Τον Νοέμβριο το ετήσιο συνέδριο των δήμων του Νοτίου Αιγαίου

Τον Νοέμβριο το ετήσιο συνέδριο των δήμων του Νοτίου Αιγαίου

Τον Νοέμβριο το ετήσιο συνέδριο των δήμων του Νοτίου Αιγαίου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 225 ΦΟΡΕΣ

Αρχές Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το ετήσιο συνέδριο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Νοτίου Αιγαίου και ως το μοναδικό της θητείας, αναμένεται να κάνει…«θόρυβο»!

Καταρχάς, χθες, Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου, στις 6:00 το απόγευμα, επρόκειτο να συνεδριάσει με τηλεδιάσκεψη το Διοικητικό Συμβουλίο της ΠΕΔ με μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη τη συζήτηση για τη λειτουργία των θεματικών επιτροπών και την ενεργοποίησή τους ενόψει του τακτικού συνεδρίου της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ακριβώς επειδή πρόκειται για το μοναδικό συνέδριο αυτής της δημοτικής θητείας, μιας και τα προηγούμενα χρόνια δεν έγιναν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ενώ το 2023, ως γνωστόν, είναι χρονιά εκλογών, στόχος είναι αυτό να αφήσει το στίγμα του.

Ειδικότερα, θέλουν να «αγκαλιάσει» όλα τα θέματα που απασχολούν αυτή τη στιγμή τους δήμους της περιφέρειάς μας και βέβαια τα νησιά. Έτσι, το σίγουρο είναι ότι θα περιλαμβάνει τρία-τέσσερα μείζονος σημασίας θέματα, οικονομικά, αναπτυξιακά, θεσμικά και εθνικά.

Το συνέδριο πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί στις 10 Νοεμβρίου στην Αθήνα, καθώς θα ακολουθήσει και εκείνο της ΚΕΔΕ. Έτσι, τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί ακόμα μία τακτική συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΠΕΔ, η οποία θα είναι προπαρασκευαστική του συνεδρίου.

Οι νησιωτικοί δήμοι στο επίκεντρο του συνεδρίου στα Κύθηρα
Το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Κεντρικής Ένωσης δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) σε συνεργασία με την ΕΕΤΑΑ, την ΠΕΔΑ και τον δήμο Κυθήρων-Αντικυθήρων, διοργανώνουν συνέδριο με τίτλο «Νησιωτική Αυτοδιοίκηση: Προκλήσεις και Προοπτικές».

Μια εξαιρετική ευκαιρία για να αναλυθούν τα ζητήματα που απασχολούν τους νησιωτικούς δήμους, είναι το συνέδριο στα Κύθηρα και το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέσω του προέδρου του Ηλία Αποστολόπουλο, ως διοργανωτής δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερη στιγμή για τη διοργάνωσή του, δεδομένων των ιδιαίτερων συνθηκών που βιώνει η τοπική αυτοδιοίκηση εν μέσω ενεργειακής κρίσης και άλλων προκλήσεων.

Το συνέδριο θα διεξαχθεί στα Κύθηρα την Πέμπτη 22 και την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022, στην αίθουσα «Δημήτριος Στάης» (Κυθηραϊκός Σύνδεσμος)-Χώρα Κυθήρων, ενώ το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου θα λάβουν χώρα οι εορτασμοί στο πανηγυρίζον Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας.

Στόχος του συνεδρίου είναι να συζητηθούν τα θεσμικά ζητήματα των νησιωτικών δήμων, καθώς και θέματα που αφορούν στον τουρισμό, στην πολιτική προστασία, στο περιβάλλον, στις υποδομές, στον ψηφιακό μετασχηματισμό και σε καλές πρακτικές νησιωτικής ανάπτυξης, προκειμένου να αναδειχτεί ο ρόλος των νησιωτικών δήμων τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Στο συνέδριο έχουν προσκληθεί οι αρμόδιοι υπουργοί, υφυπουργοί, γενικοί γραμματείς, εκπρόσωποι και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού.

Οι κύριες ενότητες του συνεδρίου θα είναι οι εξής:
• «Θεσμική Θωράκιση των Νησιωτικών Δήμων».
• «Νέα Χρηματοδοτικά Εργαλεία: Υποδομές και Ψηφιακός Μετασχηματισμός».
• «Πολιτική Προστασία και Περιβάλλον».

• «Γεωγραφική Απομόνωση: Πρόβλημα ή Πλεονέκτημα;».
• «Τουρισμός και Φέρουσα Ικανότητα των Υποδομών».
• «Ο Ελληνικός Νησιωτικός Χώρος στο Πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Πολιτικών».

Το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης δίνει τη δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να παρακολουθήσουν διαδικτυακά στα ακόλουθα Links: www.ita.org.gr/youtube και την ιστοσελίδα https://www.ita.org.gr

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»

«Μάνες της τέχνης» - Πρωτότυπη εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Δήμου Ρόδου αύριο με αφορμή τη γιορτή της μητέρας