Μειωμένος ο αριθμός περιστατικών κορωνοϊού στο νοσοκομείο της Ρόδου

Μειωμένος ο αριθμός περιστατικών κορωνοϊού στο νοσοκομείο της Ρόδου

Μειωμένος ο αριθμός περιστατικών κορωνοϊού στο νοσοκομείο της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 719 ΦΟΡΕΣ

Στ. Καραταπάνης: Aναμενόμενη εξέλιξη, θα πρέπει όμως να συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί

Αρκετά μειωμένος είναι ο αριθμός των περιστατικών με κορονοϊό που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Ρόδου, γεγονός που δείχνει ότι το φαινόμενο βρίσκεται σε ύφεση στην περιοχή μας, ενώ παράλληλα έχουν πέσει και οι ρυθμοί εμβολιασμού στον τοπικό πληθυσμό.

Όπως δήλωσε χθες ο διευθυντής της Α’ Παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου μας, Στέλιος Καραταπάνης, πρόκειται για μία μάλλον αναμενόμενη εξέλιξη αλλά θα πρέπει να εξακολουθούμε να είμαστε προσεκτικοί και να τηρούμε τα μέτρα φορώντας κυρίως μάσκα σε κλειστούς χώρους ώστε να προστατευτούμε και από τις υπόλοιπες λοιμώξεις.
Μάλιστα, όπως είπε παρατηρείται από τον προηγούμενο μήνα έξαρση των λοιμώξεων, πράγμα ασυνήθιστο μέχρι σήμερα, καθώς όπως υπογράμμισε έχει… κοπάσει ο κορωνοϊός και έχουν κάνει την εμφάνισή τους οι ιώσεις και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις είναι βαριές.

«Έχει μειωθεί αρκετά ο κορωνοϊός. Η Α’ Παθολογική κλινική που είχε πολλά περιστατικά είναι πλέον καθαρή, είμαστε χωρίς περιστατικά, είναι μόνο κάτω στην κλινική covid λίγα και ελπίζω να κρατήσει αρκετά αυτή η μειωμένη δραστηριότητα του ιού, αν και είναι ο χειμώνας μπροστά μας και δεν ξέρω τι θα γίνει» δήλωσε, ενώ αναφερόμενος στο νέο εμβόλιο που ξεκίνησε να γίνεται και στην περιοχή μας, είπε τα εξής:

«Το νέο εμβόλιο είναι το διδύναμο, που ξεκινά από σήμερα, (σ.σ χθες), δεν είναι για να ξεκινήσεις από την αρχή να εμβολιάζεσαι, αλλά είναι για άτομα που έχουν κάνει τουλάχιστον δύο δόσεις και για τους ανοσοκατεσταλμένους που έχουν κάνει τουλάχιστον τρεις δόσεις.

Αυτό περιέχει το αρχικό στέλεχος του ιού και την παραλλαγή της ΟΜΙΚΡΟΝ που επικρατεί αυτή τη στιγμή και έτσι μας βοηθά ώστε να αποκτήσει καλύτερη άμυνα ο οργανισμός μας».

Μιλώντας για το πρόγραμμα των εμβολιασμών είπε ότι ναι μεν οι ρυθμοί έχουν πέσει, αλλά οι εμβολιασμοί συνεχίζονται. «Το πρόγραμμα δεν σταμάτησε, απλώς είναι μειωμένοι οι ρυθμοί λόγω του καλοκαιριού με τη χαλαρότητα που υπήρχε. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε ύφεση και περιμένουμε να δούμε πόσο θα κρατήσει» δήλωσε.

Ο κ. Καραταπάνης, έριξε ιδιαίτερο βάρος στο θέμα των λοιμώξεων, λέγοντας ότι έχουμε φαινόμενα με γρίπη και λοιμώξεις που δεν είναι της εποχής. Και μάλιστα βαριές λοιμώξεις του αναπνευστικού. Όπως είπε, αυτή τη στιγμή η γρίπη βρίσκει πρόσφορο έδαφος καθώς δεν υπάρχει ο κορωνοϊός σε τέτοια μεγάλη έκταση, και επειδή κάποια άτομα δεν εμβολιάστηκαν είναι εκτεθειμένα. Τώρα πλέον, δεν είναι όλα τα κρούσματα covid όπως είπε γι΄αυτό πρέπει να προσέχουμε.

«Είμαστε πολύ καλύτερα αλλά δυστυχώς θα μας συντροφεύουν για αρκετό καιρό. Οι ιώσεις που παρατηρούμε τώρα, προσβάλλουν το αναπνευστικό. Υπάρχουν και βαριές πνευμονίες που δεν τις βλέπαμε αυτή την εποχή, δηλαδή Αύγουστο και Σεπτέμβριο, ήταν λοιμώξεις του χειμώνα.

Επειδή έχει κοπάσει ο κορωνοϊός αυτή τη στιγμή είμαστε εκτεθειμένοι σε άλλους ιούς» δήλωσε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι το χειμώνα πρέπει να προφυλαχτούμε για τη γρίπη.

«Επομένως, πρέπει να κάνουμε το αντιγριπικό γιατί θα είμαστε σε κλειστούς χώρους και καταλαβαίνετε… παράλληλα και ο κορωνοϊός μπορεί να έχει έξαρση. Σίγουρα θα έχουμε έξαρση, εύχομαι μόνο να μην έχουμε μεγάλη έξαρση και να είναι κάτι διαχειρίσιμο», όπως είπε.

Σε ερώτηση για την επιφυλακτικότητα που δείχνουν οι πολίτες αναφορικά με την τέταρτη δόση του εμβολίου, ο διευθυντής της Α’ παθολογικής κλινικής απάντησε ότι αυτό έχει σχέση με δύο πράγματα. «Η χαλαρότητα που επικράτησε ήταν το πρώτο και το δεύτερο το ότι η ΟΜΙΚΡΟΝ δεν προσβάλλει τόσο πολύ τους πνεύμονες. Όταν λοιπόν βλέπουμε μία γενικότερη χαλάρωση και πουθενά μάσκες στους κλειστούς χώρους όπως τα αεροπλάνα, είναι λογικό να επηρεαστείς. Αφού λοιπόν έχουμε χαλαρώσει γιατί να κάνουμε το εμβόλιο; Αναρωτιούνται οι πολίτες.
Πρέπει να το κάνεις γιατί θα προφυλάξεις και τους άλλους. Όσο περισσότεροι εμβολιαστούμε, τόσο περισσότερη άμυνα θα έχουμε ως κοινωνία.

Επομένως δεν πρέπει να χαλαρώσουμε. Το έχω ξαναπεί: σε κλειστούς χώρους φοράμε μάσκα, προφυλάσσεσαι και από τη γρίπη και από τις άλλες λοιμώξεις. Το είδαμε και στην πράξη. Όταν μειώθηκε η γρίπη, ήταν επειδή φορούσαμε μάσκα» είπε.
Αναφορικά με τη μετάλλαξη ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ υπογράμμισε ότι δεν φαίνεται να είναι κάτι διαφορετικό.

Αν αργότερα και μέχρι το Δεκέμβριο θα προκύψει κάτι θα το μάθουμε.
Δεν δημιουργεί προς το παρόν περισσότερες ανησυχίες, φαίνεται λίγο πιο μεταδοτική αλλά δεν είναι πιο επιθετική για να δημιουργήσει βαριά λοίμωξη. Το νέο εμβόλιο, πάντως, την καλύπτει.

Ο κ. Καραταπάνης εξήγησε με την ευκαιρία ότι ακόμα και αν κάνουμε το εμβόλιο, μπορούμε να νοσήσουμε, λέγοντας ότι η λογική δεν είναι να μη νοσήσουμε καθόλου αλλά να μην το περάσουμε βαριά.

Έχουμε δύο πλεονεκτήματα: αφενός τα εμβόλια καλύπτουν αυτό το ενδεχόμενο και ευτυχώς το νέο στέλεχος είναι λιγότερο επιθετικό. Δεν προσβάλλει τόσο συχνά το κατώτερο αναπνευστικό.

Με την ευκαιρία αναφέρθηκε και στο αντιγριπικό εμβόλιο το οποίο καλό θα είναι να γίνει μέχρι και το Νοέμβριο, καθώς όπως είπε η γρίπη συνήθως δε ξεκινούσε τόσο νωρίς. Φέτος, όμως, ξεκίνησε πιο νωρίς οπότε ας ξεκινήσει πιο νωρίς και το αντιγριπικό. Τέλος, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι εκτός από τις λοιμώξεις έχουμε και βαριά περιστατικά στο νοσοκομείο.

«Η περίοδος του καλοκαιριού ήταν δύσκολη, δυστυχώς είχαμε πολλά τροχαία, και είχαμε και πολλά παθολογικά περιστατικά. Το νοσοκομείο είχε μεγάλη επιβάρυνση που συνεχίζεται και τώρα. Τώρα το Σεπτέμβριο ζοριζόμαστε αρκετά και ευτυχώς που έχει μειωθεί ο κορωνοϊός» κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»