Πολυετείς ποινές φυλάκισης σε δύο αδέλφια από την Τουρκία για διακίνηση μεταναστών

Πολυετείς ποινές φυλάκισης σε δύο αδέλφια από την Τουρκία για διακίνηση μεταναστών

Πολυετείς ποινές φυλάκισης σε δύο αδέλφια από την Τουρκία για διακίνηση μεταναστών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 385 ΦΟΡΕΣ

Ένοχα κρίθηκαν από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου, τα δύο αδέλφια Τουρκικής καταγωγής που συνελήφθησαν τον περασμένο Μάιο στο νησί μας και κατηγορούνται για τη μεταφορά αλλοδαπών από τα παράλια της γείτονα χώρας στις Φάνες της Ρόδου.

Τους δύο άνδρες ηλικίας 23 και 20 ετών αντίστοιχα αλλά και τον 66χρονο Ροδίτη που επίσης είχε συλληφθεί ως εμπλεκόμενος στην υπόθεση, βάραιναν οι κατηγορίες της παράνομης μεταφοράς από το εξωτερικό στην Ελλάδα κατά συρροή πολιτών τρίτων χωρών που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος από κοινού και εκ κερδοσκοπίας και παράνομη είσοδο στη χώρα.

Μετά τις απολογίες τους οι δύο Τούρκοι κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι και οδηγήθηκαν στη φυλακή, ενώ ο 66χρονος Ροδίτης είχε αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Παράλληλα τα δύο αδέλφια κίνησαν τις διαδικασίες και προέβησαν σε ποινική διαπραγμάτευση αποδεχόμενοι τις πράξεις τους, το πρακτικό της οποίας επικυρώθηκε την περασμένη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων.

Έτσι, ο 23χρονος καταδικάστηκε σε συνολική ποινή φυλάκισης 10 ετών και 10 ημερών (2 έτη φυλάκιση για κάθε μεταφερόμενο και 30 ημέρες φυλάκιση για την παράνομη είσοδο) και ο 20χρονος σε συνολική ποινή φυλάκισης 13 ετών και 10 ημερών (3 έτη φυλάκιση για κάθε μεταφερόμενο και 30 ημέρες φυλάκιση για την παράνομη είσοδο). Από τις παραπάνω ποινές ο κάθε αλλοδαπός θα εκτίσει – βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας) 8 έτη και με την απόφαση αυτή επέστρεψαν στη φυλακή.

Σημειώνεται πως η ίδια υπόθεση θα προσδιοριστεί το επόμενο διάστημα για να δικαστεί από το ίδιο δικαστήριο, αυτή τη φορά για τον 66χρονο Ροδίτη.

Αξίζει να σημειωθεί πως όλα ξεκίνησαν στις 12 Ιουλίου 2022 το μεσημέρι οπότε και εντοπίστηκαν οι δύο αλλοδαποί διακινητές και 13 παράνομοι μετανάστες, οι οποίοι είχαν καταφέρει να αποβιβαστούν σε παραλιακή περιοχή των Φανών.

Στο σημείο έσπευσαν αμέσως λιμενικές αρχές, ενώ ειδοποιήθηκε και η αστυνομία για τη διενέργεια ελέγχου σε ότι αφορά τον ακριβή αριθμό των ατόμων που αποβιβάστηκαν.

Το σκάφος, ρυμουλκήθηκε στη συνέχεια με ασφάλεια προς το λιμανάκι των Φανών που βρίσκεται σε μικρή απόσταση, έτσι ώστε να μην υπάρξει διαρροή καυσίμων και να μην παρασυρθεί από τη θάλασσα.

Από τα όσα έχουν γίνει γνωστά, το σκάφος με τους παράνομους μετανάστες, έφθασε από τα παράλια της γειτονικής χώρας και στην προσπάθειά του να αποβιβάσει τους παράνομους μετανάστες στις ακτές της Ρόδου, προσάραξε στην παραλία των Φανών.

Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος «ενημερώθηκε μεσημβρινές ώρες στις 12 Ιουλίου 2022, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου για την ύπαρξη προσαραγμένου ταχύπλοου σκάφους στη θαλάσσια περιοχή «ΦΑΝΩΝ» βορειοδυτικά της Ρόδου.

Άμεσα στο σημείο μετέβησαν, ένα περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και δυο οχήματα Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. από ξηράς, όπου εντόπισαν το σκάφος επί του οποίου επέβαιναν οι δυο (02) αλλοδαποί διακινητές, Τούρκοι υπήκοοι, ηλικίας 20 και 23 ετών. Στη συνέχεια, μετά από έρευνες των στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και με τη συνδρομή στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. στην εν λόγω περιοχή εντοπίστηκαν τέσσερις (04) αλλοδαποί.

Επιπρόσθετα, κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών και διακριτικής επιτήρησης, εντοπίστηκε ένα Ι.Χ.Ε. όχημα, με οδηγό 66χρονο ημεδαπό, να μεταφέρει και να αποβιβάζει σε πολεοδομικό συγκρότημα της Ρόδου, ακόμη πέντε (05) αλλοδαπούς.

Όλοι οι ανωτέρω συνελήφθησαν, ενώ οι αλλοδαποί στο σύνολο τους αναγνώρισαν τον 20χρονο και τον 23χρονο ως διακινητές και οι πέντε (05) εξ’ αυτών οι οποίοι μεταφέρθηκαν από την παραλία στη πόλη της Ρόδου αναγνώρισαν τον 66χρονο ως τον οδηγό του οχήματος που τους παρέλαβε και τους μετέφερε.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν το ανωτέρω Τ/Χ σκάφος, το Ι.Χ.Ε. όχημα, τρεις (03) συσκευές κινητής τηλεφωνίας, καθώς και το χρηματικό ποσό των χιλίων τριακοσίων είκοσι ευρώ (1.320,00€).

Οι απολογίες

Μετά την άσκηση ποινικών διώξεων, συνοδευόμενοι από τους συνηγόρους τους κ.κ. Πόλυ Χατζηγιάννη (για τους αλλοδαπούς), Σταύρο Παναγιωτακόπουλο και Δήμου Μουτάφη (για τον Έλληνα) οι συλληφθέντες προσήχθησαν ενώπιον της ανακρίτριας Ρόδου, διαδοχικά, για να απολογηθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όπως και προανακριτικά ο 23χρονος που φέρεται ως ο κυβερνήτης , ανέλαβε όλη την ευθύνη δηλώνοντας ότι πράγματι έκανε τη μεταφορά αλλά 9 αλλοδαπών και όχι 25 όπως αρχικά είχε ισχυριστεί.

Ο ίδιος είχε πει ότι θα ελάμβανε για αυτή του την πράξη το ποσό των 3.000 ευρώ (και όχι 40.000 ευρώ που είχε δηλώσει προανακριτικά) όταν θα επέστρεφε στην πατρίδα του, ενώ είχε επαναλάβει πως το έκανε προκειμένου να καλύψει κάποιες από τις οικονομικές υποχρεώσεις που έχει. Ο 23χρονος είχε πει επίσης ότι το σκάφος ανήκει στον πατέρα του ο οποίος ουδεμία σχέση έχει με τη μεταφορά που ο ίδιος έκανε, ενώ είχε τονίσει ότι και ο 20χρονος αδελφός του δεν έχει ανάμιξη στην υπόθεση αφού τον πήρε μαζί του μόνο για να δίνει κανένα μπουκάλι νερό ή οτιδήποτε άλλο χρειάζονταν οι μεταφερόμενοι. Τέλος είχε επισημάνει ότι ήταν η πρώτη φορά που έκανε μεταφορά και αυτό λόγω της οικονομικής του κατάστασης.

Τους ισχυρισμούς αυτούς επανέλαβε κατά την απολογία του και ο 20χρονος Τούρκος ο οποίος και προανακριτικά είχε δηλώσει πως δεν είχε γνώση για τη μίσθωση ή τη συμφωνία που είχε κάνει ο αδελφός του.

Από την πλευρά του, ο 66χρονος είχε αρνηθεί για άλλη μία φορά τα όσα του καταλογίζονται και ισχυρίστηκε πως το μόνο που θέλησε ήταν να βοηθήσει με τη μεταφορά της μητέρας με το ανήλικο παιδί και στην ουσία «αναγκάστηκε» στη συνέχεια να μεταφέρει και τα λοιπά μέλη της οικογένειας χωρίς να γνωρίζει ποιοι είναι και από πού προέρχονται με αποτέλεσμα να βρίσκεται τώρα μπλεγμένος σε μία υπόθεση άνευ προηγουμένου για αυτόν.

Ο 66χρονος είχε δηλώσει πως η γυναίκα μαζί με το παιδί του είχαν κάνει ωτοστόπ (το ίδιο είχε ισχυριστεί και προανακριτικά) και όταν μπήκαν μέσα, τότε εμφανίστηκε και ο άνδρας με το άλλο ανήλικο παιδί. Όταν τους άφησε στην Παλιά Πόλη ο 66χρονος είπε ότι επέστρεψε και έφαγε σε ταβέρνα στην Κάμειρο, κάτι που εξ αρχής είχε προγραμματίσει να κάνει. Ο Ροδίτης είχε προσθέσει ότι ουδέποτε πήρε χρήματα από τους αλλοδαπούς όπως του καταλογίζουν στις καταθέσεις του και προσκόμισε στοιχεία τέτοια που αποδεικνύουν την εύπορη οικονομική του κατάσταση, καταρρίπτοντας έτσι το οικονομικό κίνητρο που θα μπορούσε να έχει για να το κάνει.

Μετά την ολοκλήρωση των απολογιών με σύμφωνη γνώμη και του αρμόδιου εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου, ο 23χρονος Τούρκος με τον 20χρονο αδελφό του είχαν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι και πήραν το δρόμο για τις φυλακές, ενώ ο 66χρονος Έλληνας είχε αφεθεί ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισής του μία φορά το πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του και της καταβολής εγγυοδοσίας ποσού 5.000 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη

Κάθειρξη 5 ετών σε 27χρονο Ουκρανό για τη μεταφορά αλλοδαπών

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Αθωώθηκε 50χρονη για τη βοήθεια σε ανήλικους

Κλεμμένα κοσμήματα βρέθηκαν σε κοσμηματοπωλείο της Ρόδου

Αθώοι κρίθηκαν Τούρκος και Ρώσος για διακίνηση μεταναστών στην Κω

Νέος κ.ο.κ.: Αφαίρεση διπλώματος έως και 5 χρόνια

Σύλληψη 22χρονου στην Κω για κροτίδες και δυναμίτες

Συνελήφθη 30χρονος σερβιτόρος για άγρα πελατών