Ιδανικό σημείο ο Μονόλιθος για παρατήρηση αστρονομικών φαινομένων

Ιδανικό σημείο ο Μονόλιθος για παρατήρηση αστρονομικών φαινομένων

Ιδανικό σημείο ο Μονόλιθος για παρατήρηση αστρονομικών φαινομένων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 866 ΦΟΡΕΣ

Ιδανικό σημείο για να πιστοποιηθεί ως περιοχή παρατήρησης αστρονομικών φαινομένων, χαρακτηρίζεται μία περιοχή του Μονολίθου που είναι υποψήφια για να πάρει τη σχετική πιστοποίηση καθώς προσέλκυσε το ενδιαφέρον του Οργανισμού “Dark sky places”.

Όπως έκανε γνωστό, χθες, σε δηλώσεις του, ο αντιδήμαρχος Τύπου και ΜΜΕ κ. Κώστας Ταρασλιάς, προχθές, είχε μία πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση στο γραφείο του μαζί με τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας κ. Νεκτάριο Φλοσκάκη, καθώς συνάντησαν τον γνωστό ερασιτέχνη αστρονόμο συμπολίτη μας κ. Στράτο Κουφό μαζί με τον κ. Στέλιο Κούτρη, ο οποίος είχε λάβει από την κοινότητα Μονολίθου την εξουσιοδότηση να την εκπροσωπήσει (σ.σ.λόγω κωλύματος του Προέδρου).

Κατά την προχθεσινή συνάντηση από αριστερά: ο κ. Φλοσκάκης, ο κ. Κούτρης, ο κ. Κουφός και ο κ. Ταρασλιάς
Κατά την προχθεσινή συνάντηση από αριστερά: ο κ. Φλοσκάκης, ο κ. Κούτρης, ο κ. Κουφός και ο κ. Ταρασλιάς


Αντικείμενο της συνάντησης αυτής ήταν, σύμφωνα με τον κ. Ταρασλιά, ένα πολύ ενδιαφέρον project σε συνεργασία με τον Οργανισμό «Dark sky places» ο οποίος αποτελείται από τη Διεθνή Ένωση Αστρονόμων. Αυτοί πιστοποιούν κάποιες περιοχές που να μην έχουν πολύ μεγάλο φωτισμό, ώστε να μπορούν οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για την αστρονομία, να παρακολουθούν τα φαινόμενα.

Θεώρησαν, λοιπόν, ότι είναι ιδανικό μέρος για το νησί μας η περιοχή του Μονολίθου και μάλιστα γι’ αυτό το λόγο έκαναν και μία διαδικτυακή σύνδεση με τις Βρυξέλλες όπου το μέλος της Επιτροπής αυτής, η κα Ελένη Χατζηχρήστου τους είπε τους τρόπους με τους οποίους μία περιοχή μπορεί να πάρει μία τέτοια πιστοποίηση.

Έτσι, λοιπόν, έχει γίνει μία αρχική αίτηση από τον κ. Κουφό για την περιοχή και δήλωσε ο κ. Ταρασλιάς:

«Πράγματι, θεωρήσαμε ότι είναι ιδανικό το σημείο από την πλαγιά που είναι το κάστρο του Μονολίθου και μαζί με τον δήμο θα προχωρήσουμε σε αυτή τη δράση διότι θεωρούμε ότι και από επιστημονικής άποψης, είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον να έχουμε μία τέτοια περιοχή και μάλιστα σε μία περιοχή όπου δεν δημιουργείται πρόβλημα λόγω του τουρισμού.

Δίνει μία προστιθέμενη αξία στην περιοχή και ταυτόχρονα ενισχύει αυτό το οποίο λέγαμε πάντα στον τουρισμό ότι «μπορείτε να έχετε πολλαπλές εμπειρίες στη Ρόδo». Άρα, λοιπόν, ακόμα ένα κομμάτι το οποίο η Ρόδος μπορεί να υποστηρίξει και είναι αυτό το πρόγραμμα των σκοτεινών ουρανών».

Ιδανικό σημείο η περιοχή του Μονολίθου για την παρατήρηση ουράνιων φαινομένων κατά τη νύχτα
Ιδανικό σημείο η περιοχή του Μονολίθου για την παρατήρηση ουράνιων φαινομένων κατά τη νύχτα


Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, ο ίδιος, μαζί με τον κ. Φλοσκάκη, θα προσπαθήσει να τους βοηθήσουν σε ό,τι χρειάζονται. Το επόμενο βήμα είναι να γίνουν οι απαραίτητες φωτομετρήσεις, που σημαίνει ότι αν χρειάζεται από την πλευρά του δήμου να προβεί σε κάποιες ενέργειες ώστε να μην ενισχυθεί περαιτέρω ο φωτισμός-γι’ αυτό και επέλεξαν και μία περιοχή που να μην είναι μέσα στον οικισμό και να μη δημιουργεί μελλοντικό πρόβλημα για την ανάπτυξη.

Και είπε ο αντιδήμαρχος: «Χαίρομαι που οι συμπολίτες μας μας φέρνουν ωραίες ιδέες, ιδέες που εμείς στον δήμο είμαστε πρόθυμοι να στηρίξουμε και να υλοποιήσουμε».

Για να υλοποιηθεί αυτό, καταρχάς χρειάζεται η αρχική έκθεση, η οποία έχει πραγματοποιηθεί, στη συνέχεια είναι οι φωτομετρήσεις, να έρθουν να πιστοποιήσουν ότι ισχύουν γι’ αυτή την περιοχή όλες οι προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο, και είναι μία διαδικασία που χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα για να ολοκληρωθεί, τουλάχιστον ενάμιση-δύο χρόνια ώστε να μπορέσουν να προβούν στην τελική πιστοποίηση αυτής της περιοχής.

Διαβάστε ακόμη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη