Επιμνημόσυνη δέηση έγινε για τα θύματα του “Oscar”

Επιμνημόσυνη δέηση έγινε για τα θύματα του “Oscar”

Επιμνημόσυνη δέηση έγινε για τα θύματα του “Oscar”

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1258 ΦΟΡΕΣ

Πενήντα χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από την τραγωδία στο κέντρο διασκέδασης “Oscar” κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 33 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους τουρίστες που έκαναν τις διακοπές τους στη Ρόδο, και εκείνο το μοιραίο βράδυ της 22ας Σεπτεμβρίου 1972 παγιδεύτηκαν στη φωτιά που εκδηλώθηκε στον όροφο του κτηρίου όπου αυτό λειτουργούσε.

Με αφορμή αυτή τη θλιβερή επέτειο, ο πρόξενος της Ιρλανδίας στη Ρόδο Σκεύος Μούγκρος, πήρε την πρωτοβουλία και πραγματοποίησε επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα, στην πλατεία Γαβριήλ Χαρίτου, στις 100 Χουρμαδιές στον χώρο όπου στήθηκε μία αναμνηστική πλάκα, ως φόρος τιμής σε εκείνους που έχασαν τη ζωή τους.

Τη δέηση τέλεσε το απόγευμα της Παρασκευής, ο καθολικός ιερέας της Ρόδου πατέρας Λουκάς και παραβρέθηκαν εκπρόσωποι τοπικών αρχών καθώς και πρόξενοι διαφόρων χωρών.

Το “Oscar” που βρισκόταν απέναντι από το ξενοδοχείο των Ρόδων, δίπλα στο σημερινό ξενοδοχείο Mediterranean, ήταν ένα από τα δημοφιλή εστιατόρια – κέντρα διασκέδασης της Ρόδου την περίοδο εκείνη, και προσέλκυε εκατοντάδες επισκέπτες του νησιού.

Έτσι και το μοιραίο βράδυ εκείνης της Παρασκευής, το μαγαζί ήταν ασφυκτικά γεμάτο από κόσμο. Ξαφνικά, από τον χώρο της κουζίνας άρχισαν να βγαίνουν καπνοί.

Είχε εκδηλωθεί φωτιά από βραχυκύκλωμα στο κλιματιστικό που είχε τοποθετηθεί μερικές μέρες πριν, η οποία γρήγορα πήρε μεγάλες διαστάσεις. Το κτήριο τυλίχθηκε στις φλόγες και οι πελάτες του καταστήματος προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να βγουν έξω από αυτό.

Επικράτησε πανικός, καθώς η έξοδος κινδύνου ήταν κλειστή με αποτέλεσμα να παγιδευτούν στον χώρο που καιγόταν.

Συνολικά 33 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ αρκετοί τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Ρόδου.

Οι εφημερίδες της εποχής γράφουν πως σημαντική ήταν η βοήθεια των κατοίκων του νησιού, οι οποίοι έβγαζαν από τις φλόγες τους τουρίστες και με τα αυτοκίνητά τους, τους μετέφεραν στο νοσοκομείο.

Μάλιστα, η «Ροδιακή» είχε εκτενές ρεπορτάζ για την τραγωδία, η οποία έγινε θέμα συζήτησης σε όλο τον κόσμο. Ορισμένοι τα κατάφεραν, άλλοι όμως όχι.

Είκοσι Σουηδοί, πέντε Δανοί, πέντε Ιρλανδοί και τρεις Έλληνες, βρήκαν τραγικό θάνατο εκείνη τη μοιραία νύκτα και τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου 23 Σεπτεμβρίου του 1972.

Ανάμεσά τους ήταν και ένα νιόπαντρο ζευγάρι που είχε έρθει στη Ρόδο για τον μήνα του μέλιτος.

Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει τόσα χρόνια, συγγενείς των θυμάτων θυμούνται τον άδικο χαμό των δικών τους ανθρώπων και πολλοί από αυτούς έρχονται κατά καιρούς στη Ρόδο για να δουν τον χώρο στον οποίο συνέβη η τραγωδία.

Διαβάστε ακόμη

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών

Απαγορεύεται η διέλευση και παραμονή στις δασικές περιοχές τις νυκτερινές ώρες

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή

Αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Αθανάσιο Κούτσια