Το τάγμα των Ιπποτών θέλει να δημιουργήσει δομές πρόνοιας

Το τάγμα των Ιπποτών θέλει  να δημιουργήσει δομές πρόνοιας

Το τάγμα των Ιπποτών θέλει να δημιουργήσει δομές πρόνοιας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1321 ΦΟΡΕΣ

Εκπρόσωποί του συναντήθηκαν χθες με τον δήμαρχο Ρόδου

Δομές πρόνοιας διάφορων αντικειμένων για τους κατοίκους του νησιού μας που έχουν ανάγκη, επιθυμεί να δημιουργήσει στη Ρόδο το κράτος του τάγματος των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ της Ρόδου και της Μάλτας.

Εκπρόσωποι του τάγματος επισκέφθηκαν χθες το δήμαρχο Αντώνη Καμπουράκη και είχαν μαζί του εκτενή συζήτηση για το θέμα, παρουσία των αντιδημάρχων της πρόνοιας, της παιδείας, του πολιτισμού και της Μεσαιωνικής Πόλης.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο παραβρέθηκαν συγκεκριμένα οι αντιδήμαρχοι Γιώργος Τριάντος, Στράτος Καρίκης, Θανάσης Βυρίνης, Στέφανος Δράκος και Τσαμπίκα Κιαχαγιά, οι οποίοι ενημερώθηκαν για τους σκοπούς του τάγματος και κατέθεσαν κάποιες πρώτες προτάσεις για τις δομές που χρειάζεται το νησί μας.

Εκ μέρους του τάγματος παραβρέθηκαν οι κ.κ. Luca Rovati (πρέσβης) και Gerardo Solaro del Borgo καθώς επίσης και ο Έλληνας εκπρόσωπός του Νίκος

Δεληγιάννης οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν τους σκοπούς του τάγματος που πλέον έχει αναγνωριστεί ως κυρίαρχο κράτος από την Ελλάδα πριν από περίπου ένα χρόνο.

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης δήλωσε τα εξής:

«Με μεγάλη χαρά υποδεχθήκαμε ένα νέο κράτος που αναγνώρισε η χώρα μας, το κράτος του τάγματος των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ της Ρόδου και της Μάλτας. Με μεγάλη χαρά υποδεχθήκαμε τους εκπροσώπους του τάγματος και ειδικά τιν πρέσβη που επισκέπτονται τη Ρόδο πάντα σε συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο πολιτισμού και άλλους κρατικούς φορείς με σκοπό να κάνουν αυτό που ξέρουν να κάνουν με 150.000 εθελοντές με 50.000 εργαζόμενους με 13.000 μέλη, δηλαδή να προσφέρουν στην πρόνοια αυτών που έχουν ανάγκη.

Πολλά είναι αυτά που έχει κάνει το τάγμα σε όλο τον κόσμο σε πονεμένες περιοχές όπως Συρία, Ουκρανία με νοσοκομεία, κάθε είδους βοήθεια και πολλά πράγματα σκέφτονται να κάνουν και στη Ρόδο καθώς περιλαμβάνεται στη βασική τους διαδρομή από τα Ιεροσόλυμα μέχρι τη Μάλτα.
Ευχόμαστε καλή επιτυχία στην αποστολή του κ. Rovati στη χώρα μας και είμαστε κοντά του, για να πάρουμε αυτά τα πολλά που θέλουν να προσφέρουν στο ροδιακό λαό και στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Όπως μας είπε ο κ. Solaro που είναι πρόεδρος του μέρους του τάγματος για την προσφορά και την κοινωνική πρόνοια, αυτά που σκοπεύουν να κάνουν στο νησί δεν έχουν σχέση με την αιτία που κάποιοι έχουν ανάγκη αλλά με την ανάγκη την ίδια. Οποιουδήποτε χρώματος, φύλου, θρησκείας και καταγωγής. Ο άνθρωπος που έχει ανάγκη είναι στο κέντρο της δικής τους προσφοράς».

Σε ερώτηση αν κατατέθηκαν κάποιες προτάσεις εκ μέρους του δήμου, απάντησε ότι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν όταν ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την υλοποίησή τους και πρόσθεσε: « Ο κ. Τριάντος από την Πρόνοια, ο κ. Καρίκης από την Παιδεία, ο κ. Δράκος από τη Μεσαιωνική Πόλη και η κ. Κιαχαγιά από τον πολιτισμό ήμασταν στο τραπέζι για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε.

Πρέπει κάτι να προτείνουμε για τους ανθρώπους με άνοια, αλτσχάιμερ, πάρκινσον ή για τα παιδιά με αναπηρίες και είναι αυτά που μάλλον φαίνεται να έχουν προτεραιότητα στις δικές μας σκέψεις και ανάγκες».

Από την πλευρά του, ο πρέσβης κ. Rovati δήλωσε τα εξής: «Είναι μεγάλη μου χαρά που παραβρίσκομαι εδώ και αντιπροσωπεύω το κραταιό νοσοκομειακό και στρατιωτικό τάγμα του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ της Ρόδου και της Μάλτας. Η Ρόδος είναι ένα μέρος μεγάλης σημασίας για το τάγμα που ήταν εδώ πάνω από 200 χρόνια.

Έφυγε την 1η Ιανουαρίου του 1523. Το τάγμα μετά από τόσα χρόνια αναγνωρίστηκε ως κραταιό κυρίαρχο κράτος από την Ελλάδα το Δεκέμβριο του 2021 και επικυρώθηκε από τη βουλή των Ελλήνων και κατόπιν αυτού από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Το τάγμα ιδρύθηκε το 1113 στην Ιερουσαλήμ με βούλα του τότε Πάπα και το όνομά του ήταν κυρίαρχο στρατιωτικό αλλά και νοσοκομειακό τάγμα. Η Ρόδος ήταν ο πρώτος σταθμός μετά την αναχώρησή του από την Ιερουσαλήμ και παραμένει ένα πολύ σημαντικό μέρος με μεγάλη σημασία.

Η νεότερη εποχή του τάγματος αρχίζει το 1833, όταν εγκαταστάθηκε στη Ρώμη μετά την αναχώρησή του από τη Μάλτα. Ο σκοπός του είναι να προσφέρει νοσοκομειακή και ανθρωπιστική βοήθεια σε όλο τον κόσμο, άσχετα από φυλή η θρησκεία. Είναι βέβαια ένα θρησκευτικό τάγμα αλλά είναι κυρίαρχο και δεν εξαρτάται από τον Πάπα. Εξάλλου, στην αγία έδρα στο Βατικανό, το τάγμα έχει πρεσβευτή και αντιπροσωπεύεται. Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι δεν αποτελεί οντότητα των καθολικών. Ευχαριστώ τις ελληνικές αρχές σε όλα τα επίπεδα και τον δήμαρχο Ρόδου. Θα κάνουμε το πάν ώστε το τάγμα να αναπτύξει όλες του τις δραστηριότητες πρωτίστως στη Ρόδο».

Διαβάστε ακόμη

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο