Χ. Ψαράς: Από τις καλύτερες η φετινή χρονιά

Χ. Ψαράς: Από τις καλύτερες η φετινή χρονιά

Χ. Ψαράς: Από τις καλύτερες η φετινή χρονιά

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 425 ΦΟΡΕΣ

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος για το ευοίωνο ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς, εμφανίζεται ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, κ. Μπάμπης Ψαράς, ο οποίος, σε δηλώσεις του χθες, κάνει λόγο για μία από τις καλύτερες χρονιές των τελευταίων ετών!

Σε δηλώσεις του χθες, ερωτηθείς πώς ξεκίνησε το σχολικό έτος για την περιοχή μας, είπε: «Όντως, οι προβλέψεις επιβεβαιώθηκαν με τον πιο θετικό τρόπο, οι σχολικές μονάδες στον αγιασμό άνοιξαν σε όλο το νομό μας, από τους Αρκιούς, το Αγαθονήσι, τους Λειψούς, μέχρι Κάρπαθο-Κάσο-Καστελόριζο, όλα τα νησιά, μικρά και μεγάλα σχολεία, στον αγιασμό είχαν όλους τους εκπαιδευτικούς.

Τα τμήματά τους όλα ήταν έτοιμα και είχαν τον δάσκαλο και τη δασκάλα τους, πήραν τα βιβλία τους και σήμερα (σ.σ. χθες) ξεκίνησε το πρώτο κουδούνι στις 8:10’ για να λειτουργήσει κανονικά το σχολικό έτος. Νομίζω ότι είναι μία από τις καλύτερες χρονιές των τελευταίων ετών, με την έννοια ότι πραγματικά δεν έχουμε ούτε ένα κενό. Το αντίθετο μάλιστα, θα έλεγα ότι έχουμε τη δυνατότητα, και μερικά κενά που μπορεί να προκύψουν, να τα καλύψουμε από τη διαθεσιμότητα του προσωπικού. Είναι μία καλή σχολική χρονιά από άποψη στελεχών, από άποψη βιβλίων και υλικοτεχνικής υποδομής και οι οιωνοί προοιωνίζονται θετικοί για το επόμενο χρονικό διάστημα. Ξεκινήσαμε πάρα πολύ καλά, είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος και ενημερώσαμε και το υπουργείο ότι όλα είναι στην εντέλεια».

Ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας κ. Μπ. Ψαράς
Ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας κ. Μπ. Ψαράς

Οι προσλήψεις
Όσο φορά στις προσλήψεις, είπε ότι φέτος οι μόνιμοι διορισμοί ήταν 130 εκπαιδευτικοί, 99 της γενικής αγωγής και 31 της ειδικής. Πέρυσι ήταν 445 οι οποίοι είναι ακόμη εδώ, γενικής αγωγής όλων των ειδικοτήτων, το 2020 διορίστηκαν, μετά από περίπου 12 χρόνια, περίπου 70 εκπαιδευτικοί μόνο της ειδικής αγωγής. «Αυτοί οι αριθμοί είναι πάρα πολύ μεγάλοι, βρίσκονται ήδη εδώ τα παιδιά, δεν έχουν φύγει γιατί έχουν υποχρέωση να είναι δύο χρόνια στην περιοχή του πρωτοδιορισμού τους.

Δημιουργεί, δηλαδή, ένα σταθερό προσωπικό, με μόνιμη σχέση που τους δημιουργεί ένα διαφορετικό προφίλ επαγγελματικό, με την έννοια ότι ο μόνιμος εκπαιδευτικός δεν είναι διαφορετικός από τον αναπληρωτή αλλά αισθάνεται ότι…δεν έχει τη βαλίτσα έτοιμη πίσω από την πόρτα κάθε οκτώ μήνες, σε άλλο νομό, σε άλλο νησί κτλ. Ξέρει ότι είναι εδώ, οργανώνει τη ζωή του σε πιο μόνιμη βάση, δημιουργώντας μία παρουσία στον επαγγελματικό του χώρο που έχει πιο ήρεμα και μόνιμα χαρακτηριστικά. Αυτό είναι ένα κέρδος για τη σχολική μας κοινότητα...», δήλωσε ο διευθυντής.

Διευρυμένο ωράριο
Αυτή τη στιγμή, στην πόλη της Ρόδου, από τα 15-16 σχολεία, τα 14 θα λειτουργήσουν με διευρυμένο ωράριο. Μόνο ένα δεν κατάφερε, και θα αφήσουν ένα περιθώριο ακόμα. Το ίδιο και στα χωριά και τα υπόλοιπα νησιά.


Για τα δημοτικά σχολεία για τα οποία έχει άμεση εικόνα, ο κ. Ψαράς πιστεύει ότι το ποσοστό που θα φανεί στο τέλος της εβδομάδας, θα είναι κοντά στο 90%. Και είπε: «Διαπιστώνω ότι ο κόσμος το αγκάλιασε, οι προϋποθέσεις ήταν τέτοιες που έδιναν τη δυνατότητα, χωρίς να είναι υποχρεωτικό να επιδείξουν βεβαίωση εργοδότη κτλ., αρκούσε μία απλή αίτηση για εγγραφή για να ωφεληθεί από την παρουσία του παιδιού στο σχολείο, μέσα από τις τρεις ζώνες του ολοημέρου και τους ομίλους που γίνονται από τις 4:00-5:30 μ.μ. να λειτουργήσουν τα ολοήμερα».


Ο ίδιος πιστεύει ότι είναι ένας θεσμός που θα πετύχει, και του χρόνου θα έχουμε μεγαλύτερη συμμετοχή. Ωστόσο, προς το παρόν, διαπιστώνει μία συμμετοχή της τάξεως του 90%.
Σημειώνεται ότι η πρώτη ζώνη είνα μέχρι τις 3:00 το απόγευμα, κατά την οποία τα παιδιά τρώνε, ξεκουράζονται και κάνουν δύο σαρανταπεντάλεπτα για την επόμενη ημέρα με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών, η ζώνη 2 που ήταν επέκταση της 1, και τώρα προστέθηκε η ζώνη 3 από τις 4:00μ.μ. μέχρι τις 5:30μ.μ.

Σ’ αυτή τη ζώνη γίνονται όμιλοι εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που έχουν να κάνουν με τις δυνατότητες της σχολικής ομάδας να προσφέρει εκπαιδευτικό έργο ανάλογα με τη δυνατότητα διάθεσης προσωπικού. Εκτός από τον δάσκαλο και τη δασκάλα που είναι σταθερά μέχρι τις 5:30, όποιες ώρες πλεονάζουν από το εκπαιδευτικό προσωπικά, αυτές μπορούν να διατεθούν για την προετοιμασία ομίλων που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον (σ.σ. καλλιτεχνικό, αθλητικό, παραδοσιακό, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, αγωγής υγείας κτλ.) οποιουδήποτε ενδιαφέροντος προκύπτει, από τις δυνατότητες βέβαια που έχει το προσωπικό.
Δηλαδή, δεν είναι ώρες μαθημάτων, ούτε ασκήσεων ούτε εξετάσεων, αλλά «είναι ώρες χαλάρωσης και δημιουργικών δραστηριοτήτων, καθοδηγημένους από εκπαιδευτικούς, από παιδαγωγούς ειδικούς», κατέληξε ο κ. Ψαράς.


Σημειώνεται ότι και στα πολύ μικρά σχολεία του νομού, δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα.

Διαβάστε ακόμη

Τρία βραβεία σε διεθνή διαγωνισμό απέσπασε ο «Δράκος της Ρόδου»

Πανελλαδικές 2024: Στους 68.851 οι εισακτέοι – Το πρόγραμμα

Στις 4 Ιουνίου οι εξετάσεις ενηλίκων για απόκτηση απολυτηρίου Δημοτικού Σχολείου στην Κάλυμνο

To xρονοδιάγραμμα των εξετάσεων: 20 Μαΐου ξεκινούν στα Λύκεια, 3 Ιουνίου στα Γυμνάσια, από 31 Μαΐου οι Πανελλαδικές στα ΓΕΛ

Δράσεις του 2ου ΕΠΑ.Λ.-Π.ΕΠΑ.Λ. Ρόδου για την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων

Μοναδική γιορτή επιστήμης και τεχνολογίας, στο 1ο Γ.Ε.Λ. ΡΟΔΟΥ «Βενετόκλειο»

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος στο Π.Μ.Σ. με τίτλο «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση»

Πρωτότυπη ενδοσχολική επιμόρφωση του 2ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Ρόδου