Με χαμόγελα κι αγκαλιές ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά στη Ρόδο

Με χαμόγελα κι αγκαλιές ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά στη Ρόδο

Με χαμόγελα κι αγκαλιές ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 547 ΦΟΡΕΣ

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα ξεκίνησε χθες η σχολική χρονιά στα Δωδεκάνησα, με τα... πρωτάκια να «κλέβουν» την παράσταση.
Το πρώτο κουδούνι χτύπησε κανονικά σε όλα τα σχολεία, όπου και έγινε ο καθιερωμένος αγιασμός.

Στην περιοχή μας σύμφωνα με τους προϊσταμένους Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κ.κ. Χαράλαμπο Ψαρά και Ιωάννη Παπαδομαρκάκη, όλα κύλησαν ομαλά και δεν καταγράφηκαν ιδιαίτερα προβλήματα κι αυτό βέβαια, οφείλεται και στον προγραμματισμό του υπουργείου και στην υπευθυνότητα και των στελεχών διοίκησης των σχολικών μας μονάδων που έδειξαν πολύ μεγάλη υπευθυνότητα και οργάνωσαν τα σχολεία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, στη συνεργασία των γονέων και της σχολικής κοινότητας.

Παρόντες σε όλα τα σχολεία του νομού μας ήταν επίσης και εκπρόσωποι όλων των φορεών και των αρχών, ενώ σε μηνύματά που εξέδωσαν, εξέφρασαν τις ευχές και την αισιοδοξία τους μια μα ομαλή και καλύτερη από την προηγούμενη σχολική χρονιά για τον τόπο μας.


Ο βουλευτής Ιωάννης Παπάς
Μήνυμα για τη νέα σχολική χρονιά απέστειλε ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Ιωάννης Παππάς. Ο κ. Παππάς στο μήνυμα του αναφέρει:
Αγαπητές μαθήτριες, αγαπητοί μαθητές αγαπητοί γονείς, αγαπητές και αγαπητοί εκπαιδευτικοί,

Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά και τα σχολεία μας θα γεμίσουν πάλι με παιδικά χαμόγελα, φωνές, διάθεση και όνειρα. Η έναρξη της σχολικής χρονιάς σηματοδοτεί το έναυσμα για την διεκδίκηση των ονείρων των νέων μας και την επίτευξη των στόχων που από κοινού έχουν θέσει οι μαθητές με τους γονείς και τους καθηγητές τους.
Φέτος, έχουμε τη χαρά να καλωσορίζουμε τη νέα σχολική χρονιά με πλήθος καινοτομιών που εισήγαγε η ελληνική κυβέρνηση αλλά και με την επίλυση χρόνιων ζητημάτων που αντιμετώπιζε η παιδεία μας.

Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα ενισχύεται με 8.600 νέους, μόνιμους εκπαιδευτικούς σε Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Ειδική Αγωγή.
Τα τελευταία 2 χρόνια, αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε 25.000 μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών.

Επιπλέον, αναβαθμίζουμε σημαντικά το εκπαιδευτικό περιεχόμενο αλλά και τον τρόπο εκπαίδευσης στα ελληνικά σχολεία, με νέα ψηφιακά εργαλεία στις αίθουσες, νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και δράσεις, με την εκμάθηση των Αγγλικών από το Νηπιαγωγείο, τα εργαστήρια δεξιοτήτων, την επέκταση του ολοήμερου κ.α.

Σε αυτή την τροχιά της αναβάθμισης για την παιδεία μας, υλοποιήθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση πλήθος ενεργειών για την περαιτέρω εξέλιξη και τη διευκόλυνση των εκπαιδευτικών μας.

Ο παιδαγωγικός σύμβουλος-μέντορας, ο ενδοσχολικός συντονιστής, τα προγράμματα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών αλλά και η αξιολόγηση, θα συνδράμουν τα μέγιστα στην ενίσχυση και την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου.

Σε μαθήτριες, μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς εύχομαι καλή σχολική χρονιά, με δυναμικότητα, διάθεση, πάθος και τόλμη για την επίτευξη των ονείρων και των στόχων που έχουν οι μαθητές μας».

Ο βουλευτής Νεκτάριος Σαντορινιός
Πριν το μήνυμα του Σαντορινιού να μπει:
Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Ν. Σαντορινιός δήλωσε:

«Με χαμόγελα, παιδικές φωνές και χαρούμενα πρόσωπα γέμισαν και πάλι τα σχολικά προαύλια. Τα «πρωτάκια» αποχωρίζονται το χέρι του γονιού και εισέρχονται για πρώτη φορά στην νέα τους καθημερινότητα με ανυπομονησία και λαχτάρα για τις νέες εμπειρίες που ανοίγονται μπροστά τους.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί υποδέχονται το πρώτο κουδούνι με αισιοδοξία, γεμάτοι προσδοκίες και όνειρα για την καινούργια σχολική χρονιά.
Η σχολική κοινότητα στο σύνολό της, τα τελευταία χρόνια, έχει δοκιμαστεί πολλαπλά, αλλά απέδειξε την αλληλεγγύη της και τη συνοχή της, παραμένοντας πάντα πιστή στο αγαθό της εκπαίδευσης. Ιδιαίτερα αυτή τη χρονιά, λόγω της πανδημίας που είναι ακόμη εδώ, αλλά και της κρίσης ακρίβειας που ταλανίζει τα νοικοκυριά οφείλουμε να βάλουμε τα σχολεία και τους μαθητές στο επίκεντρο της μέριμνάς μας, έτσι ώστε να παραμείνουμε δυνατοί, υγιείς και ενωμένοι.

Ας είναι μια δημιουργική σχολική χρονιά για όλες και όλους, ιδιαίτερα για το εκπαιδευτικό προσωπικό, όσους εργάζονται στα σχολεία, τους μαθητές και φυσικά τους γονείς. Μια χρονιά που θα αμβλύνει τις κάθε λογής δυσχέρειες στις δημόσιες εκπαιδευτικές κοινότητες, που θα φέρει ελπίδες και θα ανοίξει νέους ορίζοντες. Καλή δύναμη και καλή πρόοδο!

Ο περιφερειάρχης Γ. Χατζημάρκος
Στον καθιερωμένο αγιασμό των σχολείων, για την έναρξη του νέου σχολικού έτους, παραβρέθηκε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργος Χατζημάρκος, στο νησί της Ρόδου και συγκεκριμένα στο Δημοτικό Σχολείο Κοσκινού, στο Δημοτικό διαμέρισμα όπου βρίσκεται υπό κατασκευή από τον δήμο Ρόδου ένας υπερσύγχρονος Βρεφονηπιακός Σταθμός, που χρηματοδοτήθηκε από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος 2014-2021.

Η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου πρωτοπορεί ως μοναδική περιφέρεια στην Ελλάδα, αφού για πρώτη φορά, συμβάλλει στο έργο της συντήρησης των σχολικών υποδομών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες εξασφαλίζοντας και δεσμεύοντας πόρους του Εθνικού σκέλους της χρηματοδότησης της και που είναι επιπλέον των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης που περιλαμβάνονταν στο «ΕΣΠΑ 2014 – 2020» και πλέον στο «ΕΣΠΑ 2021-2027».

Σχετικά ο περιφερειάρχης, ανέφερε πως «Το σχολικό ξεκίνημα συμπίπτει με ένα τέλος και μία νέα αρχή. Με το τέλος μιας προγραμματικής περιόδου, όπου δεκάδες σχολεία και εκατοντάδες αίθουσες σχολικών κτηρίων σε όλα τα νησιά μας βρήκαν στήριξη από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της περιφέρειάς μας. Και με την αρχή της νέας προγραμματικής περιόδου που ξεκίνησε, αφού εξασφαλίσαμε πολλαπλάσιους ευρωπαϊκούς πόρους, από τους οποίους αντίστοιχο πολλαπλάσιο μερίδιο προορίζουμε και πάλι για τα σχολεία μας. Γιατί η επένδυση στην παιδεία αποδίδει όσο καμία άλλη.
Γιατί είναι αυτή που η χώρα μας χρειάζεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη, για να αντικρίσουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση.

Γι’ αυτό, εφηύραμε χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη της εκπαιδευτικής λειτουργίας χωρίς κενές θέσεις και χτίσαμε, για πρώτη φορά η δικής μας περιφερειακή αρχή, το ειδικό πρόγραμμα χρηματοδότησης της συντήρησης των σχολικών μονάδων και αθλητικών εγκαταστάσεων.

Για να έχουν τα παιδιά μας το σχολείο που τους αξίζει, και για να διασφαλίσουμε ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στην αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών, ακόμη και στο πιο μικρό και απομακρυσμένο νησί μας.

Γιατί στα παιδιά οφείλουμε τον πιο υπεύθυνο, τον πιο δημιουργικό εαυτό μας. Με έργα και πράξεις. Κάνουμε σήμερα, μικροί και μεγάλοι, το πρώτο βήμα στο νέο αυτό ταξίδι με ορμή, πάθος, προσήλωση και αισιοδοξία. Καλή μας αρχή!
Καλή σχολική χρονιά σε όλα τα παιδιά με υγεία, πρόοδο και διάθεση για δημιουργία και γνώση».


Ο δήμαρχος Ρόδου κ. Α. Καμπουράκης
Μήνυμα για τη νέα σχολική χρονιά που ξεκίνησε, έστειλε ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης. Ο κ. Καμπουράκης στο μήνυμα του, αναφέρει:
«Μία νέα σχολική χρονιά ξεκινά σήμερα γεμάτη ελπίδα, προσδοκίες και αγωνίες. Για κάποιους είναι η πρώτη μέρα στο σχολείο, για ορισμένους η πρώτη φορά σε νέο σχολείο και για κάποιους άλλους η επιστροφή σε ένα γνώριμο τόπο με καινούργιες όμως προκλήσεις.

Θέλω να ευχηθώ καλή πρόοδο σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες της Ρόδου μας, καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο των εκπαιδευτικών μας και καλή δύναμη σε όλους τους Ροδίτες γονείς.

Σε αυτό το νέο ξεκίνημα με στόχους και προσδοκίες, με επιθυμίες και όνειρα σε μια πορεία με απαιτήσεις και υποχρεώσεις, αλλά όμορφη και συναρπαστική, αφού οδηγεί στην κατάκτηση της γνώσης, του απόλυτου και άφθαρτου πλούτου που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος, ο Δδήμος Ρόδου είναι δίπλα σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς. Ενώνουμε δυνάμεις με τις σχολικές κοινότητες του νησιού μας και είμαστε διαρκώς αρωγοί και συμπαραστάτες στο έργο που επιτελούν για τα παιδιά μας.
Καλή σχολική χρονιά σε όλη τη Ρόδο μας.»

Ο εντεταλμένος Παιδείας κ. Γιάννης Κρητικός
Ο εντεταλμένος αντιπεριφερειάρχης Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Απασχόλησης κ. Γιάννης Κρητικός έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Ένα νέο σχολικό έτος ξεκινάει με προκλήσεις, προσδοκίες, αγωνία και ελπίδα. Ανοίγεται μπροστά μας ένας νέος κόσμος και καλούμαστε να προσαρμοστούμε στη νέα πραγματικότητα που φέρνουν οι εξελίξεις των τελευταίων ετών.
Δεν μας φοβίζει το νέο και το διαφορετικό. Αντίθετα, αποτελεί ευκαιρία για την απόκτηση πλούσιων γνώσεων, χρήσιμων δεξιοτήτων και πολύτιμων εμπειριών. Εργαλεία που θα μας φανούν πολύ χρήσιμα στο μέλλον.

Έχουμε όλοι και όλες την ευκαιρία να αναλάβουμε την ευθύνη απέναντι στους άλλους αλλά και στον εαυτό μας. Αν θέσουμε στόχους, οργανώσουμε την προσπάθειά μας, δείξουμε υπομονή και επιμονή και εφαρμόσουμε τις οδηγίες των ειδικών, ένα είναι βέβαιο: ότι θα τα καταφέρουμε και πάλι.

Η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα σταθεί έμπρακτα για άλλη μια χρονιά δίπλα στην εκπαιδευτική κοινότητα. Δίπλα στους μαθητές και τις μαθήτριες, δίπλα στους εκπαιδευτικούς, στους γονείς και τους κηδεμόνες, δίπλα στα στελέχη εκπαίδευσης, τους δήμους και τις Σχολικές Επιτροπές. Επειδή τα καταπληκτικά παιδιά μας αξίζουν ακόμη καλύτερα σχολεία. Επειδή τα υπέροχα νησιά μας αξίζουν ένα ακόμη καλύτερο μέλλον. Καλή σχολική χρονιά σε όλους και όλες».

Ο περιφερειακός σύμβουλος Χαράλαμπος Κόκκινος
«Με την ευχή και την προσδοκία να επιστρέψει η εκπαίδευση στην ομαλότητα και την κανονικότητα ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά 2022-2023.Η εφιαλτική πανδημία του covid δημιούργησε τεράστια προβλήματα τα οποία ξεπεράστηκαν - κατά γενική παραδοχή -με την υπερπροσπάθεια των Ελλήνων εκπαιδευτικών. Επιβάλλεται να υπάρχει συνεργασία μεταξύ της πολιτείας, των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των γονέων ώστε να αναβαθμιστεί η εκπαιδευτική διαδικασία, να παρέχεται σύγχρονη παιδεία στους μαθητές και να αναβαθμιστεί οικονομικά και επιστημονικά ο ρόλος του εκπαιδευτικού.

Στις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται και για να έχουν επιτυχία, πρέπει να είναι απαλλαγμένες από τη γραφειοκρατία και να έχουν τη συναίνεση του κόσμου που συμμετέχει ενεργά στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Υπάρχει ανάγκη για ανέγερση νέων σχολικών μονάδων, αύξηση των διαθέσιμων κονδυλίων και άμεση κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών.

Τα παραπάνω επισήμανε ο Χαράλαμπος Κόκκινος Επικεφαλής του Ανεξάρτητου Περιφερειακού Συνδυασμού «ΠΝΟΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ» σε δηλώσεις του σε ΜΜΕ, κατά την παρουσία του σε «αγιασμούς» για την έναρξη της σχολικής χρονιάς σε σχολικά συγκροτήματα της Ρόδου (Βενετόκλείο, Καζούλειο, Καπνοβιομηχανία ) και σε συνάντηση εργασίας με τους διευθυντές Δευτεροβαθμιας κ. Ι. Παπαδομαρκάκη και Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Δωδεκανήσου κ. Χ. Ψαρά. Η ηγεσία της εκπαίδευσης στο Ν.Αιγαίο διαβεβαιώνει ότι η νέα σχολική χρονιά ξεκινά με τα βιβλία έτοιμα να διατεθούν στο μαθητόκοσμο και τους εκπαιδευτικούς στις θέσεις τους.

Τα ελάχιστα κενά που θα προκύψουν θα καλυφθούν με νέες προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών που μαζί με τους 25.000 μόνιμους διορισμούς που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία δυο (2) χρόνια θα βοηθήσουν τα μέγιστα στην ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων.

Ο αντιδήμαρχος Στράτος Καρίκης
Μήνυμα για τη νέα σχολική χρονιά που ξεκινάει έστειλε ο αντιδήμαρχος κ. Στράτος Καρίκης αναφέρει:

«Το μήνυμα του Καρίκη αναφέρει:
Το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς αποτελεί πάντα μια ξεχωριστή στιγμή γεμάτη όνειρα, ελπίδες και προσδοκίες. Θέλω να ευχηθώ στους μαθητές, στους γονείς τους και στους εκπαιδευτικούς μια καλή, γόνιμη και δημιουργική σχολική χρονιά. Εύχομαι τα παιδιά μας να αποκτήσουν όσα περισσότερα εφόδια μπορούν στο νέο ταξίδι προς τη γνώση, που θα τους βοηθήσουν να κατακτήσουν τους στόχους και τα όνειρά τους. Από την πλευρά μας, δεσμευόμαστε πως θα είμαστε πάντα αρωγοί και συμπαραστάτες σε κάθε ανάγκη της εκπαιδευτικής και σχολικής κοινότητας.

Η δημοτική αρχή του Αντώνη Καμπουράκη συνεργάζεται στενά με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Δωδεκανήσου και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να επιτύχουμε όλοι μαζί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την αρτιότερη λειτουργία των σχολείων μας. Η παιδεία αποτελεί κύρια μας προτεραιότητα και αυτό αποδεικνύεται καθημερινά, με μικρότερες και μεγαλύτερες παρεμβάσεις του δήμου μας στις σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων, στα προσχολικά κέντρα, στα Νηπιαγωγεία, στα Δημοτικά σχολεία, στα Γυμνάσια και στα Λύκεια του νησιού μας.

Αποδεικνύεται από τις έκτακτες επιχορηγήσεις προς τις Σχολικές Επιτροπές, ώστε να υλοποιηθούν οι παρεμβάσεις που χρειάζονται τα σχολεία μας, αλλά και για την κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών και τη διευκόλυνση του παρεχόμενου Εκπαιδευτικού Έργου εν γένει.

Και έχουμε επιλέξει συνειδητά να στηρίξουμε την παιδεία, τα σχολεία του νησιού μας, αφού με τον τρόπο αυτό επενδύουμε στις επόμενες γενιές, επενδύουμε στο μέλλον των παιδιών μας, στο μέλλον του τόπου μας».

Το Εργατικό Κέντρο Ρόδου
Με αφορμή το χτύπημα του πρώτου κουδουνιού της νέας σχολικής χρονιάς, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ρόδου εύχεται στους μαθητές και στις μαθήτριες όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων του νησιού «καλή και δημιουργική σχολική χρονιά». Και αναφέρουν:

«Οι μαθητές και οι μαθήτριες πρέπει να είναι αισιόδοξοι, να έχουν στη «φαρέτρα» τους δύναμη, κουράγιο, επιμονή και υπομονή, όπλα που θα τους εξασφαλίσουν και θα τους οδηγήσουν στην επίτευξη των στόχων τους. Στους δασκάλους και στους καθηγητές τους εύχεται καλή δύναμη και καλή επιτυχία στο δύσκολο ρόλο που καλούνται να αναλάβουν. Επίσης στους γονείς των παιδιών, καλή δύναμη για να μπορέσουν σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς να στηρίξουν με τον καλύτερο τρόπο τα παιδιά τους, σε όλους τους τομείς, και να είναι δίπλα τους στους αγώνες και στις προσπάθειές τους»

Διαβάστε ακόμη

Τρία βραβεία σε διεθνή διαγωνισμό απέσπασε ο «Δράκος της Ρόδου»

Πανελλαδικές 2024: Στους 68.851 οι εισακτέοι – Το πρόγραμμα

Στις 4 Ιουνίου οι εξετάσεις ενηλίκων για απόκτηση απολυτηρίου Δημοτικού Σχολείου στην Κάλυμνο

To xρονοδιάγραμμα των εξετάσεων: 20 Μαΐου ξεκινούν στα Λύκεια, 3 Ιουνίου στα Γυμνάσια, από 31 Μαΐου οι Πανελλαδικές στα ΓΕΛ

Δράσεις του 2ου ΕΠΑ.Λ.-Π.ΕΠΑ.Λ. Ρόδου για την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων

Μοναδική γιορτή επιστήμης και τεχνολογίας, στο 1ο Γ.Ε.Λ. ΡΟΔΟΥ «Βενετόκλειο»

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος στο Π.Μ.Σ. με τίτλο «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση»

Πρωτότυπη ενδοσχολική επιμόρφωση του 2ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Ρόδου