Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού με γλέντι αφαντενό!

Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού με γλέντι αφαντενό!

Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού με γλέντι αφαντενό!

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 818 ΦΟΡΕΣ

Γράφει η
Στέλλα Π. Βουτσά.
Διδάκτωρ-Φιλόλογος Γενικού Λυκείου Αφάντου

Την Τρίτη, 27η Σεπτεμβρίου 2022, εορτάστηκε στ’ Αφάντου της Ρόδου με τον πιο πανηγυρικό τρόπο η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στις 7 το βράδυ στην πλατεία μπροστά από το Δημαρχείο και διοργανωτές ήταν ο δήμος Αφάντου με τη συμμετοχή του Συλλόγου Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Αφάντου «Παναγία η Καθολική», καθώς και με τη συμβολή του Συλλόγου Καταστηματαρχών Αφάντου. Παρουσιαστές και «ψυχή» της εκδήλωσης ήταν οι συμπολίτες μας κ. Ειρήνη Σαρίκα και ο κ. Σταμάτης Βαλσαμής.

Η πλατεία Αφάντου κατακλύστηκε από κόσμο, τόσο από ξένους τουρίστες όσο και από ντόπιους. Και πράγματι, όσα παρακολουθήσαμε εκείνο το βράδυ, μας αποζημίωσαν πέρα για πέρα!
Κατ΄αρχάς, εγώ προσωπικά, ως καθηγήτρια του Γενικού Λυκείου Αφάντου, καμάρωσα –δίπλα στους γονείς τους- τους μαθητές μου να χορεύουν, σαν να επρόκειτο για επαγγελματίες χορευτές, παραδοσιακούς χορούς από τη Θράκη, την Κρήτη και τη Ρόδο και να κλείνουν μ’ ένα υπέροχο ξεσηκωτικό συρτάκι.

Τι νιάτα, τι χάρη, τι μπρίο, τι λεβεντιά! Αγόρια και κορίτσια ενθουσίασαν το κοινό ντυμένα με εντυπωσιακές και πολύ επιμελημένες παραδοσιακές φορεσιές. Θερμά συγχαρητήρια στον πρόεδρο του Συλλόγου Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Αφάντου, κ. Σταμάτη Παπανικόλα, αλλά και σε όλο το άξιο Διοικητικό Συμβούλιο που εργάστηκε άοκνα για να προετοιμάσει αυτό το πολύ αξιόλογο αποτέλεσμα. Ένα θερμό «Μπράβο» αξίζει επίσης στον καταρτισμένο κι έμπειρο χοροδιδάσκαλο, κ. Θοδωρή Ανδρουλάκη.


Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μοιράστηκαν, επίσης, τίτλοι επαίνου αναμνηστικοί σε ξένους τουρίστες οι οποίοι επισκέπτονται επανειλημμένα εδώ και πολλά χρόνια το νησί μας (άκουσα περίπτωση τουρίστα που επισκέφτηκε το νησί 61 φορές!), τιμώντας το με την αμετακίνητη προτίμησή τους. Στις περιπτώσεις αυτές, δεν μιλάμε πια για ξένους τουρίστες, αλλά για φίλους της Ρόδου και της Ελλάδας και πρεσβευτές της στο εξωτερικό.


Οι ντόπιοι καταστηματάρχες από την πλευρά τους προσέφεραν αφειδώς από το περίσσευμα της γενναιοδωρίας τους κεράσματα αλμυρά και γλυκά, από τα οποία δεν έλειπε βέβαια το πατροπαράδοτο μελεκούνι, όπως και ποτά, αποδεικνύοντας έτσι για μια ακόμη φορά «τι εστί» ελληνική φιλοξενία. Πολύ συγκινητική ήταν επίσης η στιγμή που οι νεαροί χορευτές και οι νεαρές χορεύτριες, μετά το τέλος των δικών τους χορών, πλησίασαν τους προσκεκλημένους τουρίστες που κάθονταν στις καρέκλες τους και τους παρότρυναν να μπουν στον χορό μαζί τους. Το ίδιο έκαναν και μ’ εμάς, τους δασκάλους τους, αφού μας σήκωναν με επιμονή να χορέψουμε μαζί τους.


Πολλά συγχαρητήρια στον αντιδήμαρχο Δημοτικής Ενότητας Αφάντου, Αξιοποίησης και Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας και Κτηματολογίου, κ. Βασίλειο Μανέττα, στον αντιδήμαρχο Οικονομικών δήμου Ρόδου, κ. Αναστάσιο Σπανό και, βέβαια, στον πρόεδρο της Δημοτικής Ενότητας Αφάντου, κ. Γεώργιο Μπακίρη. Η τριανδρία αυτή έκανε εφικτό ένα τέτοιο αξιοθαύμαστο αποτέλεσμα.


Κλείνοντας, να κάνω μια προσωπική κατάθεση: αποφάσισα να γράψω δυο λόγια, γιατί όταν πραγματοποιούνται τόσο αξιέπαινες πρωτοβουλίες, καλό είναι, κατά τη γνώμη μου, να προβάλλονται. Η πραγματικότητα δεν είναι μόνο όλα αυτά τα δυσάρεστα που μας κατακλύζουν και μας σφυροκοπούν καθημερινά. Υπάρχει και η φωτεινή και αισιόδοξη πλευρά της επικαιρότητας. Και δείγμα της είναι αυτό που συνέβη την περασμένη Τρίτη στ’ Αφάντου της Ρόδου, όπου γιορτάστηκε με τον πιο πανηγυρικό τρόπο η Ημέρα του Τουρισμού, όπως θα όριζε και ο «Ξένιος Ζευς», με πλούσια ελληνική φιλοξενία και γλέντι αφαντενό! Ευχόμαστε οι πρωτοβουλίες αυτές να έχουν και συνέχεια...

Διαβάστε ακόμη

Σε Πανελλήνιο Σχολικό Διαγωνισμό τάξεις του Δημοτικού Σχολείου Σορωνής

Εκδήλωση για τη βία εναντίον των γυναικών

«Γη Μήτηρ»: Παρουσίαση ποιητικής συλλογής της Ιουλίτας Ηλιοπούλου

Ομιλία της αρχαιολόγου Κωνσταντίας Κεφαλά στις 17 Μαΐου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Ρόδου και Νοτίου Αιγαίου επιστρέφει δυναμικά | 1-4 Ιουνίου

Παν-Μεσογειακή εκδήλωση για την Ημέρα της Μεσογείου στη Ρόδο

Δωρεάν είσοδος στα αρχαιολογικά μνημεία της Δωδεκανήσου το Σάββατο

«Το Όνειρο ενός Γελοίου» σήμερα και αύριο στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου