔΟΠ), αναφέρθηκε, χθες, σε δηλώσεις του, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Τριάντος, ο οποίος έκανε γνωστό ότι ο ξενώνας αστέγων μαζί με το κέντρο ημέρας θα εγκαινιαστούν περί τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Αναφερόμενος σ’ αυτό το τελευταίο, ο αντιδήμαρχος είπε ότι, δυστυχώς, παρά τις τρεις ανακοινώσεις που έκαναν και οι τρεις προκηρύξεις που βγήκαν «στον αέρα» απέβησαν άγονες αφού δεν προσήλθε κανένας ενδιαφερόμενος γιατρός. Αυτή την εβδομάδα, κατόρθωσαν να ανανεώσουν τη σύμβαση του ήδη υπηρετούντος γιατρού, του κ. Μπάρδου, ο οποίος θα αναλάβει την εξυπηρέτηση των δημοτικών ιατρείων τουλάχιστον από μία φορά την εβδομάδα στο κάθε ένα.

Εάν στο μεσοδιάστημα προσληφθεί και άλλος γιατρός, τότε φυσικά θα υπάρχουν και περισσότερες ημέρες γιατροί στα δημοτικά ιατρεία. Και δήλωσε ο αντιδήμαρχος: «Ξέρουμε το πρόβλημα, το κατανοούμε το πρόβλημα. Ο κόσμος είχε μάθει τα δημοτικά ιατρεία. Λυπούμαστε γι’ αυτή την ταλαιπωρία αλλά, δυστυχώς, είναι ένα θέμα το οποίο δεν εξαρτάται από εμάς.

Ούτε η προσέλευση των γιατρών και η επίδειξη ενδιαφέροντος εξαρτάται από εμάς αλλά ούτε και αποφάσεις του υπουργείου με τις οποίες ζητήσαμε δύο θέσεις γιατρών, εκ των οποίων η μία να είναι μόνιμη και οι οποίες δεν έχουν πληρωθεί μέχρι στιγμής, ούτε έχει δοθεί έγκριση για την αναπλήρωση αυτών των θέσεων, εκτός από μία που ήταν στο ΑΣΕΠ για το οποίο εκδήλωσε ενδιαφέρον η μία γιατρός η οποία τελικά δεν θα έρθει στη Ρόδο ή θα έρθει λίγο αργότερα και δεν ξέρει και η ίδια αν θα ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με τα δημοτικά ιατρεία».

Τουλάχιστον, ευελπιστούν, από την ερχόμενη εβδομάδα να ομαλοποιηθεί, όσο το δυνατόν, η κατάσταση στα δημοτικά ιατρεία και παράλληλα θα αναγγελθεί και το πρόγραμμα, πότε ο γιατρός θα βρίσκεται στα δημοτικά ιατρεία (σ.σ. ημέρες και ώρες). Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο νοσοκόμες. «Αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα το οποίο σας έχω πει ότι, δυστυχώς, παρ’ όλο ότι εκ μέρους μας έχουν γίνει όλες οι ενέργειες εκείνες, έγκαιρα μάλιστα, η μία θέση ήδη από το 2019 που παραιτήθηκε ο κ. Νεοφύτου, και αυτή τη βγάλαμε σε προκήρυξη του ΑΣΕΠ και σας είπα την κατάληξη την οποία είχε: την κατέλαβε με τα προσωρινά αποτέλεσμα του ΑΣΕΠ μία γιατρός η οποία μέχρι τώρα δεν μας έχει βεβαιώσει ότι θα έρθει και θα αναλάβει υπηρεσία στα δημοτικά ιατρεία-ούτε ξέρουμε αν θα γίνει αυτό και πότε θα γίνει», είπε ακόμη.

Ξενώνας αστέγων-Κέντρο ημέρας

Τέλη Σεπτεμβρίου με πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου έχουν προγραμματίσει να γίνουν τα εγκαίνια του ξενώνα αστέγων και του κέντρου ημέρας. Οι προσλήψεις έχουν σχεδόν τελειώσει, μένουν δύο ακόμα οι οποίες πρέπει να ανακοινωθούν στο ΦΕΚ, λόγω παραίτησης των προηγούμενων. Αυτή τη στιγμή, ψάχνουν τον εξοπλισμό (σ.σ. τραπεζαρία, καθιστικό, τα κοινόχρηστα είδη κτλ.), που σε ένα μεγάλο ποσοστό τα έχουν εξασφαλίσει και οι εργασίες προχωρούν κανονικά και έχουν τη διαβεβαίωση ότι τέλος Σεπτεμβρίου θα γίνει η παράδοση του ξενώνα, οπότε θα προχωρήσουν άμεσα στα εγκαίνια.

Το κτήριο είναι διώροφο, στον ένα όροφο θα στεγαστεί το κέντρο ημέρας και στον άλλο ο ξενώνας φιλοξενίας ενώ στο υπόγειο θα είναι τα πλυντήρια, τα στεγνωτήρια καθώς επίσης και τα ντους των φιλοξενούμενων.

Άλλα θέματα

Ακόμη, γύρω στις 17 του μήνα θα γίνει η συνάντηση με τους δικαιούχους του προγράμματος στέγασης και εργασίας, που είναι περίπου 20 οικογένειες οι οποίες εντάσσονται στο πρόγραμμα και θα τους δοθούν οι οδηγίες, αν υπάρχουν απορίες, και να βρεθούν τα σπίτια που θα τους στεγάσουν. Και αυτό το πρόγραμμα έχει τελειώσει και απομένει μόνο η υλοποίησή του.

