Γ. Χριστοφοράκης: Ο Έμπωνας έχει κόσμο και τις 365 μέρες του χρόνου

Γ. Χριστοφοράκης: Ο Έμπωνας έχει κόσμο και τις 365 μέρες του χρόνου

Γ. Χριστοφοράκης: Ο Έμπωνας έχει κόσμο και τις 365 μέρες του χρόνου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1664 ΦΟΡΕΣ

Μέρες ανάπτυξης και «ζωντάνιας» διανύει τα τελευταία χρόνια η κοινότητα του Έμπωνα καθώς έχει κόσμο τριακόσιες εξήντα πέντε ημέρες τον χρόνο, σύμφωνα με τον πρόεδρό της, κ. Γιάννη Χριστοφοράκη.


Όπως λέει στη «Ροδιακή», η τουριστική κίνηση φέτος είναι πάρα πολύ καλή, αλλά κόσμο έχουν όλο το χρόνο, αφού πλέον ο Έμπωνας δεν είναι μόνο αγαπημένος χειμερινός προορισμός των ντόπιων. Το χωριό των 850 μόνιμων κατοίκων φαίνεται να έχει αναπτυχθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια και είναι ένα από τα πιο «ζωντανά» χωριά της Ρόδου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στην πρόσφατη Γιορτή του Κρασιού και παρά τη μεγάλη απόσταση από την πόλη, μετέβη εκεί περί τις τρεισήμισι χιλιάδες κόσμου όλων των ηλικιών και αρκετός νεαρόκοσμος! Αυτό μπορεί να οφείλεται και στο γεγονός ότι η δημοφιλής γιορτή έγινε φέτος μετά από δύο χρόνια λόγω της πανδημίας.

Ο Έμπωνας διαθέτει ξενοδοχείο ενώ τα τελευταία χρόνια υπάρχουν και Airbnb. Όπως σημειώνει, όμως, χαρακτηριστικά ο πρόεδρός του, έχουν απ’ όλα: εστιατόρια, καφετέριες, βέβαια σούπερ μάρκετ, βενζινάδικο, φαρμακείο, ενώ δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς ότι η παρουσία του Κέντρου Υγείας εκεί συμβάλλει σ’ αυτό.


Έργα και προβλήματα
Ρωτήσαμε τον πρόεδρο εάν αντιμετωπίζουν κάποια προβλήματα, καταρχάς με το νερό, και όπως λέει είναι καλά από αυτή την άποψη, ωστόσο επειδή δίνουν νερό και στην Κρητηνία και στην Κάμειρο Σκάλα, κατά τις ημέρες αιχμής ή όταν υπάρχει κάποια ζημιά, τότε δημιουργείται πρόβλημα στα γύρω χωριά, όπως στο Μανδρικό, όταν αναγκάζονται να κλείσουν τον αγωγό.


Υπάρχει μία γεώτρηση στο Μανδρικό, ωστόσο το νερό πάει στη δεξαμενή με φυσική ροή και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα σε περιπτώσεις όπως οι παραπάνω, κάποιες μέρες να χαμηλώνει η πίεση εκεί ή να μην έχουν νερό για κάποιες ώρες. Ωστόσο, δεν παραλείπει να τονίσει ότι η ανταπόκριση από πλευράς ΔΕΥΑΡ είναι άμεση. Σημειώνεται ότι υπάρχει και δεύτερη γεώτρηση αλλά δεν έχει τεθεί σε λειτουργία.


Το πιο μεγάλο πρόβλημα, όμως, που αντιμετωπίζουν είναι με τα χωματουργικά μηχανήματα έργων καθώς ο στόλος του δήμου είναι πεπαλαιωμένος και έτσι «βγάζουν» συνεχώς βλάβες τα οχήματα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, κάποιες φορές, να υπάρχει καθυστέρηση στα έργα οδοποιίας.
Αυτά τα τελευταία, όπως αντιλαμβάνεται κανείς, είναι πολύ σημαντικά γιατί πρόκειται για αγροτική περιοχή. «Εκεί πονάμε», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος, ο οποίος συμπληρώνει πάντως ότι έχουν άψογη συνεργασία με τον αντιδήμαρχο Ατταβύρου, κ. Νεκτάριο Φλοσκάκη.


Ένα ακόμη πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι ότι, τα τελευταία χρόνια, έχουν μόνο ένα δρομολόγιο της «ΡΟΔΑ» που φεύγει από τον Έμπωνα το πρωί και επιστρέφει λίγο πριν τις 3:00 το απόγευμα. Από εκεί και μετά δεν υπάρχει άλλο, κάτι το οποίο τους δυσκολεύει αφού λεωφορείο προς Ρόδο έχει μόνο το πρωί ενώ πρέπει πάλι κάποιος να επιστρέψει μόνο νωρίς το απόγευμα.


Παράλληλα, έχει γίνει μία γενική συντήρηση στο Δημοτικό σχολείο και το Νηπιαγωγείο του Έμπωνα από τη Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης και τον αντιδήμαρχο, κ. Στέφανο Δράκο. Σημειώνεται ότι το Δημοτικό σχολείο είναι νεοκλασικό και φοιτούν 80 παιδιά, μαζί με το Νηπιαγωγείο. Στο χωριό λειτουργεί και Βρεφονηπιακός Σταθμός που φιλοξενεί 12 παιδάκια. Υπάρχει και Γυμνάσιο με λυκειακές τάξεις, στο οποίο φοιτούν 60 παιδιά και, όπως λέει ο πρόεδρος, «γίνεται πολύ καλή δουλειά».

Ελαιοκομική περίοδος
Εκτός των παραπάνω, ανυπομονούν να ξεκινήσει και η ελαιοκομική περίοδος αφού, ως γνωστόν, στον Έμπωνα υπάρχουν πάρα πολλές ελιές. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο ελαιοτριβείο του παράγονται περί τους 150-160 τόνους λάδι ενώ μία χρονιά που πήγαν και από τα γύρω χωριά, έβγαλε 300 τόνους!
Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί η παραγωγή αφού έχουν φυτευθεί 30.000 νέες ρίζες κορωναίικο ενώ έχουν μειωθεί τα σταφύλια.

Διαβάστε ακόμη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη