«Φωτιές άναψε» η αποκάλυψη της «Ροδιακής» για τον ΕΦΚΑ και τις παλινωδίες του

«Φωτιές άναψε» η αποκάλυψη της «Ροδιακής» για τον ΕΦΚΑ και τις παλινωδίες του

«Φωτιές άναψε» η αποκάλυψη της «Ροδιακής» για τον ΕΦΚΑ και τις παλινωδίες του

Μιχάλης Μαστής

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1233 ΦΟΡΕΣ

«Πυρ και μανία» ο βουλευτής Μ. Κόνσολας που επιτίθεται με σκληρούς χαρακτηρισμούς

Στο κοινοβούλιο αναμένεται να φθάσει και να συζητηθεί με τη μορφή της επίκαιρης ερώτησης, η αποκάλυψη της «Ροδιακής» για τις νέες παλινωδίες της διοίκησης του ΕΦΚΑ, που ενώ όλοι περίμεναν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες επισκευής του ιδιόκτητου κτηριακού συγκροτήματος που έχει εγκαταλειφθεί εδώ και 30 περίπου χρόνια, την ίδια ώρα σχεδόν «εν κρυπτώ» οι γνωστοί-άγνωστοι του ΕΦΚΑ, προχώρησαν σε διακήρυξη δημόσιου μειοδοτικού διαγωνισμού για τη μίσθωση ακινήτου ή ακινήτων που θα στεγάσει τέσσερις υπηρεσίες του, για χρονικό διάστημα από 9 έως 12 χρόνια!

Η υπόθεση εκτός από έκπληξη προκάλεσε και έντονες αντιδράσεις σε τοπικό επίπεδο, με κυρίαρχη αυτή του πρώην υφυπουργού και νυν βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Μάνου Κόνσολα, ο οποίος με μια εξαιρετικά σκληρή γλώσσα επιτίθεται ευθέως κατά της διοίκησης του ΕΦΚΑ, καταλογίζοντάς τους σαφέστατα αλλοπρόσαλλη πολιτική, προσβλητική στάση απέναντι στους αιρετούς εκπροσώπους του τόπου, καθώς επίσης και ασέβεια σε βάρος του δημόσιου χρήματος.

Όλα αυτά, επειδή όπως επισήμανε χθες η «Ροδιακή» κανείς δεν μπήκε στον κόπο να ενημερώσει τους τοπικούς μας εκπροσώπους για την προκήρυξη μειοδοτικού διαγωνισμού για αναζήτηση κτηρίου ή κτηρίων τα οποία θα μισθωθούν από 9 έως 12 χρόνια έτσι ώστε να φιλοξενήσουν τη λειτουργία τεσσάρων υπηρεσιών του ΕΦΚΑ στη Ρόδο!

Την ίδια ώρα, το ιδιόκτητο κτήριο του ΙΚΑ στην πλατεία Λαμπριανού (πρώην πλατεία Φώκιαλη) στο οποίο επρόκειτο να ξεκινήσουν εργασίες ανακατασκευής του, παραμένει στο έλεος του χρόνου, συμπληρώνοντας έτσι 30 χρόνια τοπικής απραξίας!

Σαν να μην έφθανε αυτό, η προκήρυξη αυτή, έρχεται 25 μέρες μετά την ερώτηση που κατέθεσε στο κοινοβούλιο ο κ. Μάνος Κόνσολας, ο οποίος ζητούσε πληροφορίες και στοιχεία για το πού βρίσκονται οι εργασίες ανακατασκευής του κτηρίου του ΙΚΑ στο νησί της Ρόδου.

Κανείς δεν μπήκε στον κόπο να τον ενημερώσει, με αποτέλεσμα έκπληκτος και ο ίδιος και οι υπόλοιποι βουλευτές αλλά και οι τοπικοί μας εκπρόσωποι στον πρώτο και δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης, να πληροφορηθούν ξαφνικά αναζήτηση κτηριακού συγκροτήματος στη Ρόδο για την στέγαση υπηρεσιών του ΕΦΚΑ, την ώρα που όλοι περίμεναν επιτάχυνση διαδικασιών για την ανακατασκευή του ιδιόκτητου κτηρίου, που θα απάλλασσε το δημόσιο από τον βραχνά των ενοικίων που πάνω από 30 χρόνια καταβάλλει σε ιδιώτες.

Επίκαιρη ερώτηση του Μάνου Κόνσολα στη βουλή
Για το θέμα του ΕΦΚΑ κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση για να συζητηθεί στην Ολομέλεια της βουλής ο βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, ο οποίος ταυτόχρονα έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Όσοι έχουν τοποθετηθεί σε θέσεις ευθύνης -αναφέρομαι στη διοίκηση του ΕΦΚΑ- οφείλουν να σέβονται την κυβέρνηση που τους τοποθέτησε, τους αιρετούς εκπροσώπους της και κυρίως το δημόσιο χρήμα.

Η διακήρυξη του ΕΦΚΑ με την οποία ανακοινώνει μειοδοτικό διαγωνισμό για τη μίσθωση ακινήτων, για τη στέγαση των υπηρεσιών του στη Ρόδο, ενώ έχει ιδιόκτητο ακίνητο στην πλατεία Γεωργίου Λαμπριανού (πρώην πλατεία Φώκιαλη) που παραμένει αναξιοποίητο, συνιστά πρόκληση.

Ο αρμόδιος υπουργός οφείλει να παρέμβει άμεσα.

Γιατί όταν προκαλείται το δημόσιο αίσθημα, όταν δημιουργούνται σκιές και δυσμενείς εντυπώσεις σε βάρος της κυβέρνησης, οφείλει να πάρει θέση, από τη στιγμή, μάλιστα, που ο ίδιος είχε ανακοινώσει την ανακατασκευή του ιδιόκτητου κτηρίου του ΕΦΚΑ στην πλατεία Γεωργίου Λαμπριανού (πρώην πλατεία Φώκιαλη) στη Ρόδο, προκειμένου να στεγάσει τις υπηρεσίες του.

Υπενθυμίζω ότι σε ερώτηση που είχα καταθέσει στις 31 Μαρτίου 2021, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στην απάντησή του ενημέρωνε εγγράφως ότι μέσα στον Νοέμβριο του 2021 επρόκειτο να υπογραφεί σύμβαση με τον ανάδοχο εργολάβο, προκειμένου να ξεκινήσουν τα έργα για την ενίσχυση της στατικότητας και του φέροντος οργανισμού του κτηρίου.

Παράλληλα, σύμφωνα με την έγγραφη αυτή απάντηση του υπουργείου, γινόταν γνωστό ότι τον Ιανουάριο του 2023 επρόκειτο να παραδοθεί η μελέτη για την αποπεράτωση του κτηρίου που περιλαμβάνει την αρχιτεκτονική του διαμόρφωση και την εγκατάσταση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, ενώ θα ακολουθούσε διαγωνισμός, και η σχετική σύμβαση με τον ανάδοχο θα είχε υπογραφεί έως τον Δεκέμβριο του 2023 για να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί και η δεύτερη φάση των έργων.

Όλα αυτά εγγράφως και με την υπογραφή του υπουργού.

Ξαφνικά, όλα σταμάτησαν, δεν έγινε τίποτα, δεν υπήρξε η παραμικρή ενημέρωση παρά τις διαρκείς οχλήσεις μου και τη νέα ερώτηση που κατέθεσα.

Μέχρι που η διοίκηση του ΕΦΚΑ, δημοσιοποίησε τη διακήρυξη για τη μίσθωση ακινήτων από ιδιώτες.

Θα καταθέσω αύριο (σ.σ. σήμερα) επίκαιρη ερώτηση στον υπουργό για να συζητηθεί στην Ολομέλεια της βουλής.

Παραθέτω τις δύο ερωτήσεις που κατέθεσα και την έγγραφη απάντηση του υπουργείου Εργασίας για να βγάλουν όλοι τα συμπεράσματά τους».

Τι ανέφερε το χρονοδιάγραμμα
Στο επίσημο χρονοδιάγραμμα αποπεράτωσης του κτηρίου του ΕΦΚΑ αναφέρονταν συγκεκριμένα:
Το Δ.Σ. του ΕΦΚΑ, με την υπ. αρ. 379/33/8-10-2020 Απόφαση, αποφάσισε τη διενέργεια διαγωνισμού για τη ανάθεση της εκπόνησης των απαιτούμενων μελετών (αρχιτεκτονικών και Η/Μ) σε ιδιώτες μελετητές.

Η Απόφαση του Δ.Σ. εγκρίθηκε με την υπ. αρ. 43760/Δ2 5416/23-11-20 Απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ο διαγωνισμός διενεργήθηκε τον Ιούλιο 2021 και ο ανάδοχος εκτιμάται θα υπογράψει σύμβαση τον Ιούνιο του 2022. Ο ανάδοχος θα παραδώσει τις μελέτες τον Ιανουάριο του 2023.

Στη συνέχεια, θα διεξαχθεί διαγωνισμός για την ανάθεση του δημόσιου έργου αποπεράτωσης. Εκτιμάται ότι ο ανάδοχος-εργολήπτης θα υπογράψει τη σχετική σύμβαση τον Δεκέμβριο του 2023.

Σημειώνεται ότι τα ανωτέρω αναφερόμενα χρονοδιαγράμματα τελούν υπό την προϋπόθεση ότι δε θα υπάρχουν καθυστερήσεις από ενστάσεις – προσφυγές – δικαστικές εμπλοκές μεταξύ των συμμετεχόντων στους διαγωνισμούς.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στην αξιοποίηση του οικοπέδου ιδιοκτησίας e-ΕΦΚΑ στην περιοχή «ΕΠΤΑ ΒΑΓΙΕΣ» επί της επαρχιακής οδού Ρόδου Λίνδου, προκειμένου να μπορέσει να αξιοποιηθεί το οικόπεδο, προϋπόθεση είναι η ολοκλήρωση της ανασκαφικής έρευνας σε αυτό».

Διαβάστε ακόμη

Απαγορεύεται η διέλευση και παραμονή στις δασικές περιοχές τις νυκτερινές ώρες

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή

Αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Αθανάσιο Κούτσια

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»