Ερωτηθείς σχετικά με το πρόγραμμα για τη μετεγκατάσταση των Ρομά σε σπίτια, είπε ότι υπάρχει μία κινητικότητα τον τελευταίο καιρό, η οποία όμως θα πρέπει να περάσει ορισμένα στάδια. Και δήλωσε ο κ. Τριάντος: «Είναι μία ιστορία η οποία μας πληγώνει όλους, είναι μία ιστορία η οποία δεν εξαρτάται μόνο από τον δήμο της Ρόδου, εξαρτάται και από πολλούς άλλους παράγοντες. Εμάς, ό,τι στοιχεία συζητήθηκαν καθώς και τιμολόγηση των ενοικίων στα σπίτια που θα πάνε, την έχουμε κάνει, απλά παραμένει σε εκκρεμότητα η σχετική χρηματοδότηση, η οποία θα γίνει σύμφωνα με τις οδηγίες από το υπουργείο Εσωτερικών. Είμαστε σε αναμονή αυτής της απόφασης για να μπορέσουμε να δούμε τι θα γίνει με αυτό το θέμα».

Για τα κτήρια

Καταρχάς, ξεκίνησε ήδη και δόθηκε μία μελέτη που θα την εκπονήσει ένας εξωτερικός συνεργάτης της Υπηρεσίας δωρεάν, για την αξιοποίηση του ακινήτου στην οδό Κανελλοπούλου και εκεί θα δουν τι θα μπορέσουν να φτιάξουν, ανάλογα με τις συνθήκες δόμησης γιατί είναι μία περιοχή η οποία γειτνιάζει με αρχαιολογικούς χώρους και δεν μπορούν να σκάψουν. Έτσι, θα δουν τι κατασκευή μπορούν να κάνουν σ’ αυτά τα περίπου δυόμισι στρέμματα.

Όσο για τη χρήση του, έχουν σχέδια να γίνει ένα πάρκο με ένα μικρό υπαίθριο αμφιθέατρο και μία παιδική χαρά, με πρόσβαση σε ΑμΕΑ καθώς και μία αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων η οποία λείπει από τη Ρόδο. Και φυσικά ό,τι μπορέσει να χωρέσει που να αφορά στην προστασία του παιδιού ή όποιο ειδικό κέντρο για τα παιδιά, γιατί, όπως είπε, «δυστυχώς αυτές οι δομές λείπουν από τον δήμο». Αφού πάρουν μία αρχική γνώμη της μελέτης, θα το συζητήσουν και με τον δήμαρχο και τους άλλους εμπλεκόμενους, θα καταλήξουν κάπου και μετά θα ψάξουν να βρουν τη χρηματοδότηση και εφόσον είναι επιλέξιμη στο καινούριο ΕΣΠΑ, θα το προχωρήσουν όσο πιο γρήγορα μπορούν.

Το συσσίτιο

Βρίσκονται σε αναμονή της προκήρυξης του διαγωνισμού για την προμήθεια τροφίμων για το συσσίτιο. Τα κενά τα οποία έχουν αυτή τη στιγμή έχουν να κάνουν με την τροφοδοσία και αφορούν κυρίως τα υλικά αρτοποιίας. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου έχουν φροντίσει και τα έχουν καλύψει με αντίστοιχες δωρεές από διάφορους συλλόγους και οργανώσεις - τελευταία από την Ισραηλίτικη κοινότητα, τον Σύνδεσμο αγάπης και από τη Λέσχη Ηλιούσα Ρόδου. Κατόπιν, ευελπιστούν ότι θα τελειώσει και ο διαγωνισμός για την προμήθεια των ειδών για τον ΔΟΠ και το συσσίτιο και να μπορέσουν απρόσκοπτα να προχωρήσουν στα επόμενα βήματα.

Για τη δυσκολία της εποχής

Σε περίπου 80 με 100 παιδιά ευάλωτων οικογενειών θα διανεμηθούν σχολικά είδη με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής, η οποία συμμετέχει, όπως και άλλοι φορείς, στην ενίσχυση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Ήδη, συγκέντρωσαν σχολικά είδη τα οποία θα διανεμηθούν στα παιδιά που είναι ωφελούμενα της Διεύθυνσης.

Ο κ. Τριάντος, δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι υπάρχουν και άλλες συλλογικότητες που συμβάλουν στην επίλυση αυτών των προβλημάτων στη δύσκολη εποχή που ζούμε και οικονομικά δυσβάσταχτη για τις οικογένειες.

Ακόμη, πιστεύουν ότι μέχρι το τέλος Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου θα λειτουργήσει και το βρεφικό τμήμα στον βρεφονηπιακό σταθμό στη Μοσχόβης (Ανάληψη). Ήδη, υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον και οι δηλώσεις συμμετοχής θα αρχίσουν να γίνονται αφού ολοκληρωθούν οι εργασίες και πάρουν την άδεια για τη λειτουργία του. Παράλληλα, γίνεται έλεγχος της πυρασφάλειας και ανανέωση σε όλους τους παιδικούς σταθμούς που ανήκουν είτε στον ΔΟΠ είτε στην ΑΜΚΕ.

Έχει γίνει ανανέωση όλων των οικιακών συσκευών της ΑΜΚΕ που αφορά στους παιδικούς σταθμούς και προμήθεια νέων, αντικατάσταση παλιών, ενώ θα φτιαχτούν οι παιδικές χαρές και στους δύο παιδικούς σταθμούς της ΑΜΚΕ. Από εκεί και πέρα, πιστεύουν ότι οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα ανακύψει και εφόσον τους το επιτρέπουν οι δυνατότητές τους και είναι εφικτό, θα προχωρήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Διαβάστε ακόμη

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο